Prik in dat geval ook even de K+, CK-MB, kreat en leverenzymen mee. Alleen een troponine bepalen is inderdaad zoals 024 zegt overbodig en onzinnig
Voor de forumleden zonder medische kennis:
Tropine (TnI / TnT): Een eiwit dat spieren gebruiken om te kunnen werken. Bij een hartinfarct raakt de hartspier beschadigd en gaat het eiwit uit de hartspiercellen lekken, het komt dan in het bloed terecht. Voor de ambulanceverpleegkundige is het niet interessant omdat het een paar uur duurt na een hartinfarct voor je het kunt aantreffen in het bloed. Het zegt je hooguit of iemand een hartinfarct heeft gehad of iets anders waardoor de patient pijn op de borst heeft. De ambulanceverpleegkundige moet een hartfilmpje maken (ECG) en iedereen met deze serieuze klachten presenteren op de SEH.
Kalium: Een zout (electrolyt dat positief geladen is K+). Voor een goede werking moet er een juiste electrolytenbalans zijn.
CK-MB: CK staat voor creatine-kinase. Het zijn enzymen die net als bij tropinine vrij komen na een hartinfarct. Je kunt creatine-kinase verdelen in CK-MB (hart), CK-BB (hersenen) en CK-MM (skeletspieren). Deze waarde begint na een hartaanval te stijgen (ongeveer 4 uur) het hoogtepunt is minstens een halve dag tot een dag na het hartinfarct.
Kreatine: Iets wat de dokter standaard roept. Het zegt of de nieren nog goed werken. Het is onder andere belangrijk om te weten of de nieren in staat zijn afvalstoffen snel genoeg uit het lichaam te verwijderen. Anders kunnen bijvoorbeeld toegediende medicijnen gaan stapelen in het bloed.
De ambulanceverpleegkundige verspilt tijd en geld door troponine te bepalen. Goede zorg hoort betaalbaar te zijn en nog veel belangrijker veilig te zijn.
Tropine bepalen zal later in het ziekenhuis weer gedaan worden, echter in combinatie met veel meer andere lab-bepalingen. Het is voor de patient ook veiliger om op de SEH te liggen als er gewacht moeten worden op de uitslag, op de SEH is een leger van artsen en verpleegkundigen aanwezig die op de patient letten en direct kunnen ingrijpen. Pre-hospitaal zit een ambulanceverpleegkundige alleen met een patient. Als ik in zijn schoenen zou staan zou ik met deze patient zo snel mogelijk richting een SEH willen vertrekken en geen tijd verspillen aan onzinnige handelingen.