P2000 alarmeringsnetwerk nu en in de toekomst / meldingen op internet en privacy

Auteur Topic: P2000 alarmeringsnetwerk nu en in de toekomst / meldingen op internet en privacy  (gelezen 265467 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #550 Gepost op: 22 maart 2013, 19:18:42
Vraag mij trouwens af of Nederland na invoering van deze censurering het enige land is waar de hulpdiensten niet langer te volgen zijn. Of dat er meer landen zijn waar de overheid de mogelijkheid om hulpdiensten te volgen aan banden heeft gelegd.

Volgens mij heeft het niemand over censuur, maar gaat het om het beschermen van privacy van burgers.
Dat er voor pers een mogelijkheid moet blijven bestaan om incident meldingen te krijgen is een ander verhaal. Het is voor mij ook niet of-of maar en-en. Zelfs minister Opstelten (of all people) onderkent dit.

Maar als we burgers onmiddellijk na een 112 melding kunnen smsen om een AED te halen en hulp te verlenen, dan kan zo iets vast ook wel voor journalisten worden opgezet....

Of dat er meer landen zijn waar de overheid de mogelijkheid om hulpdiensten te volgen aan banden heeft gelegd.

Als je het technisch bekijkt wel:

In sommige Amerikaanse staten is het verboden om apparatuur te hebben die berichten van hulpverleners kunnen onderscheppen, laat staan dit op internet beschikbaar te maken.

In de UK zijn de communicatie middelen (incl pagers, etc) van de hulpdiensten encrypted, en is het verboden om uitzendingen te ontvangen die niet vallen onder Openbare radio (bijv BBC Radio), Amateur (HAM) radio of weer diensten. Daarnaast is het verboden om informatie te openbaren die men verkregen heeft door "niet openbare" uitzendingen te onderscheppen. (Dit kan dus zijn luisteren, maar ook het technisch onderscheppen van data en deze beschikbaar te maken voor anderen)

Dit zijn de voorbeelden die ik uit eigen onderzoek in het verleden ken . Durf echter te beweren als ik verder zou zoeken voor de meeste Europese landen, je vergelijkbare wetten en regels tegen komt, en ook het gebruik van encryptie in alle communicatie. Ongetwijfeld hebben veel van die landen ook een systeem of proces gevonden wat de pers toch in staat stelt om verslag te doen.
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #551 Gepost op: 22 maart 2013, 22:37:55
Zojuist vernomen van iemand die dichtbij het vuur zit; de uitspraken van Opstelten stroken niet met de aanbesteding voor instandhouding van P2000 na 2014. Onbekend is welke gevolgen deze uitspraken zullen hebben, maar vermoedelijk zal het allemaal niet zo'n vaart lopen. Meer info kan ik vooralsnog niet verschaffen.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #552 Gepost op: 22 maart 2013, 23:24:17
Het gaat primair om privacy. Het gaat jou niets aan dat ik een ambulance heb gebeld of dat ik een keukenbrandje heb.
Ik vind 'privacy' altijd zo'n dooddoener: moet men dan ook zonder zwaailicht en sirene, en liefst ook in burgerauto en zonder uniform komen? Indien de buren die grote rode auto voor de deur zien staan, weet men ook dat er brand is!

Om nog even verder te gaan, de naam van je werkgever op de brief die de postbode in de bus komt gooien; de kassière in de supermarkt die weet wat je morgen op je boterhammetjes eet;
  
oftewel, waar leggen we de grens van de privacy dan?
Samen sterk in de hulpverlening!


Arie

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,818
    • Regio15
Reactie #553 Gepost op: 23 maart 2013, 00:34:04
Het gaat primair om privacy. Het gaat jou niets aan dat ik een ambulance heb gebeld of dat ik een keukenbrandje heb.

Wat jij bedoelt te zeggen is dat de afweging of iets nieuws is niet langer bij de pers zou moeten liggen en dat de autoriteiten feitelijk zouden moeten bepalen wanneer iets interessant genoeg is om met het gepeupel te delen.

Ongevallen, branden, steek- en schietpartijen zijn al zolang er kranten bestaan (en later radio, tv, Twitter etc.) gewoon nieuwsfeiten. Vroeger was men daar door middel van de scanner van op de hoogte, toen dat niet meer kon werd P2000 de mogelijkheid waarop de pers kan aanslaan. De autoriteiten vinden dat niet eens zo gek. Integendeel: persalarm wordt momenteel zelfs per P2000 gegeven!  ::)

Maar als het aan Opstelten ligt (op aangeven van enkele SP-dames) mag de Staat gaan bepalen hoe het gepeupel aan de weet komt waar het brandt, botst, steekt, schiet en was dies meer zij. Kim Il-Sung kijkt vanaf zijn wolk en knikt tevreden naar zijn socialistische zusters.

Gelukkig schijnt het weer niet zo'n vaart te lopen allemaal lees ik hier boven. Ach, we zullen het wel zien wat men voor ons in petto heeft.  :)

Overigens, kabinetten met het VVD erin en de plotselinge zorg om onze privacy. Wie de ontwikkelingen op het gebied van privacy en overheid de laatste jaren volgt kan een glimlach waarschijnlijk niet onderdrukken...  ;D ;D
Redactielid bij http://www.regio15.nl, de website voor het laatste hulpverleningsnieuws uit regio 15 (Haaglanden)


Roare

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 811
Reactie #554 Gepost op: 23 maart 2013, 00:47:19
Je kan ook gewoon het huisnummer weglaten bij meldingen van particuliere woningen dan is de privacy gewaarborgd en weet het volk toch nog een beetje wat er allemaal gebeurt.


FredVellekoop

  • Fred_HelpDesk op LiveP2000.nl
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 140
  • Samen bereiken we meer.
    • Monitor LiveP2000.nl
Reactie #555 Gepost op: 23 maart 2013, 03:16:54
Ik heb deze diskussie al geruime tijd met grote belangstelling gevolgd. Mijn mening:

De SP vragenstellers hebben het over 'de melders' wiens gegevens op straat zouden komen te liggen...
In de brief van Opstelten [http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/03/16/antwoorden-kamervragen-over-het-publiceren-van-112-meldingen-op-internet.html] gaat het om meldingen van Politie die op dit moment feitelijk al heel gewoon gescrambled (dus via C2000) verlopen. Politie zal voor bijzondere zaken alleen gebruik van P2000 maken voor persmededelingen waarin geen herleidbaarheid tot personen zit. Hier is dus sprake van een storm in een glas water...
Van P2000 maken ook andere hulpdiensten gebruik. Daarbij wordt geen info verstrekt over de melders, maar worden slechts de adressen gegeven waar de hulpdiensten heen moeten. Een serieuze meldkamer zal ook daarin geen persoonsgegevens (namen) opnemen. Ook geen probleem dus.
De hulpdiensten die nu gebruik maken van P2000 zijn Ambulance, Brandweer, KNRM en Traumaheli 1,2 en 3 (4 gaat niet via P2000). De meeste gebruikers van die P2000 berichten zijn, naast de hulpdiensten zelf, de (foto-)reporters van de pers. Zonder deze info zouden zij hun werk niet kunnen uitvoeren.
(In enkele regio's gebruiken de Ambulancediensten momenteel geen P2000 maar C2000 en mobieltjes).

Op deze reaktie die ik elders kreeg...
"Het zijn toch de privacy-gevoelige meldingen zoals zelfmoord die ons niks aangaan. Ook al staan er geen namen in, je komt zo achter wie het is geweest wanneer in je buurt plaats vindt. Je hoeft alleen de sirenes te volgen en je kan het bericht koppelen aan een gebeurtenis. Pers heeft niks te vrezen, die heeft eigen kanaaltjes genoeg."
...heb  ik dan ook als volgt gereageerd:
Je onderschat stevig hoezeer de pers de P2000 sites nodig heeft om verslag te kunnen doen. En zaken als suïcide worden al heel lang niet meer genoemd via P2000. Dat argument telt dus NIET meer mee.
Advies : kijk eens een tijdje naar je eigen regio op (bijvoorbeeld) http://monitor.livep2000.nl dan zie je dat er geen privacygevoelige zaken meer voorbijkomen.

Op een andere reaktie...
"Nog een van de redenen is dat er door sommige figuren misbruik van wordt gemaakt, bv door een melding dat er iemand per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, waarna het inbrekersgilde gauw even zijn slag slaat in het lege huis."
...heb ik ook gereageerd:
Op P2000 wordt wel gemeld waar de hulpverleners naar uitrukken, maar vrijwel nooit of een patiënt naar een ziekenhuis wordt gebracht. En ja, vrijwel nooit moet natuurlijk nooit worden. Daarnaast zegt dat natuurlijk niets over of er nog andere bewoners thuis kunnen zijn. Ik vind je argument daarmee niet opgaan.

Mijn mening inderdaad. Maar het lijkt me juist dat de SP-vragenstellers, politici en de pers eerst eens goed weten waar ze het over hebben. Anders voer je een onzuivere diskussie. Daar kunnen alleen verkeerde 'oplossingen' uit voortkomen.
Met vriendelijke groet, Fred Vellekoop * Op de chat van LiveP2000.nl bekend als Fred_HelpDesk *  Info bij sirenes? http://www.livep2000.nl/monitor/ of


Martin63

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 173
Reactie #556 Gepost op: 23 maart 2013, 11:20:14
Vroeger ging het zo, toen werden de hulpdiensten gealameerd via het analoge net, en kon iedereen meeluisteren via de scanner.
Wij hadden er ook 2 van staan.
Daar werd ook nooit problemen over gemaakt, zelfs niet door de politie.
Wie komen er het eerst bij een ongeval of brand ter plaatse? de omwonenden, vervolgens de passanten en als laatste diegene die toevallig p2000 of zoals vroeger een scanner aanhadden.
destijds werd er op kleine schaal door iedereen ook gebruik gemaakt van de 27mhx zenders/ontvangers.
Als er dan iets aan de hand was, werd het direct via dat medium de ether ingestuurd.
We hebben het wel meegemaakt dat de politie op zoek was naar een dader en het publiek op de scanner werd gevraagt mee uit te kijken, en achteraf erd iedereen bedankt voor het helpen omdat de dader door toedoen van de luisteraars werd opgepakt.
in latere tijd werd critische informatie voor de politie door gegeven via de mobiele telefonie, gsm, dan werd er gezegt door de meldkamer, ik bel je even.
wij deden als luisteraars niet zo heel veel met de info via de scanners, tenzij er ergens een grote brand was, en dan nog was er de vraag of je er heen ging.
tegenwoordig zit de communicatie achter c2000 en is dus niet meer te verstaan, misschien wel goed als men spreekt over privacy.
Maar wij als burgers hebben door de maatregelen van de overheid bijna geen privacy meer, de overheid wil toch graag weten welke websites we bezoeken en ga zo maar door.

kijkersfiles?
bestaan helemaal niet, goed er is ergens een ongeluk gebeurdt, verstoring van het normale verkeer, en dus trapt iedereen op de rem omdat men niet weet wat men aan treft.
logisch gevolg van al die blauwe en oranje zwaailichten, het betekt gevaar, en dus gaat men daar op reageren.
Maar goed daar gaat het niet over.
Als men het alameringsverkeer voor brandweer en ambulance ook gaat verstoppen, krijg je straks weer het feit dat men er weer op uit gaat als men ergens een rookpluimpje ziet, en het gevolg is dan dat er heel verkeer afkomt op een brand, terwijl nu dat vaak niet het geval is.
en hoeveel mensen zouden er nu werkelijk gebruik maken van de p2000 berichten op de pc?
ik heb hem niet elke dag voor staan, laat staan dat ik de hele dag mijn pc aan heb.
Goed er zullen er nog een paar zijn die gebruik maken van een pager, maar hoeveel zijn er dat?

het gevolg is dat straks iedereen elkaar gaat informeren via de sociale media en dus komt weer het adres van de melder in beeld, omdat het via de sociale media de lucht in wordt geslingerd.
Leve twitter!
Misschien is het een idee om bij brand onzichtbare rookwolken te gebruiken, ziet ook niemand die en ga je er als omwonende of passant er niet op af.


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #557 Gepost op: 23 maart 2013, 12:15:51
het gevolg is dat straks iedereen elkaar gaat informeren via de sociale media en dus komt weer het adres van de melder in beeld, omdat het via de sociale media de lucht in wordt geslingerd.
Leve twitter!
Misschien is het een idee om bij brand onzichtbare rookwolken te gebruiken, ziet ook niemand die en ga je er als omwonende of passant er niet op af.

Sorry, wat een lariekoek zeg! Ten eerste is het volstrekte onzin dat iedereen elkaar straks via Twitter gaat informeren. Want hoe zouden ze achter incidentadressen komen? Doordat ze in dezelfde straat wonen? Is dat een reden om het maar op Twitter te gaan zetten? Zijn dat dezelfde mensen die nu P2000-monitoren gebruiken en daar dusdanig aan verslaafd zijn dat ze straks niet meer zonder kunnen? Sorry, maar ik snap niet waar je heen wilt.

Er is een groot verschil tussen het meelezen van andermans berichten en deze het WWW op slingeren en het zelf waarnemen van een incident en daar via social media melding van doen. Als je dat essentiële verschil niet ziet dan houdt het volgens mij een beetje op...

Het klinkt een beetje als het meermaals gehoorde gejammer dat we straks de berichten niet meer mee kunnen lezen. Andermans berichten, wanneer wordt dat nou een keer duidelijk?

Ik zal zo in een aparte posting even de feiten op een rijtje zetten, want het lijkt erop alsof mijn eerdere posting erg selectief gelezen wordt...


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #558 Gepost op: 23 maart 2013, 12:25:35
Zojuist vernomen van iemand die dichtbij het vuur zit; de uitspraken van Opstelten stroken niet met de aanbesteding voor instandhouding van P2000 na 2014. Onbekend is welke gevolgen deze uitspraken zullen hebben, maar vermoedelijk zal het allemaal niet zo'n vaart lopen. Meer info kan ik vooralsnog niet verschaffen.

Wat meer info:

BZK heeft op 17-11-2009 kenbaar gemaakt dat Tetraned stopt met de ondersteuning van het P2000-netwerk.
Eind 2012 is een aanbesteding gestart die de volgende punten omvat :
  • Onderhoud van 1 juli 2014 tot 1 januari 2017. Hiermee wordt de dienstverlening van het onderhoud uitbesteed om daarmee de beschikbaarheid van het netwerk gedurende deze periode te garanderen. In deze fase zijn geen nieuwe functionaliteiten voorzien, het betreft hier uitsluitend de voortzetting van het huidige systeem.
  • Vernieuwing hard- en software. Hiermee wordt de vervanging gerealiseerd voor 1 januari 2017, waardoor het netwerk vanuit technisch oogpunt tot 1 januari 2025 kan blijven functioneren.
  • Onderhoud van 1 januari 2017 tot 1 januari 2025. Hiermee wordt de dienstverlening van het onderhoud uitbesteed om daarmee de beschikbaarheid van het netwerk gedurende deze periode te garanderen.
Nieuwe functionaliteiten zoals encryptie en ontvangstbevestiging kunnen in de huidige aanbesteding pas in de fase na 1 januari 2017 gerealiseerd worden. Het is op dit moment dan ook onduidelijk wat de toezegging van minister Opstelten voor gevolgen hebben voor de aanbesteding. Op 11 april zal overleg plaatsvinden tussen Brandweer Nederland (PRIM/NMKD/Vakgroep C2000) en de met de aanbesteding belaste projectleider van het ministerie.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #559 Gepost op: 23 maart 2013, 12:32:23
Sorry, wat een lariekoek zeg! Ten eerste is het volstrekte onzin dat iedereen elkaar straks via Twitter gaat informeren. Want hoe zouden ze achter incidentadressen komen? Doordat ze in dezelfde straat wonen? Is dat een reden om het maar op Twitter te gaan zetten? Zijn dat dezelfde mensen die nu P2000-monitoren gebruiken en daar dusdanig aan verslaafd zijn dat ze straks niet meer zonder kunnen? Sorry, maar ik snap niet waar je heen wilt.

Toch zit er zeker wel een kern van waarheid in;

Burgers willen via de pers en andere media hoe dan ook geinformeerd worden; op dit moment komt de eerste (en ook de enige betrouwbare!) informatie over incidenten voornamelijk via P2000, waardoor een groot publiek al snel weet wat er ongeveer aan de hand kan zijn, en waar dat ongeveer is.

Ik durf zelfs te stellen dat het aantal 'ramptoeristen' sinds p2000 juist minder is! Waar vroeger een heel dorp de straat op ging om te kijken waar de brand is bij het horen van veel sirenes, kijkt men nu alleen even de p2000 meldingen op de telefoon, weet waar en wat, en blijft vervolgens lekker binnen om een half uurtje later de foto's en verdere info via twitter en de andere media te bekijken!

Als je deze info niet meer verstrekt, zal het geruchten-circuit een veel grotere rol gaan spelen; als mensen rook zien boven het dorp willen ze nu eenmaal weten wat en waar, en met de huidige social media zal er dan dus al snel een vloedgolf aan berichten ontstaan, die met het ontbreken van de bevestiging door betrouwbare berichten al snel een heel eigen leven zullen leiden, vol met geruchten, fouten of opzettelijk verspreide onjuiste informatie.
Samen sterk in de hulpverlening!