Websites en telefoonapps die noodmeldingen voor ambulance, brandweer en politie verspreiden, schenden daarmee de privacyregels. Dit bericht het Parool vandaag op haar website. Op sites als 112meldingen.nl of alarmeringen.nl en apps voor zowel iPhone als Android zijn noodoproepen voor ziekenauto's, brandweer en politie direct zichtbaar, inclusief adressen en aanleiding voor de melding. De gegevens staan vervolgens tot in de lengte der dagen online.
Daaronder vallen ook meldingen van huiselijk geweld, reanimaties of 'meldingen gaslucht'. Weliswaar worden geen persoonsnamen genoemd, via de adresinformatie is eenvoudig allerlei aanvullende informatie bij elkaar te puzzelen. De meldingen zijn bedoeld voor uitrukdiensten van brandweer en ambulance. Omdat ze ongecodeerd worden verstuurd naar piepers van het bijbehorend personeel, kunnen met een antenne worden opgevangen en omgezet worden in tekst.
Volgens de eigenaar van piepersysteem P2000, het ministerie van Veiligheid en Justitie is het het opvangen van de pieperberichten niet strafbaar. 'In feite komt het neer op vrije nieuwsvergaring'.
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vraagt zich af waarom die systemen niet zodanig zijn ingericht, dat ze niet meer opgevangen kunnen worden. 'De combinatie van straatnaam, huisnummer en postcode geldt op zich als persoonsgegeven,' aldus een woordvoerder van de privacywaakhond. 'In die zin kunnen deze sites de regelgeving schenden.'
De gebruikers van het systeem, 25 veiligheidsregio's waaronder Amsterdam-Amstelland, willen snel een afgesloten systeem. 'Versleutelen is technisch mogelijk, maar het is de vraag of dat financieel haalbaar is,' zegt een woordvoerder van het overkoepelende Veiligheidsberaad. Vervanging is bovendien pas na 2014 voorzien. Mogelijk wordt ook het telefoongeheim geschonden. De meldingen zijn deels afkomstig van vertrouwelijke telefoongesprekken tussen beller en de 112-centrale. Ook voegen alarmcentrales allerlei mededelingen toe; zo zijn er zeker vijfhonderd verschillende codes en termen die de redenen voor de melding aangeven. (Herman Stil/website Parool)
BRON:
http://www.mediamagazine.nl