Àlles uit de kast voor rustiger oud en nieuwUTRECHT - Feestgangers die met oud en nieuw over de schreef gaan, kunnen rekenen op alle aandacht van politie, justitie en gemeenten.
De brandweer aan het werk tijdens de jaarwisseling. FOTO AD
Na het ‘sloopfestijn’ van vorig jaar treft de regio Utrecht allerlei extra maatregelen om oud en nieuw rustiger te laten verlopen dan vorig jaar.
Utrecht maakte vorige week bekend dat relschoppers tot 2 januari vast blijven zitten en zich die dag direct op een speciale zitting voor de rechter moeten verantwoorden.
Is strafrechterlijke vervolging niet mogelijk, dan wordt in elk geval de schade verhaald via het civiele recht. Ook krijgen inwoners die zich vorig jaar misdroegen, een brief met een oproep zich vooral gedeisd te houden. Gaan ze toch weer over de schreef, dan moeten ze zich in de oudjaarsnacht van 2009 op 2010 verplicht melden.
Burgemeester Wolfsen: ,,Onze boodschap is: hou het vooral gezellig. Maar we geven er meteen wel de waarschuwing bij dat iedereen die dat niet doet, met ons te maken krijgt.’’
Ook gemeenten rond Utrecht treffen voorbereidingen om oud en nieuw zo rustig mogelijk te laten verlopen. Zo komen er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug meer gecontroleerde gedoogplaatsen voor vuurwerk en vreugdevuren. Hier en in Zeist gaat een verkenningsteam brandhaarden spotten op straat. Dit team, bestaande uit een agent en een brandweerman, beoordeelt of er moet worden opgetreden. Vreugdevuren buiten de aangewezen plekken worden niet getolereerd.
Sommige gemeenten, zoals Nieuwegein, organiseren een groot feest in de aanloop naar oudejaarsnacht en in de nacht zelf. Deze gemeente overweegt bovendien tijdelijke samenscholingsverboden af te kondigen voor plekken waar zich in het verleden incidenten voordeden.
Ook Maarssen houdt de ‘hotspots’ en jongeren die zich vorig jaar misdroegen scherp in de gaten. Vrijwel alle gemeenten proberen de schade zoveel mogelijk te beperken door vandalismegevoelig straatmeubilair zoals prullenbakken te legen.
Met de maatregelen sluiten de gemeenten aan bij de aanbevelingen van een commissie onder leiding van de Nijmeegse burgemeester De Graaf uit september van dit jaar.
De commissie onderzocht de ongeregeldheden van afgelopen jaar. De regio Utrecht begint nog niet aan cameratoezicht op voertuigen van politie, ambulance en brandweer. De commissie adviseert dit om raddraaiers uit de anonimiteit te kunnen halen.
Wolfsen gaat de maatregel te ver. ,,Cameratoezicht op materieel kan heel waardevol zijn als er sprake is van geweld tegen hulpverleners, maar in Utrecht was daarvan dankzij goed doordacht optreden van bijvoorbeeld de politie geen sprake.
www.ad.nl