Het is toch niet zo moeilijk?
In België zijn er 3 officiële talen die elk in een taalgebied worden gesproken:
Nederlands (dus niet 'Vlaams'),
Frans (dus niet 'Waals') en
Duits.
- Voertuigen van de lokale politiezones (te herkennen aan de lichtblauwe streep in de
striping) en van de lokale brandweer worden
beletterd al naargelang het taalgebied waar ze worden ingezet. In tweetalige gebieden (de 19 gemeenten van het Brusselse Hoofdstedelijke gewest of enkele andere gemeenten met een dubbele taalrol), wordt de ene zijde in het Frans en de andere in het Nederlands beplakt of worden beide termen naast elkaar geplakt. Eén lokale politiezone in de Brusselse randstad bestaat uit enkele ééntalig Nederlandstalige gemeenten en één gemeente met een dubbele taalrol (NL/FR), hier worden de voertuigen enkel met "Pol" beplakt (herkenbaar in beide talen) omdat er anders Franse teksten ('Police') in ééntalig Nederlandstalige gemeenten zouden opduiken wanneer die noodhulpvoertuigen daar zouden patrouilleren maar dat voorbeeld is een echte uitzondering.
- Voertuigen van de federale politiediensten (steundiensten en gespecialiseerde hulp) zijn te herkennen aan de oranje streep in de
striping. Zij hebben lokaal (in elk taalgebied) uitvalbasissen en worden dan ook volgens de lokale taalrol
beletterd of hebben hun standplaats in Brussel en worden dan NL/FR
beletterd.
Wat betreft de beleidsniveaus:
België heeft dus 3 taalgebieden (Nederlands, Frans, Duits) -> ook wel 'gemeenschappen' genoemd en 3 gewesten (Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk gewest) -> ook wel 'regio's' genoemd met heel wat regeringen (zie opsomming van MisterQ).
* De Federale regering is verantwoordelijk voor nationale zaken en is dus exclusief bevoegd voor leger, politie,... Politioneel begint en stopt alles dus hier. De reden van de verschillende termen op de voertuigen heeft dus enkel met de uitleg hierboven te maken.
* De Vlaamse regering is bevoegd voor de Vlaamse
gemeenschap (in concreto persoonsgebonden zaken zoals sport, bibliotheken, onderwijs, cultuur,...) en het Vlaamse
gewest (in concreto grondgebonden zaken zoals grotere wegen, waterlopen, milieu, ...) en ze hebben hiervoor één regering.
* De Franstaligen hebben gekozen voor 2 regeringen:
1. De Franse gemeenschapsregering voor de Franse gemeenschap met de persoonsgebonden aangelegenheden.
2. De Waalse gewestregering voor het Waalse gewest met de grondgebonden aangelegenheden.
* De Duitstalige gemeenschapsregering is bevoegd voor de Duitstalige gemeenschap en zijn persoonsgebonden zaken. De grondgebonden aangelegenheden worden behartigd door de Waalse gewestregering.
* De Brusselse Hoofdstedelijke regering is bevoegd voor het Brusselse gewest en dus enkel de grondgebonden aangelegenheden. De persoonsgebonden aangelegenheden worden voor de Nederlandstalige inwoners van Brussel behartigd door de Vlaamse regering [via de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel] en voor de Franstaligen door de Franse Gemeenschapsregering [via de Franstalige Gemeenschapscommissie in Brussel]. Beiden commissies overleggen met elkaar in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie in Brussel.
Zo eenvoudig is het. De opsomming van MisterQ (zijn 3 puntjes) is voor mij Chinees