Ik mag toch hopen dat een goede BHVer of EHBOer weldegelijk zijn eigen veiligheid voorop stelt boven alles?
Zelfs wij wegen onze eigen veiligheid af tegen het wel of niet naar binnen gaan. Zelfs met een slachtoffer binnen.
Uiteraard staat eigen veiligheid altijd voorop. Maar klf grimmenstein gebruikt nu ineens regel 1 'eigen veiligheid' om aan te geven dat je de rautek toch nooit uitvoert, want in die situatie is altijd je eigen veiligheid in het geding? Rautek is een vaardigheid die tot de kerncompetenties van BHV/EHBO behoort, wil een diploma, dan moet je hem kunnen. Kan je dat niet vanwege je beperkingen dan ben je niet competent en krijg je geen diploma. Daar heeft eigen veiligheid niets mee te maken.
Een iemand die regel 1 degradeerd tot regel 2... of 3... of nog lager en daarmee de prof. HV-ers extra wekrzaamheden bezorgt of misschien wel in gevaar brengt is wel competent te noemen.
Zie bovenstaand. Eigen veiligheid en rautek zijn in het kader van eindtermen twee verschillende zaken.
Maar als het een EHV-er / BHV-er betreft dan ga je zonder te blikken en te blozen neer tikken dat regel 1 niet zo heel strikt is.....
Ik schreef: niet zo heel strikt als jij hier stelt. Dat is wat anders als je hierboven schrijft. Gevaar is geen aan/uit principe, het kent gradaties. De hulpverlener (professioneel of BHV/EHBO) kan proberen in te schatten of het gevaar zo groot is dat hij mogelijk bij een poging tot redding het leven laat en dus afwacht tot er hulp is, of dat er goede kans is dat hij een poging kan ondernemen zonder dat het direct groot gevaar oplevert.
Daarnaast wordt de Rautek in de Eerste Hulp ook in andere situaties toegepast dan het soort gevaar (brand, instorting, e.d.) dat eerder werd aangehaald.
Kortom: de rautek is een competentie, de stabiele zijligging en reanimatie zijn competenties en het beoordelen van de veiligheid is ook een competentie (waarbij je je overigens kunt afvragen of je daar nou heel goed onderwijs in krijgt).