Maar niemand zegt toch dat het allemaal alleen op het bordje van ziekenhuispersoneel moet worden gelegd?
Het is een geheel aan maatregelen.
Natuurlijk mag van de politie worden verwacht dat zij actief optreden tegen agressievelingen. Maar je kan het de politie niet kwalijk nemen dat zij niet vooraf in alle gevallen kunnen zien welke dwaas er nu weer uit zijn vel gaat springen en agressief wordt. Dat is slechts in te dammen door helderziendheid dan wel bij ieder patiënt/hulpverlener contact een agent aanwezig te laten zijn. Het eerste gaat 'm uiteraard niet worden en zelfs als er geen verkeerscontrole meer wordt gehouden, is het tweede getalsmatig onmogelijk, laat staan wenselijk.
Dus zullen ziekenhuizen e.d. maatregelen moeten nemen om er zelf ook alles aan te doen om het werken zo veilig mogelijk te maken. Juist om die onvoorziene situaties voor te kunnen zijn dan wel snel de baas te kunnen zijn. Dat iemand aangifte doet na geweld e.d. lijkt mij dan niet meer dan normaal. Dat heeft niets met afschuiven van verantwoordelijkheden te maken maar alles met het kunnen bestraffen van agressievelingen.
De uitspraak van de minister wekt wel de schijn dat er een sprake is van een probleem en de oplossing gezocht moet worden in vaker aangifte doen bij politie, voorts onderzoekt men of er mogelijkheden zijn een behandeling af te breken.
Je moet dan bedenken dat het ook kan gaan om derden die door geweld willen bereiken dat een andere persoon die acute medische zorg nodig heeft zijn behandeling niet krijgt.
Men roept wel over 4500 gevallen van geweld in ziekenhuizen maar beseft men dat Nederland amper 100 ziekenhuizen heeft en er 365 dagen in een jaar zitten? Het geweld is daardoor niet meer af te doen als een incident, het is structureel.
Men roept wel over inzet van beveiligers, als je de cijfers beter bekijkt kom je er achter dat het vooral gaat om de afdeling SEH of psychiatrie, de verpleegkundigen zijn de grootste groep slachtoffers, daarna volgen de beveiligers en artsen vormen een relatief kleine groep slachtoffers.
In Nederland moet alles soft en men mag zeker niet generaliseren, iedereen in ziekenhuizen weet prima welke bevolkingsgroepen (woonwagenbewoners en mensen afkomstige uit bepaalde landen) regelmatig verantwoordelijk zijn voor dit geweld. De politie zal het ook wel weten.
Op drukke uitgaansavonden is het voorspelbare dat je ladderzatte figuren binnenkrijgt, ik vind het te triest voor woorden dat je als arts kunt zien dat het gedonder is op de SEH, er geen politie is maar als je naar huis rijdt er 26 agenten een alcoholcontrole staan te houden. Wat mij betreft liggen de prioriteiten verkeerd bij de politie.
Voorts heeft de minister van Justitie al een paar jaar geleden geroepen dat de politie afrekenbaar moet gaan worden op haar prestaties, tot op heden is daar ook niets van terecht gekomen. Artsen en verpleegkundigen zijn wel afrekenbaar op hun prestaties, dus waarom de politie niet?