Stijging aantal vuurwerkslachtoffers met 20 procent
VeiligheidNL, voorheen Consument en Veiligheid, registreert sinds 1983 slachtoffers van letsel door ongevallen en geweld bij Spoedeisende hulpafdelingen (SEH) van ziekenhuizen. Zo ook het aantal vuurwerkslachtoffers over een jaarlijks vaste periode, die loopt van 24 december tot en met 3 januari van het volgend jaar (Letsel Informatie Systeem, LIS).
Hoogste percentage ziekenhuisopname in 10 jaar
In de periode rond de laatste jaarwisseling zijn naar schatting 810 vuurwerkslachtoffers behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Dat is 20 procent meer dan de voorlaatste jaarwisseling. Ook het percentage ziekenhuisopname is gestegen. De voorlaatste jaarwisseling was dit al hoog met 14 procent van de toen 670 vuurwerkslachtoffers. Deze jaarwisseling stijgt dit percentage naar 18 procent van de 810 slachtoffers van vuurwerk die ziekenhuizen behandelden. En dat is het hoogste opnamepercentage in de afgelopen 10 jaar!
Zwaar professioneel knal- en siervuurwerk en zelfgemaakte vuurwerkbommen zijn in elk geval oorzaak geweest van vuurwerkletsel bij 26 procent van de slachtoffers. Voor een kwart van de slachtoffers is het soort vuurwerk dat het letsel veroorzaakte, onbekend. De belangrijkste reden daarvan is dat bijna 30 procent van de slachtoffers is getroffen door vuurwerk van een ander en niet weet om wat voor soort vuurwerk het gaat.
Ruim een kwart van de slachtoffers is op de SEH behandeld aan oogletsel. Dat komt ongeveer overeen met de cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, dat eerder melding maakte van 264 patiënten met oogletsel deze jaarwisseling. Niet alle slachtoffers met oogletsel melden zich eerst bij een SEH afdeling van een ziekenhuis. Dat verklaart het verschil.
Meer oudere dan jongere vuurwerkslachtoffers
Opvallend is dat anders dan andere jaren veel meer mensen gewond zijn geraakt door vuurwerk wat zij zelf afsteken (56 procent nu tegen 38 procent de voorlaatste jaarwisseling). Uit de beschrijvingen van de behandeling van letsels blijkt, dat vaak zwaar knalvuurwerk ernstig letsel veroorzaakt, bijvoorbeeld het wegslaan van een hand door een zogenoemde Cobra7. Oogletsel kan ook gemakkelijk ontstaan door toedoen van licht vuurwerk, bijvoorbeeld een baby pijl die verkeerd is afgestoken.
Opvallend is bovendien de stijging van vuurwerkslachtoffers in de leeftijdsgroep 40 jaar en ouder. Deze jaarwisseling is dit 33 procent geweest van alle slachtoffers tegenover de voorlaatste jaarwisseling 20 procent. Het aandeel jongere slachtoffers (10-19) is deze jaarwisseling juist veel minder geweest, 18 procent nu tegenover bijna 40 procent de voorlaatste jaarwisseling.
Mannen blijven als vuurwerkslachtoffers in de meerderheid met meer dan 85 procent.
Bijna 60 procent van de vuurwerkslachtoffers is het ziekenhuis binnengekomen op 1 januari tussen 00.00 en 04.00 uur ’s nachts. Circa 20 procent van de slachtoffers is behandeld op Oudejaarsdag.
Preventie
Ondanks de stijging van het aantal vuurwerkslachtoffers is VeiligheidNL geen voorstander van een afschaffing van de vuurwerktraditie. Een ‘drooglegging’ van de handel in consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling zal de criminele en illegale handel in zwaar professioneel vuurwerk sterk doen kunnen toenemen.
VeiligheidNL is voorstander van Europese afspraken, strengere controle en opsporing van oneigenlijk professioneel vuurwerk, meestal zwaar knalvuurwerk. Oneigenlijk professioneel knalvuurwerk is vuurwerk dat niet wordt gebruikt door professionals en voor het doel waarvoor het gemaakt is, bijvoorbeeld bij vuurwerkshows door gemeenten. Voorbeelden van oneigenlijk professioneel vuurwerk zijn cobra’s, lawinepijlen en de grotere shell’s (vuurwerkbollen).
Oneigenlijk professioneel vuurwerk is bestemd voor de illegale handel in Nederland en bovendien steeds meer in Belgisch Vlaanderen en verschillende Duitse deelstaten.
Daarnaast pleit VeiligheidNL voor een ondersteunende voorlichtingscampagne, die Nederlanders aanmoedigt zelf geen knalvuurwerk meer af te steken en burgers op te roepen aanbieders en afstekers van zwaar professioneel (knal)vuurwerk te melden bij politie en Meld Misdaad Anoniem. Geen knalvuurwerk in de weken rond de jaarwisseling zorgt voor veel minder incidenten en overlast.
http://www.veiligheid.nl/nieuws/stijging-aantal-vuurwerkslachtoffers-met-20-procent