CM,
We hebben het toch al eens eerder uitgebreid gehad over wervelkolom immobilisatie in een ander topic?
Nog even de bezwaren op een rij ten aanzien van CWK immobilisatie.
- De analyse van Irene Kwan heeft geen gunstig effect aangetoond en staat in de Cochrane
- De ICP wordt met ongeveer 10 mmHg verhoogd
- Er is verhoogde kans op aspiratie
- Door stagnant hypoxia is de kans op decubitus na 30 minuten immobilisatie reëel
- De FRC daalt door immobilisatie op een plank met cervical collar, zelfs bij gezonde vrijwilligers
Kortom, geen bewezen gunstig effect en bewezen negatieve effecten. Dus je moet wervelkolom immobilisatie heel goed kunnen motiveren.
De NEXUS criteria en de Canadian C-Spine rule kijken genuanceerd naar de indicatie voor immobilisatie en voor Röntgen diagnostiek. Deze criteria vormen een prima uitgangspunt, mits correct toegepast, voor een protocol ten behoeve van ambulanceverpleegkundigen..
Expert
Bedankt voor de inbreng, Expert! Zelf ben ik van overtuigd dat het te veel wordt toegepast in de dagelijkse praktijk. Juist omdat men het ooit heeft geleerd en het is een standaard ritueel geworden waar niet al te veel bij nagedacht wordt. Dit fenomeen wordt ook door de ontvangende ziekenhuizen al te vaak versterkt. Het gebeurt m.i. nog te vaak dat je meteen wordt gevraagd: "waarom is deze pt. niet geimmobiliseeerd?" Nog voordat er überhaupt een overdracht plaats heeft gevonden, overigens.
De Canadian C-spine rule is wat uitgebreider maar mijn grootste bezwaar daartegen is het feit dat de categorie > 65 jaar meteen wordt weggezet onder het kopje immobiliseren terwijl juist deze categorie vatbaar is voor de complicaties van het immobiliseren. Ik begrijp uiteraard dat deze mensen ook kwetsbaarder zijn qua letsel maar ik vind dat enige nuancering (of interpretatie van de regels, if you will..) op zijn plaats is.
Wat betreft de Nexus, daar kan ik wel iets beter mee uit de voeten. Waar ik wel telkens mee worstel is "afleidend letsel". Ik heb natuurlijk geen onderzoek naar gedaan dus het blijft wetenschappelijk zwakke "anecdotal evidence" maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat een pt. elders zoveel pijn had dat een probleem in het wervelkolom niet werd ontdekt.
Wat ook ter discussie gesteld kan worden is mechanisme. Dit geldt voor beide methodieken. Er wordt m.i. een onevenredig veel zwaarte toegekend aan de mechanisme terwijl het (als enkelvoudig criterium) helemaal geen goede voorspelling is voor het uiteindelijk letsel:
http://www.traumamanagement.org/content/1/1/4In het kader van discussie hier heb ik toevallig nog een artikel gevonden:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22491614Wij zijn het eens dat immobiliseren de ICP doet verhogen. Wie planken wij het meest? Ja, patienten met hoofdletsel.. Deze studie waarbij meer dan 250,000 patienten zijn geincludeerd (niet gering, qua omvang, dus) laat zien dat er geen significante korrelatie is tussen hoofdletsel en CWK letsel.
Tegenwoordig zoek ik vaker naar andere oplossingen. Een categorie patienten zullen we, voor wat voor reden dan ook, altijd willen immobiliseren. Wij hebben de luxe dat we kunnen beschikken over een vacuummatras via de brandweer. Ik ben tot nu toe de grootste afnemer omdat ik van mening ben dat het een patientvriendelijker oplossing is. Ik sta niet alleen met deze stelling:
http://emj.bmj.com/content/20/5/476.fullCM
PS - voor diegenen die de Canadian C-spine en NEXUS nog even willen naslaan:
http://www.surgicalcriticalcare.net/Guidelines/cervical_spine_clearance_2009.pdf