meest logische lijkt me rook vergiftiging.
Gezondheidseffecten van rook Iedereen kent de gevolgen van het inademen van wat rook: prikkelende ogen, neus, keel en luchtwegen, leidend tot tranen, hoesten, enz. Hoe hoger de concentratie, hoe sneller deze effecten optreden.
Van rook van branden zijn nu de volgende effecten bekend:
prikkeling of beschadiging van slijmvlies, met onder andere hoest, gevolgd door herstel op korte termijn;
benauwd gevoel en kortademigheid bij personen met (over)gevoelige luchtwegen bijvoorbeeld door astma;
rookvergiftiging, bijvoorbeeld door koolmonoxide;
overgevoeligheid van de luchtwegen voor allerlei prikkels die maanden of jaren kan aanhouden (RADS: reactive airways dysfunction syndrome of irritant-induced asthma).
RADS
Reactive Airways Dysfunction Syndrome (RADS) is een niet-allergische vorm van astma met bronchiale hyperreactiviteit na het inademen van een irriterende stof. Daarbij gelden onder andere de volgende citeria:
Voor de blootstelling waren er geen luchtwegsymptomen of bekende afwijkingen van de longen.
Onmiddellijk volgend op de blootstelling zijn acute luchtwegsymptomen opgetreden, zoals hoesten, piepende ademhaling en/of kortademigheid.
Gedurende tenminste een aantal maanden houden de symptomen aan of treden opnieuw op bij blootstelling aan prikkelende stoffen, zoals deodorant of bij specifieke weersomstandigheden zoals koude of mist.
Gezondheidsschade door blootstelling aan rook
Tot voor kort werd aangenomen dat een kortdurende blootstelling geen blijvende gevolgen heeft. Uit onderzoek van de laatste jaren blijkt dat het anders ligt. De mogelijkheid van het ontstaan van een overgevoeligheid van de luchtwegen door blootstelling aan rook is voor Nederland voor het eerst gerapporteerd door GGD Fryslân in samenwerking met GGD Groningen, na de brand bij ATF. Daarna is uitgebreid onderzoek gedaan bij personeel van de brandweer.
http://ggd.groningen.nl/milieu-gezondheid/brand/gezondheidseffecten-rook
ATF-brand, de uitkomsten van een onderzoek In mei 2000 woedde in Drachten een brand in een oplsagloods waar een grote hoeveelheid chemische afval was opgeslagen. Personen die naar aanleiding van de ATF-brand zijn blootgesteld aan de rook van die brand, hebben jarenlang gezondheidsklachten gehad. De GGD’en Friesland en Groningen hebben met steun van de Provincie Friesland, een uitgebreid onderzoek gedaan.
Uitkomst van het onderzoek: Overgevoeligheid van de luchtwegen door blootstelling aan rook
Er zijn in 2006 bij 3 personen klachten en verschijnselen geconstateerd die symptomen kunnen zijn van RADS of een aanverwante aandoening ten gevolge van hun blootstelling aan verbrandingsproducten van de ATF-brand in mei 2000. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat bij een aantal andere personen langdurige effecten zijn opgetreden die 6 jaar na de brand niet meer aantoonbaar waren. Verder is het opmerkelijk dat bij degenen die meer rook hadden ingeademd meer luchtwegklachten voorkwamen en dat bij hen de luchtwegen meetbaar gevoeliger bleken te zijn.
De effecten zijn extra opmerkelijk omdat er in de rook geen bijzondere stoffen zijn gemeten. Het lijkt er dus op dat elke brand dit soort gevolgen kan hebben.
Het onderzoek
In het onderzoek is eerst geďnventariseerd welke metingen zijn gedaan in de omgeving. Dit is beschreven in het rapport Inventarisatie van (milieu)onderzoek na de brand bij ATF in 2000. Het leverde geen aanknopingspunten voor langdurige effecten, maar de gegevens over de blootstelling aan gevaarlijke stoffen waren onvolledig voor rook en bluswater.
Aansluitend is geďnventariseerd welke gezondheidsklachten men toeschreef aan de ATF-brand. Uit de antwoorden op de vragenlijsten zijn de nog voortdurende gezondheidsklachten geselecteerd die mogelijk het gevolg konden zijn van de brand. Het bleek te gaan om aandoeningen die te benoemen zijn als overgevoeligheid van de luchtwegen (RADS) en overgevoeligheid van de huid (contactdermatitis). Dit is beschreven in het rapport Inventarisatie gezondheidsklachten ATF-brand 2005 van GGD Fryslân.
Vervolgens is er een uitnodiging voor medisch onderzoek gestuurd aan iedereen die is blootgesteld aan de rook en nog klachten had die passen bij overgevoeligheid van de luchtwegen (RADS) of huid (contactdermatitis). Degenen die reageerden zijn uitgebreid bevraagd en onderzocht. Dit is beschreven in het rapport Medisch onderzoek ATF-brand 2007 van GGD Fryslân.
De drie genoemde ATF-rapporten van GGD Fryslân zijn samengevat in een rapport Eindrapport ATF-brand 2008. Van dit overzichtsrapport is een korte samenvatting beschikbaar.
http://ggd.groningen.nl/milieu-gezondheid/brand/atf-brand