Gegevens 112-beller vaak online gezet AMSTERDAM - Alarmmeldingen van burgers bij brandweer- en ambulancediensten komen terecht op internet. Elke dag worden duizenden adressen van mensen die naar het alarmnummer 112 bellen openbaar, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.
Volgens de krant is op de minuut nauwkeurig te achterhalen bij wie en wanneer de hulpdiensten zijn langsgeweest.
Dat kan doordat P2000, het alarmmeldingsysteem van de brandweer en ambulancediensten, makkelijk is uit te lezen. Via piepers komende meldingen bij 112 in gecodeerde vorm binnen.
Iedereen met een pieper of antenne op het dak kan de alarmsignalen en adresgegevens opvangen en ontcijferen.
Elke minuut komen er op internet nieuwe 112-meldingen bij. Op 112meldingen.nl waren donderdag ongeveer drieduizend alarmmeldingen terug te vinden. Bij ruim een derde werd de postcode, straatnaam en het huisnummer van de melder genoemd.
Mes
Soms is ook gevoelige informatie over incidenten te lezen. Zo stond er in het centrum van Amsterdam iemand met een mes te zwaaien en was reanimatie nodig bij een bewoner in Beek-Ubbergen. Het plaatsen van privégegevens op internet mag alleen na persoonlijke toestemming van de betreffende persoon, zo heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) bepaald. Of websitebeheerders die informatie over 112-bellers online zetten een overtreding begaan, wil het CBP niet zeggen.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt het onwenselijk dat adresgegevens bij alarmmeldingen op internet staan, laat een woordvoerder aan de krant weten. "Meldkamers moeten de precieze adressen niet vrijgeven, maar bijvoorbeeld zeggen dat iets plaatsvindt 'ter hoogte van'."
http://www.nu.nl/binnenland/2604989/gegevens-112-beller-vaak-online-gezet.htmlzie ook
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/2883780/2011/09/02/Gegevens-van-bellers-naar-112-gewoon-op-internet.dhtml