Hoe ziet de ideale zorg er volgens jou uit in Nederland

Auteur Topic: Hoe ziet de ideale zorg er volgens jou uit in Nederland  (gelezen 58638 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #140 Gepost op: 26 april 2013, 19:12:37
Citaat
Als behandeling van relatief onschuldige aandoeningen als acute urineweginfecties en eczeem niet meer wordt vergoed, levert dat 1,7 miljard euro op. Dat becijfert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in een ‘technische rapportage’  aan minister Schippers.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/131526/cvz-17-miljard-besparen-op-milde-ziekten.htm

http://www.cvz.nl/binaries/content/documents/cvzinternet/nl/documenten/rapporten/2013/1304-technische-rapportage-ziektelast.pdf


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #141 Gepost op: 29 april 2013, 21:37:07
Citaat
'Schippers wil rapport CVZ gebruiken voor bezuiniging basispakket'

Op verzoek van minister Edith Schippers van VWS heeft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) een overzicht gepubliceerd met aandoeningen, hun ziektelast en de kosten van de bijbehorende zorg.

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/131643/Schippers-wil-rapport-CVZ-gebruiken-voor-bezuiniging-basispakket.htm


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #142 Gepost op: 8 mei 2013, 09:43:24
Operatie en medicatiebeleid transgenders eens goed tegen het licht houden, behandeling voor volwassenen uit basispakket halen + wetenschappelijk onderzoek over functioneren van genderdisfore kinderen op lange termijn (zowel behandelde als onbehandelde kinderen).


Citaat
Genderdysforie komt al op jonge leeftijd voor. Bij de meeste kinderen verdwijnt deze echter. Het is wijs om bij prepuberale kinderen voorzichtig te zijn met een complete sociale rolwisseling. Dat concludeert psycholoog Thomas Steensma op basis van zijn promotieonderzoek.

http://medischcontact.artsennet.nl/nieuws-26/nieuwsbericht/131869/genderdysforie-bij-kinderen-gaat-meestal-over.htm


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #143 Gepost op: 8 mei 2013, 21:09:56
BRON: AD.nl

'Patiënt moet meebetalen aan second opinion'


Als het aan de Orde van Medisch Specialisten (OMS) ligt, betalen patiënten voortaan mee als ze een second opinion willen. Zo'n nieuw onderzoek door een andere arts, meestal in een ander ziekenhuis, kost volgens hen veel geld. En volgens de Orde is de uitkomst zelden anders.

Patiëntenfederatie NPCF zet daar echter grote vraagtekens bij. 'Er zijn nauwelijks cijfers voorhanden van het aantal mensen dat een second opinion aanvraagt en al helemaal geen cijfers van hoeveel patiënten een andere diagnose krijgen na zo'n second opinion', aldus NPCF-directeur Wilna Wind. 'De Orde heeft dus geen enkele onderbouwing voor het voorstel.'

OMS-voorzitter Frank de Grave wil dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid en Welzijn) het voorstel overneemt als bezuinigingsmaatregel. 'We willen niet dat de second opinion helemaal wordt verboden, maar de drempel mag wel wat hoger. Dat er een soort drempel is, zou wel redelijk zijn', aldus De Grave op Radio 1.

De mogelijkheid om een second opinion aan te vragen zit nu in het basispakket. Iedereen kan er dus aanspraak op maken. 'De reden dat mensen een tweede mening willen, is vaak dat de communicatie tussen arts en patiënt niet optimaal is', aldus Wind.

Volgens haar is het belangrijk dat arts en patiënt elkaar begrijpen. 'Dan is een second opinion minder vaak noodzakelijk.' De NPCF zal mensen niet aanmoedigen een second opinion aan te vragen, maar de federatie zegt te vaak te horen dat arts en patiënt niet op één lijn zitten en dat de patiënt niet genoeg wordt betrokken bij de keuze voor een behandeling.
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #144 Gepost op: 8 mei 2013, 21:24:11
8 mei 2013

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) ziet het vragen van een gedeeltelijke en betaalbare bijdrage van patiënten voor een second opinion na een diagnose als een van de mogelijkheden om de stijgende zorgkosten terug te dringen. Hoe hoog die bijdrage moet zijn moet door de politiek worden bepaald. Dat zegt OMS-voorzitter Frank de Grave naar aanleiding van een enquête over dit onderwerp door de NCRV en vakblad Arts & Auto. Onder meer het NOS Journaal, Algemeen Dagblad, ANP, Trouw, de Volkskrant, NRC Handelsblad, De Telegraaf en verschillende radioprogramma’s berichtten over de uitspraken van de OMS-voorzitter.
 
Goede zorg moet betaalbaar zijn en blijven, vindt de OMS. Eerder riep minister Schippers van VWS partijen in de zorg op mee te denken welke onderdelen mogelijk uit het basispakket kunnen. Een bescheiden en betaalbare bijdrage vragen voor een second opinion is daarom te billijken, stelt de OMS. Ook omdat uit cijfers blijkt dat een second opinion in veel gevallen niet tot een andere diagnose leidt.
 
‘Er moet nu eenmaal worden bezuinigd. En dit vind ik één van de beter verdedigbare maatregelen die je zou kunnen nemen om het zorgpakket met zijn allen betaalbaar te houden’, aldus De Grave tegenover het NOS Journaal op 7 mei 2013. Hoeveel het voorstel op kan leveren is nog onduidelijk. Het aantal second opinions en de kosten daarvan worden niet landelijk bijgehouden. ‘Het is aan het ministerie van VWS om dit berekenen’, vindt De Grave.
 
De OMS wil niet tornen aan het patiëntenrecht van een second opinion. Dit recht ziet de OMS als een groot goed. De OMS betwijfelt echter of dit patiëntenrecht een 'gratis recht' moet blijven als er geen medische noodzaak voor een second opinion bestaat en de patiënt hier niettemin toch om verzoekt. Overigens overleggen artsen in de praktijk al met elkaar over diagnoses die ze stellen.  
 
In de tv-uitzending van Altijd Wat geeft De Grave aan dat hij zich bewust is van het feit dat hij een heilig huisje omver trekt. ‘Dat heb je altijd als je voorstelt om iets uit het basispakket te halen. Want je verplaatst iets van solidariteit naar eigen verantwoordelijkheid.’ De Grave wijst erop dat het ‘solidaire basispakket dat we met zijn allen betalen in vergelijking met landen om ons heen heel groot is’.
 
De NCRV hield samen met het blad Arts en Auto een enquête onder artsen en andere zorgverleners. Twee op de drie deelnemers aan het onderzoek willen dat mensen gaan betalen voor een second opinion, een nieuw onderzoek door een andere arts. De enquête werd op dinsdagavond 7 mei uitgezonden in het NCRV-programma Altijd Wat, om 21.10 uur op Nederland 2.

TV uitzending "Altijd Wat" van gisteren: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1341514


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Persbericht | 15-05-2013

Binnen de bedrijfsvoering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn forse verbeteringen gerealiseerd. De problemen in het subsidiebeheer, die al sinds 1999 bestonden, zijn in het afgelopen jaar grotendeels opgelost.

De minister van VWS kan de informatie over de uitgaven aan de zorg verder verbeteren. Volgens de Algemene Rekenkamer ontvangt de Tweede Kamer geen actuele en eenduidige informatie. Ook geeft de minister van Volksgezondheid, welzijn en Sport (VWS) in het Financieel Beeld Zorg nog niet voldoende toelichting op mee- en tegenvallers en de effecten van besparingsmaatregelen.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het Rapport bij het Jaarverslag 2012 Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat op 15 mei 2013 verschijnt.
De verbetering van de bedrijfsvoering kreeg in 2012 veel aandacht op het ministerie van VWS. De problemen in het subsidiebeheer zijn aangepakt, al ziet de Algemene Rekenkamer nog ruimte voor verdere verbetering. Ook kan het inkoopbeheer nog verder verbeterd worden.
Blijvende aandacht nodig voor beheersing zorguitgaven

De zorguitgaven zijn jaarlijks hoger dan wat is begroot in het BKZ. In 2012 was sprake van een overschrijding van €0,9 miljard. De Algemene Rekenkamer waardeert de inspanningen van de Minister van VWS om het inzicht in de uitgaven op een hoger plan te trekken: zij splitst de uitgaven dit jaar uit per zorgsector. Een verdere verbetering, zoals het gebruik van actuele gegevens en uitgebreidere toelichting op mee- en tegenvallers, kan de minister meer en beter inzicht in de consequenties van beleidswijzigingen geven. Deze informatie helpt ook in het tijdig kunnen bijsturen om zo toekomstige tekorten te voorkomen.

Financiële risico’s bij verzorgings- en verpleeghuizen niet inzichtelijk

Zorginstellingen zoals verzorgings- en verpleeghuizen lopen in toenemende mate financiële risico’s. Instellingen en minister hebben op dit moment geen volledig beeld van de hoogte van deze risico’s. De verzorgings- en verpleeghuizen zijn zelf verantwoordelijk voor hun financiële situatie, maar de minister van VWS is verantwoordelijk voor de continuïteit van de zorg. Dat betekent dat zij zal moeten inspringen wanneer die continuïteit in gevaar komt.

Zorginstellingen ontvangen sinds begin 2012 geen vergoeding meer van het Ministerie voor leegstaand vastgoed. Niet duidelijk is hoeveel zorginstellingen geld voor een overgangsregeling kunnen ‘claimen’ bij het Ministerie van VWS en om hoeveel geld het gaat. Tegelijkertijd kan de per 1 januari 2013 ingevoerde gescheiden financiering van wonen en zorg voor bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen een daling van het aantal bewoners tot gevolg hebben, waardoor de leegstand toeneemt. De financiële gevolgen hiervan zijn nog niet bekend.

Informatie beleidsresultaten kan beter

De Algemene rekenkamer constateert in het rapport dat het moeilijk is om de minister aan te spreken op het al dan niet realiseren van beleidsresultaten. Niet altijd is duidelijk wat de minister precies wil bereiken met haar beleid. Bijvoorbeeld bij JeugdzorgPlus ontbreekt een concreet doel.

Reactie minister van VWS

De minister van VWS heeft gereageerd op het rapport van de Algemene Rekenkamer. Zij geeft aan dat zij de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer zal overnemen en de informatie over JeugdzorgPlus zal verbeteren.

Over het ministerie

In 2012 is in het Budgettair kader Zorg (BKZ) ongeveer € 65 miljard begroot aan zorguitgaven. Tien jaar geleden was dit nog € 38 miljard. Ondanks deze groei wordt het budget elk jaar overschreden, in 2012 met bijna € 0,9 miljard. Door vergrijzing, toename van het aantal chronisch zieken en technologische ontwikkelingen zal de vraag naar zorg in de toekomst verder toenemen. De minister van VWS is verantwoordelijk voor het beheersen van de uitgaven aan de gezondheidszorg.

Het Ministerie van VWS zelf gaf in 2012 bijna 19 miljard euro uit en er werken 4020 FTE aan personeel.

http://www.rekenkamer.nl/Nieuws/Persberichten/2013/05/Ministerie_van_Volksgezondheid_Welzijn_en_Sport_Informatie_over_uitgaven_aan_de_zorg_kan_verder_verbeterd_worden


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #146 Gepost op: 27 mei 2013, 07:17:08
BRON: NU.nl

'Ontslagen en faillissementen dreigen in zorg'

Marktwerking in de zorg zal leiden tot reorganisaties en faillissementen. Vier op de tien zorginstellingen zijn nog niet klaar voor de marktwerking.

Dat blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg onder 231 instellingen in de zorg.

Vooral de overgang van de jeugdzorg naar de nieuwe omstandigheden is volgens de onderzoekers een zorgenkindje.

Circa 40procent van de jeugdzorginstellingen geeft aan te weinig financiële buffers te hebben. Daardoor zouden ingrepen in de organisaties onontkoombaar zijn.

Thuiszorg
In de thuiszorg verwacht BDO eveneens nadere reorganisaties, in navolging van de maatregelen bij de thuiszorgorganisatie Sensire in Oost-Gelderland.

Daar verdwijnen 800 banen omdat de contracten met zeven gemeenten aflopen en Sensire niet weet hoeveel zorg het in de toekomst kan leveren.

Onduidelijke strategie
Onderzoeker Chris van den Haak van BDO: ''We verwachten dan ook nog steeds een toename van het aantal faillissementen en reorganisaties in de zorg. Met name zorginstellingen waar zowel sprake is van een onduidelijke strategie als van een zwak weerstandsvermogen lopen gevaar.''

Volgens BDO wordt de onzekere situatie voor de circa 1,4 miljoen werknemers in de sector veroorzaakt door de regelgeving, die continu verandert en moeilijk uitvoerbaar is.

Over anderhalf jaar krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de zorg aan jongeren, ouderen, zieken en gehandicapten. Het geld dat daarvoor beschikbaar is, lijkt door bezuinigingen ontoereikend om al het werk te kunnen uitvoeren. Dat plaatst zorginstellingen voor financiële en strategische problemen. Zeker is volgens BDO Branchegroep Zorg dat de tarieven omlaag gaan.

BDO constateert dat de overgang naar marktwerking op zichzelf redelijk goed verloopt. In een vergelijkend onderzoek van ruim een jaar geleden waren slechts twee op de tien zorginstellingen voorbereid op marktwerking. Nu is dat zes op de tien.

Uit het rapport blijkt ook dat ziekenhuizen zich in een strategische spagaat bevinden. Veel ziekenhuizen kampen met overcapaciteit en twijfelen tussen fusies met andere ziekenhuizen en specialisatie.

 Door: ANP
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #147 Gepost op: 28 mei 2013, 09:31:27
Citaat
De perinatale sterfte in Nederland is tussen 2004 en 2010 gedaald met 14 procent. Daarmee blijft de babysterfte in Nederland hoog, vanuit Europees perspectief.

Achterstandswijken

Verschillende deskundigen trokken de afgelopen jaren aan de bel over de babysterfte in achterstandswijken als de Bijlmer in Amsterdam. Volgens oud-huisarts Nizaar Makdoembaks is het gemiddelde daar 21 tot 25 op de 1000, tegenover een landelijke gemiddelde van 10 op de 1000. Verloskundigen waarschuwden dat de wijk op het niveau van Roemenië en Bolivia zit.

http://www.artsennet.nl/Nieuws/Nieuws-uit-de-media/Artikel/132611/Babysterfte-Nederland-gedaald-maar-blijft-hoog.htm

Download rapport: http://www.europeristat.com/reports/european-perinatal-health-report-2010.html


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #148 Gepost op: 28 mei 2013, 09:34:17
Op zaterdag 25 mei is het meldpunt ‘Verspilling in de zorg’ gelanceerd. Een initiatief van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn. Op www.verspillingindezorg.nl kan iedereen melding doen van verspilling en daarvoor eventueel oplossingen aandragen.

Doel van het meldpunt is om inzicht te krijgen in waar verspilling voorkomt en mogelijke oplossingen. Op basis van de informatie die binnenkomt ondernemen de bewindslieden, samen met het veld, concrete acties om verspilling terug te dringen. Het meldpunt blijft de hele kabinetsperiode open.

Programma Verspilling in de Zorg

Het meldpunt vormt de kern van het Programma Verspilling in de Zorg. Verspilling zet de betaalbaarheid en toegankelijk van de zorg onder druk en tast de solidariteit aan. Daarom intensiveren de bewindslieden, samen met iedereen die zorg gebruikt, zorgproducten maakt of zorg verleent, de strijd tegen verspilling.

Soort meldingen

Elke vorm van verspilling kan gemeld worden. Denk aan verspilling van geneesmiddelen of hulpmiddelen, verspilling binnen een zorgverleningstraject of binnen een zorginstelling.

Het meldpunt staat open voor iedereen: cliënten, patiënten, familieleden, mantelzorgers en zorgverleners.  Alle melders blijven anoniem. Wel kan de melder na de afronding van de melding zich inschrijven voor een nieuwsbrief om zo op de hoogte te blijven van hoe (met behulp van de meldingen) de verspilling in de zorg wordt teruggedrongen.

Wat gebeurt er met een melding?

Verschillende veldpartijen zullen zich over de meldingen buigen en zoeken naar concrete oplossingen. Organisaties die meedoen zijn: patiëntenorganisaties, mantelzorgers, artsen, apothekers, verpleegkundigen, andere zorgverleners, zorgverzekeraars, werkgevers en producenten mee. Zij vormen vier themagroepen: Genees- en hulpmiddelen, Langdurige zorg, Geestelijke Gezondheidszorg en Ziekenhuiszorg. De eerste twee themagroepen bijten de spits af.

http://knmg.artsennet.nl/Nieuws/Nieuwsarchief/Nieuwsbericht-1/Meldpunt-Verspilling-in-de-zorg.htm


hoefhaan

  • IC VPK, Ambulance VPK
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 818
  • maak ze beter!
Reactie #149 Gepost op: 30 mei 2013, 21:39:42
kan niet wachten tot ik even tijd heb om daar het één en ander te melden!!!
Trained to save your ass, not to kiss it! :-)  Uitspraken hier doe ik uit persoonlijke titel en niet namens mijn werkgever.