Krantenbericht van gisteren'Fotografeer vernielers'ZWOLLE - De politie en tientallen gemeenten zijn een offensief begonnen tegen vernielers, die de jaarwisseling willen verstoren. Meest opmerkelijke initiatief is de oproep aan burgers in Ommen en Dalfsen om vandalen en vandalisme te filmen of te fotograferen.
De burgers wordt gevraagd hun mobiele telefoon paraat te hebben. Foto's en filmpjes van getuigen kunnen helpen bij het zoeken naar de daders. Op die manier willen de gemeenten en de politie bovendien de schade verhalen op de vandalen.
Woordvoerder Henk Kremer van de politie IJsselland benadrukt wel dat de veiligheid op de eerste plaats komt. "Als je zelf risico loopt, moet je het beslist niet doen. Neem ook niet het recht in eigen handen." Als deze proef in Ommen en Dalfsen succesvol is, vraagt de politie volgend jaar mogelijk in meer gemeente om de hulp van burgers. Politie IJsselland, het Openbaar Ministerie en de rechtbank Zwolle-Lelystad passen dit jaar voor het eerst ook snelrecht toe op oud- en nieuwvandalen.
In vijftig gemeenten zet de politie rond de jaarwisseling de anonieme tiplijn M. in tegen overlastplegers en relschoppers. Burgers worden opgeroepen om anoniem melding te maken van vernielingen en brandstichtingen. De acties worden betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat zelf ook een campagne lanceert om geweld tegen hulpverleners tegen te gaan. De tiplijn M. werd in eerste instantie vooral ingezet voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, zoals mensenhandel en hennepteelt. Sinds juni 2007 zetten de politie en gemeenten de meldlijn steeds vaker in als opsporingsmiddel in lokale gemeenschappen.
Het bestrijden van onlusten en branden, en de gepleegde vernielingen hebben bij de laatste oud- en nieuwviering in heel Nederland tientallen miljoenen gekost.
Krantenbericht van vandaagFotografen waarschuwen voor foto's maken bij relletjeZWOLLE – Burgers die boefjes op de foto zetten om de politie een handje te helpen, lopen gevaar zelf slachtoffer te worden van agressie, waarschuwen persfotografen. Ze doen dit na een oproep van de politie IJsselland en de gemeenten Dalfsen en Ommen om vernielingen en geweldpleging rond de jaarwisseling vast te leggen om daders te achterhalen. Persfotograaf Frans Paalman uit Zwolle waarschuwt dat fotograferen nieuw geweld oproept.
‘Een beetje mobiele telefoon heeft wel een camera, maar die geeft een enorme flits. Dan trek je volop de aandacht. Ik vind het gevaarlijk dat aan burgers over te laten.’ Paalman heeft geregeld een politiebusje moeten opzoeken om geweld te ontlopen. ‘Als er meerdere journalisten bij elkaar staan, richt de woede zich vaak op de man met de camera. Hij is zichtbaar.’
Collega Jos van Leeuwen - persfotograaf voor de Haagse Courant/AD - herkent zich in dat beeld. ‘Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze worden gefotografeerd. Dat leidt steeds vaker tot agressie. Wie daar niet op beducht is, weet niet wat hij over zich heen kan krijgen. Ik vrees voor al die dure camera’s en mobiele telefoons...’Fotograferen kan net de verkeerde prikkel zijn bij ongeregeldheden. Vooral als het een groepje betreft dat flink wat heeft ingenomen, weet Van Leeuwen. Volgens fotograaf Tom van Dijke van dagblad de Stentor zorgt de oproep van de politie voor argwaan in het uitgaansleven. ‘Overal kom je camera’s tegen. Iedereen filmt en kiekt, dat is helemaal van deze tijd. Maar na deze oproep van de politie is dat niet meer vrijblijvend. Mensen zullen zich afvragen wat er met de foto gebeurt.’ Ook Van Dijke spreekt van toenemende agressie tegen fotografen. Zijn werk is veranderd sinds de komst van ‘1-1-2-programma‘s’ op tv.Een woordvoerster van de politie IJsselland zegt zich bewust te zijn van de gevaren. ‘Wij vragen niet om pontificaal vooraan te gaan staan bij rellen. Burgers moeten zichzelf nooit in gevaar brengen. Politiewerk blijft politiewerk. Maar we weten dat er volop wordt gefilmd en gefotografeerd. Als dat toch al gebeurt, maken wij daar dankbaar gebruik van.’
Bron:
www.destentor.nl