PvE paging brandweer blauwdruk voor multi-PvE.
Het jaar 2014 hangt als een zwaard van Damocles boven het P2000-netwerk, het alarmeringssysteem voor de hulpdiensten. Over drie jaar stopt P2000-beheerder TetraNed met de ondersteuning van het Flexcommunicatieprotocol van Motorola. Er moet een alternatief komen en daar sprong de brandweer als ‘grootverbruiker’ van P2000 alert op in.
Eind 2009 kreeg Paul van der Linden, portefeuillehouder alarmering binnen het Netwerk Meldkamerdomein, de vraag van de BVIM om een programma van eisen (PvE) voor de vernieuwing van paging voor de brandweer te schrijven. Samen met Peter Woestenberg van de landelijke Gebruikersgroep C2000 en andere deskundigen pakte Van der Linden de klus op. Minder dan een half jaar later lag er een gedegen rapport, dat in april 2010 door de Raad van Regionaal Commandanten definitief werd vastgesteld.
Paul van der Linden: “2014 lijkt ver weg, maar dat is het niet. In feite is het nu al vijf voor twaalf. Daarom hebben we vaart gemaakt met
het schrijven van dit brandweer-PvE paging. Met dank aan heel veel slimme mensen uit het BVIMnetwerk, die hebben meegeholpen om breed op het onderwerp in te steken.”
Het brandweerrapport is sinds de totstandkoming verschillende organen gepasseerd en deze zomer opgepakt door het Discipline Overleg Informatievoorziening (DOI), dat opereert onder de vlag van het Bureau Veiligheidsberaad. Het Veiligheidsberaad is het aanspreekpunt voor de rijksoverheid als het gaat om rampenbestrijding en crisisbeheersing.
Door het DOI is een multidisciplinaire werkgroep geformeerd die zich heeft gebogen over het PvE van de brandweer. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een breed gedragen Gezamenlijk Functioneel Programma van Eisen Paging, dat nagenoeg een kopie is van het brandweer-PvE. “Daaruit mag je afleiden dat we ons werk goed hebben gedaan”, stelt Paul van der Linden.
In het najaar is het stuk het Portefeuillehouders Overleg Informatievoorziening (POI) en de Bestuurscommissie Informatievoorziening van het Veiligheidsberaad gepasseerd. Paul van der Linden is benieuwd naar de vervolgstappen die nu gezet gaan worden. Een hamerstuk zal het niet worden, is zijn verwachting.
“Er moeten nog heel wat keuzes worden gemaakt. Keuzes die afhankelijk zijn van de technische mogelijkheden, van de prioriteiten die worden gesteld en natuurlijk van de financiën. De minister heeft aangegeven dat operationele diensten vanaf 2014 zelf de kosten voor het nieuwe pagingnetwerk moeten dragen. Daar zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn, maar het maakt het er niet eenvoudiger op.”
Wat zal er gaan veranderen?