OM eist negen jaar tegen verdachte van poging doodrijden motorrijderhttp://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@161284/eist-negen-jaar/8 augustus 2013 - Arrondissementsparket Den Haag
Een 22-jarige man uit Gouda hoorde vandaag negen jaar gevangenisstraf tegen zich eisen voor poging moord. De man reed op zaterdag 27 april op de A12 tussen Den Haag en Zoetermeer, meerdere keren een motorrijder aan, ook reed hij hem klem en probeerde hem van de weg te rijden. Naast de gevangenisstraf eist de officier van justitie ook tien jaar rijontzegging. Strafverzwarend is wat de officier van justitie betreft dat de man onder invloed van alcohol was, toen hij vlak na het incident werd aangehouden. Daarnaast wordt de man het veroorzaken van gevaar op de weg ten laste gelegd .
Het delict
De verdachte stond die zaterdag te wachten voor het stoplicht bij het Prins Bernardviaduct. Toen het licht groen was, bleef hij stilstaan en reed de motorrijder hem voorbij. Op dat moment begon de verdachte een achtervolging. Hij reed volgens de aangever met een snelheid van 140 à 160 km per uur, tot drie keer toe tegen het achterwiel van de motorrijder, haalde hem in om vervolgens heel hard op zijn rem te gaan staan. De motorrijder was zeer ervaren en het lukte hem telkens om op zijn motor te blijven zitten. Op een gegeven moment reed er naast de motorrijder een vrachtwagen en de verdachte probeerde toen met zijn auto het slachtoffer tegen de vrachtwagen aan te duwen. De afstand tussen de auto, de motorrijder en de vrachtwagen was volgens de motorrijder aan beide kanten zo'n 20 à 40 cm.
Vervolgens probeerde de verdachte de motorrijder de berm in te rijden. Een bestuurder van een SUV greep toen in omdat hij dacht: ‘Als ik nu niks doe, overleeft de motorrijder het niet.' Hij reed de verdachte klem zodat hij niet meer op de motorrijder kon inrijden. De motorrijder vreesde gedurende de rit aldoor voor zijn leven.
Frontale botsing
De verdachte ging ervandoor door om de SUV heen te rijden en reed zonder uit te kijken de afslag Zoetermeer Oost op, waarna er een frontale botsing met een andere auto ontstond. Hij remde volgens getuigen niet genoeg af op de kruising en ging met zijn auto over de middengeleiding, waarna hij gelanceerd werd. Hij kwam toen tegen de rijrichting in en botste tegen een andere auto. Hij probeerde er vandoor te gaan, maar twee op dat moment niet in dienst zijnde agenten, stopten hem en hielden hem aan.
In de auto waar de verdachte frontaal tegen was aangebotst zat een man met zijn drie kinderen. Doordat deze bestuurder nog naar links wist te sturen, voorkwam hij waarschijnlijk een ernstiger ongeluk. De passagiers hadden allemaal een gordel om en niemand raakte gewond.
Alcohol
Uit een blaastest bleek dat de verdachte een ademalcoholgehalte had van 330 ug/l. Dat betekende dat hij als beginnende bestuurder vier keer meer had gedronken dan toegestaan.
De verdachte bekent dat hij de motorrijder één keer heeft geraakt met zijn auto, maar het overige ontkent hij. Technisch onderzoek en verklaringen van getuigen bevestigen echter het verhaal van de aangever.
Motief niet duidelijk
Het motief van de verdachte is niet duidelijk. De motorrijder is in het dagelijks leven agent, maar was die dag in burger en niet aan het werk. Er is geen bewijs dat de verdachte dacht met een politieman te maken te hebben en hij ontkent dit ook. De verdachte beweert dat hij toen hij voor het stoplicht stond, werd bedreigd met een vuurwapen door een bestuurder van een Golf en dat hij uit angst hard wegreed. De motorrijder had hij aangereden in een ‘ogenblikkelijke gemoedsopwelling'. De officier wijst deze verklaring van de hand. De afstand tussen het stoplicht waar hij bedreigd zou zijn en verderop op de A12 waar hij de motorrijder aanreed, is groot. Bovendien blijkt uit meerdere verklaringen en technisch bewijs dat hij meerdere keren tegen de motorrijder aanreed. Op camerabeelden is ook niks terug te zien van een zwarte Golf op de plek waar verdachte beweerde bedreigd te zijn. De officier vindt de verklaringen van de verdachte ongeloofwaardig.
Top60 Gouda
De verdachte is een bekende van de politie. Hij komt voor in top60 van criminele jongeren in Gouda. De Top60 aanpak beoogt om, in de meest hardnekkige dossiers van criminele personen in Gouda een doorbraak in het gedrag van de dader te bewerkstelligen. Dit gebeurt door middel van een combinatie van ‘lik-op-stuk', toegesneden zorg en instroombeperking. In de Top60 aanpak werken diverse partners samen.
Ernst van de feiten
Het slachtoffer raakte niet gewond maar heeft tot de dag van vandaag nog wel last van het delict. De officier van justitie wees er in de rechtszaal op dat een gemiddelde motorrijder onder de genoemde omstandigheden zijn motor niet onder controle had kunnen houden. Daarnaast was er een groot risico op een klapband doordat de auto met zo'n hoge snelheid tegen de motor aanreed.
Naast het leven van het slachtoffer, heeft de verdachte ook het leven van andere weggebruikers in gevaar gebracht met zijn rijgedrag. De officier van justitie is van mening dat de verdachte zijn auto die zaterdag gebruikte als dodelijk wapen. Gezien het verleden van de verdachte, waarin hij al liet zien het niet nauw te nemen met de verkeersregels en meerdere keren veroordeeld is voor strafbare feiten, maar vooral gezien de ernst van deze zaak vindt de officier van justitie een lange gevangenisstraf op zijn plaats.