Nieuwsbericht | 20-06-2013
UMC St. Radboud Nijmegen heeft met de Crew Resource Management Teamtraining (CRM) de IGZ ZorgVeiligPrijs 2013 gewonnen. Dat maakte Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen vandaag bekend op het jaarlijkse patiëntveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Calamiteiten in ziekenhuizen worden vaak veroorzaakt door menselijke factoren zoals haperende samenwerking. Wanneer de communicatie en samenwerking tussen ziekenhuisprofessionals niet optimaal verloopt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de patiënt. De afdeling Intensive Care van het UMC St. Radboud heeft een teamtraining ontwikkeld die zowel is gebaseerd op ervaringen van de intensive care, als op ervaringen uit de luchtvaart. De CRM training gaat ervan uit dat professionals die hun vak goed kennen, nog veel beter kunnen worden wanneer zij zich trainen in teamprocessen.
De training richt zich op zaken als het geven van kritische feedback en briefen en debriefen. In gemengde groepen werken artsen en verpleegkundigen samen aan het creëren van awareness en het verbeteren van de onderlinge communicatie. Na de training worden zij begeleid op de werkvloer. Zo worden de effecten van de training vertaald naar het dagelijks werk en bestendigd. Een CRM-kernteam bestaande uit intensivisten en verpleegkundigen, verzorgt deze begeleiding. Zij vertalen de CRM-principes in bruikbare instrumenten, zoals een op de IC ontwikkelde checklist voor intubaties die inmiddels in 100% van de gevallen gebruikt wordt.
JuryoordeelVan crew resource management is algemeen bekend dat het een enorme bijdrage levert aan patiëntveiligheid. De inspectie vindt dit daarom een belangrijk onderwerp. Dat blijkt ook uit het feit dat het Oogziekenhuis Rotterdam in 2009 IGZ ZorgVeiligPrijs heeft gewonnen met een vergelijkbaar CRM- initiatief. Ook dit jaar waren er meerdere inzendingen die hierover gaan.
Het initiatief van UMC St. Radboud sprong hier in positieve zin bovenuit omdat het de invloed van de menselijke factor in veiligheid duidelijk demonstreert. Het spreekt de jury zeer aan dat dit initiatief zich richt op het teamwork op de afdeling Intensive Care en dat het prominent aandacht geeft aan het levend houden van de principes op de werkvloer. En tot slot dat initiatiefnemers ervoor pleiten dat zorgprofessionals al in de opleiding teamtraining krijgen. De jury is onder de indruk van de getoonde evidence. De effecten zijn diepgaand en op meerdere vlakken wetenschappelijk aangetoond. De jury is tot slot van mening dat dit initiatief bij uitstek laat zien hoe belangrijk professioneel leiderschap is voor succesvolle implementatie van veiligheidsprojecten.
IGZ ZorgVeiligPrijsMet de IGZ ZorgVeiligPrijs beloont de inspectie positieve prestaties op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kunnen zorgaanbieders van elkaar leren. Zo kan de veiligheid en kwaliteit van de zorg steeds verder verbeteren. De IGZ reikt vandaag de prijs voor de vijfde keer uit.
De jury van de IGZ ZorgVeiligPrijs 2013 bestaat uit:
Richard Grol, emeritus hoogleraar Kwaliteit van Zorg aan de universiteiten van Nijmegen en Maastricht.
Marian Kaljouw, voorzitter Commissie Innovatie Zorgberoepen en opleidingen van het Zorginstituut Nederland.
Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de Zorg aan het iBMG Rotterdam.
Cynthia Vogeler, programmadirecteur van het NPCF.
Ronnie van Diemen, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg (voorzitter).
Andere genomineerdenNaast de uiteindelijke winnaar UMC St. Radboud, waren er nog twee andere initiatieven genomineerd: Amphia Ziekenhuis Breda met een checklijst voor het aanvragen van bloedtransfusies en het Oogziekenhuis Rotterdam met Patient Empowerment exit checklist.
http://www.igz.nl/actueel/nieuws/umc_st__radboud_nijmegen_wint_igz_zorgveiligprijs_2013.aspx