Wisselen wij ook gegevens uit?
DEN HAAG -
In de Tweede Kamer is met grote zorg gereageerd op het nieuws dat de Amerikanen actief zouden spioneren in de Europese Unie. „Diplomaten aftappen kan echt niet”, aldus Jeroen Recourt van de PvdA zondag. Hij wil net als veel andere partijen opheldering van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).
Ondanks dat de meeste recente berichten vooral aangeven dat de Amerikanen spioneren in Brussel, Duitsland en Luxemburg, sluit Recourt niet uit dat ook Nederland actief in de gaten gehouden wordt. „Als het gaat om economische spionage is hier ook flink wat te halen.”
Ook GroenLinks stelt dat het naïef is om aan te nemen dat het in Nederland niet plaatsvindt. „Het is de wereld op z'n kop dat er op fenomenaal grote schaal wordt afgeluisterd, zelfs tussen bevriende landen”, aldus Liesbeth van Tongeren. Zij wil van Plasterk weten of Nederland hiervan op de hoogte is en of de commissie-stiekem is geïnformeerd. Die Kamercommissie krijgt zeer geheime informatie te horen.
D66-Kamerlid Gerard Schouw spreekt van een rokend vuur, waar Plasterk opheldering over moet geven. „Als het vermoeden waar is dat de Amerikanen Europese instituties afluisteren, dan is dat zeer ernstig.”
Madeleine van Toorenburg van het CDA wil weten welke rol Nederland speelt. „Wisselen wij ook gegevens uit? Wordt er in Nederland gespioneerd? En hoe zit het met Nederlandse diplomaten? Daarover wil ik duidelijkheid.”
Vooralsnog stellen de Kamerleden vooral dat ze opheldering willen. Er wordt nog niet geopperd om de onderhandelingen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS op te schorten, zoals in Duitsland wel wordt voorgesteld.
De Kamer heeft aanstaande week nog een debat met Plasterk over de inlichtingendiensten, waar de Amerikaanse spionage ook aan de orde zal komen.