Excuus voor de late reactie maar ik was met vakantie, zodoende.
Uitkijk,
waar heeft dit ROC zijn kennis vergaard? Ongetwijfelt bij dezelfde reddingsbrigades en gemeente besturen waar jij nu van zegt dat zij geinformeerd had moeten worden.
* Zijn het overigens niet de zeeuwse reddingsbrigades die het hardst lopen te schreeuwen dat zij de posten niet bemand krijgen en dat zij geen adequate bewaking kunnen leveren?
* Zijn dit ook niet de reddingsbrigades die lopen te zeuren dat zij liever een andere boot hadden gewild, ipv een Joker?
* Zijn dit ook niet de reddingsbrigades die GEEN slachtoffervervoer doen, maar dat over laten aan de Brandweer?
vraag 1: is die kennis op dit moment bij het ROC aanwezig? De kranteartikelen lijken mij voorlopig eerder een proefballon om te kijken of er interesse bestaat vanuit zowel maatschappij, overheden alsmede studenten als dat men al iets op poten aan het zetten is. Als je tegenwoordig je job wil houden moet je tenslotte af en toe de bakens verzetten.
vraag 2: niet overal in Zeeland wordt even hard geschreeuwd dat men de bezetting niet rond krijgt. Verder moet men ook dit zien als een spel om meer gelden en middelen voor zichzelf gereserveerd te krijgen.
vraag 3: neen, dit is onjuist.
vraag 4: het gaat niet om willen doen maar uit handen genomen worden door de brandweer (ook die willen zoveel mogelijk taken en budget). tevens is strandbewaking met ingehuurde krachten tijdens de zomermaanden een heel andere zaak als noodhulpverlening het jaar rond. (kostenbesparing).
Hoop dat ik hiermee wat heb verduidelijkt.
Verder zie je nu hetzelfde gebeuren als enige jaren geleden met de opkomst van de diverse duikopleidingen naast de bestaande NOB. Simpel gezegd vercommercialisering. Eerst zie je iedereen elkaar bestrijden om vervolgens naar elkaar toe te groeien waarna er pas echt zaken gaan verbeteren.
Er wordt een beroepsgroep gecreeerd en dus wordt er omzet gedraaid, wie het goed aanpakt kan er geld mee verdienen, wie het minder doet kost het geld.
Kijk maar eens wat opleidingen tot strandwacht in het buitenland kosten en wat een instrukteur verdient.
Gevolg is wel dat goede instrukteurs in de vrijwilligerswereld schaars zullen worden.
Er wordt door de opleidingsinstituten een duidelijk minimum niveau gegarandeerd.
Ik ben overigens geen tegenstander van commercialisering, vraag me wel af of de basis hiervoor in Nederland aanwezig is want ons strandzeizoen duurt maar kort. Mogelijk dat er koppeling met touristenbranche of orde, veiligheid en bewaking mogelijk is zodat men voor deze groep de mogelijkheden verruimt.
Hoop trouwens binnenkort antwoord op vele vragen te hebben vanuit het ROC Zeeland, m.n. het CIOS die deze opleiding evt. zou gaan geven.
Kees