Zwaar onweer in Nederland
DE BILT - Het KNMI heeft zaterdagavond tegen twaalf uur de
code oranje opgeheven voor de provincie Noord-Brabant. Dit betekent dat de waarschuwing alleen nog geldt voor Utrecht, Gelderland en Flevoland, zo meldt een woordvoerder.
De verwachting is dat het onweer rond 2 uur vannacht Nederland helemaal heeft verlaten. Dan zal ook de code oranje in de drie resterende provincies worden opgeheven. Eerder in de avond werden ook Zeeland en Zuid-Holland geteisterd door hevige regen- en hagel. Die veroorzaakte flink wat wateroverlast en gaf de brandweer en politie veel werk.
Het KNMI raadt mensen die niet perse de deur uit hoeven, vooral thuis te blijven. Het meteorologische instituut telde in sommige delen van de desbetreffende provincies meer dan 800 bliksemontladingen per 5 minuten en windstoten van meer dan 90 kilometer per uur. Op microblog Twitter maakten mensen in de kustprovincies melding van hagel zo groot als kiezelstenen.
OverlastDe brandweer in de regio Utrecht heeft zaterdagavond vanaf 10 uur vele tientallen meldingen binnengekregen van overlast door het noodweer dat over het land raast. Om de stroom van telefoontjes aan te kunnen, zijn er extra mensen op de centrale ingezet.
Het gaat vooral om meldingen van wateroverlast, stormschade aan huizen en omgewaaide bomen. Voor zover bekend hebben in de provincie Utrecht geen mensen letsel opgelopen als gevolg van de storm.
EvenementenIn de regio Utrecht moesten vanwege het noodweer diverse kleinere evenementen worden afgelast, zoals lokale muziekfestivals en sportwedstrijden. Dit leverde volgens een zegsman echter geen noemenswaardige problemen op.
Ook de politie en brandweer Zeeland hebben hun handen vol gehad aan het noodweer. Zij ontvingen vanaf acht uur vele tientallen meldingen van mensen die last hadden van wateroverlast als gevolg van de hevige regenval. De meeste noodkreten kwamen uit Terneuzen en Zuid-Beveland. Rond half tien had het noodweer de provincie verlaten.
VluchtstrookIn de regio Utrecht zijn diverse auto's gesignaleerd die vanwege het noodweer beschutting zochten op de vluchtstrook. De ANWB kreeg vanaf half tien een aantal meldingen hierover, zo liet een zegsman weten.
Ook op Twitter meldden veel mensen dat ze auto's op de vluchtstrook hebben zien staan.
Rijkswaterstaat laat weten te kunnen begrijpen dat automobilisten vanwege de hevige regen- en hagelval niet door willen rijden. „Maar zoek liever een parkeerplaats”, waarschuwt een zegsvrouw. „Juist bij slecht zicht is stilstaan op de vluchtstrook erg gevaarlijk. Hoe begrijpelijk de beslissing om niet verder te rijden op zich ook is.”
Op de A12 bij Utrecht en de A9 bij Amsterdam reed het verkeer vanaf zaterdagavond tien uur doorlopend stapvoets als gevolg van grote plassen water op het wegdek, zo meldde de ANWB. Dit leidde soms tot korte files. Op die twee wegen moest het verkeer dit weekeinde toch al rekening houden met vertraging als gevolg van wegwerkzaamheden.
TreinverkeerHet treinverkeer heeft hinder ondervonden van het noodweer. Ter hoogte van station Bunnik rond tien uur een trein op een omgewaaide boom. Hierdoor is het treinverkeer tussen Utrecht en Driebergen en Utrecht en Arnhem voor onbepaalde tijd gestremd. Spoorbeheerder ProRail probeert de schade aan de trein en de bovenleiding zo snel mogelijk te herstellen, liet een zegsvrouw zaterdagavond weten.
Op het traject Roosendaal-Vlissingen reden vanaf zaterdagavond acht uur al geen treinen meer. Als gevolg van een blikseminslag is de stroomvoorziening van de bediening van de seinen en wissels op het traject tussen Bergen op Zoom en Kruiningen-Yerseke beschadigd. ProRail hoopt dit euvel voor zondagochtend verholpen te hebben.
Bron:
telegraaf