Ja hoor
Daar komen de extreme weersomstandigheden om de hoek kijken.
- windkracht 10> (zware storm)Een windkracht 6, 7 of 8 kan boven land al voor grote schade zorgen in de zomer. Bomen die vol in het blad staan waaien geheid om op huizen, openbare gebouwen, straten, etc. Dat zijn objecten die in zomermaanden echt voor flinke overlast kunnen zorgen door 'een zuchtje wind'. De daarbij voorkomende windstoten tijdens buien voorafgaand aan de passage van koufronten zijn vaak nog harder, vaak richting de 100 tot 120 km/h uur.
- meer dan 40 cm sneeuwBij een sneeuwdek van 5 tot 10 centimeter zal het KNMI tijdens drukke ochtendspitsen mogelijk al een weeralarm afgeven. Er zal altijd uit worden gegaan van het gemiddelde. Zou je gemiddeld voor 40 centimeter uit gaan, dan heb je sneeuwophopingen op de snelweg tot 1,5 - 2 meter hoog. Daarnaast spreken we over een gemiddelde, dus plaatselijk kan dan gemakkelijk 50 - 80 centimeter sneeuw vallen. Bij een gemiddelde van 5 - 10 centimeter kan lokaal al 40 centimeter sneeuw vallen in korte tijd, dus absoluut Weeralarm waardig. Het gevaar zit 'em overigens niet eens zo vaak in de hoeveelheid sneeuw: ons wegennet is zo verstrengeld in knooppunten dat als er op locatie A een file staat, binnen no-time op locatie X ook file staat. En als dat met sneeuw en koude temperaturen gebeurd, is de kans aanwezig dat mensen ingesneeuwd raken en of onderkoeld. Denk aan situaties zoals in Friesland een paar weken terug of in november 2006 toen rondom Apeldoorn veel mensen ingesneeuwd zijn geraakt.
- meer dan 10 cm sneeuw met een windkracht van minstens 8Belachelijk criterium, zie bovenstaand. Windkracht 8 met sneeuwval komt sowieso zelden voor. Voor de rest zie hierboven.
- Extreme regenbuien (meer dan 100 mm per uur)Dit soort situaties komen elke zomer meermaals voor en dus zou daar al een weeralarm voor uitgegeven moeten worden. Sterker nog, volgens het criterium wat jij geeft zou er juist vaker Weeralarmen uitgegeven moeten worden, omdat er in elke potentiële onweerssituatie in de zomer meer dan 75% kans is op buien met wolkbreuken (120mm/u). Daarom heeft men er voor gekozen om juist een criterium daarbij te stoppen en dat is het aantal bliksemdetecties. Als tijdens extreme onweerssituaties meer dan 500 bliksemdetecties in een gebied van 50x50 km of een gebied ter grootte van een provincie plaats vind, heb je een weeralarm.
- IJzel (5 mm per uur)Bij ijzel is 2 mm regen al genoeg om een complete snelweg in een grote ijsbaan te veranderen. Totaal onverantwoordelijk om die criterium omhoog te gooien naar 5mm. Elke druppel regen op een bevroren ondergrond is een potentieel gevaar.
- meer dan 25 graden onder nulSlaat kant noch wal. De temperatuur staat niet volledig op zichzelf. Voor de maatschappij is de gevoelstemperatuur veel belangrijker. Bij een temperatuur van -5 graden en een zwakke wind (4bft) ligt de gevoelstemperatuur al op -10,5 graden. Zou je 25 graden onder nul kiezen met een zwakke wind uit het oosten dan kom je op een gevoelstemperatuur uit van -46 graden!!! Dat is een totaal ontwrichtende situatie, een nationale - mogelijk zelfs - internationale ramp. Daarbij komt dan dat de hele maatschappij stil ligt, er geen mogelijkheden meer zijn tot vervoer van voedingswaren etc. Om nog maar niet te spreken over bejaarde mensen die het huis niet meer uit kunnen. Dit soort tempeturen die je noemt komen voor op de Noordpool of de meest extreem koude gebieden in de wereld. Daar wonen veel minder mensen dan in Nederland. Daarom zouden wij absoluut niet zulke temperaturen kunnen weerstaan. Bovendien is -25 absoluut kul, omdat -21 in 2006 al als absoluut koude record werd gemeten deze eeuw in Marknesse in maart 2006. Dat zijn zeldzame temperaturen.
Sorry, maar je post slaat werkelijk nergens op. Laat het denken over aan de professionals ;-) die weten wel beter wanneer er een weeralarm moet komen en wanneer niet. Het nieuwe weeralarm systeem (welke overigens nog niet in werking is) heeft genoeg beargumentatie om uitgegeven te mogen worden.