Worden wij nog wel serieus genomen?

Auteur Topic: Worden wij nog wel serieus genomen?  (gelezen 5944 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #20 Gepost op: 9 juni 2005, 14:19:12
En naar welk protocol gegrepen wordt door driebergen. Als mobiel 112 gebeld wordt komt dáár het telefoontje terecht. Volgens protocol worden ongevallen op het ruime binnenwater (randmeren zeeuwse stromen enz) en kustgebied tot 1 km uit de kust doorgespeeld naar de Kustwacht die de daarvoor ingeschreven dienst waarschuwt. Is er een KNRM wordt die gewaarschuwd via de brandweer. Is er geen KNRM dan waarschuwt de kiustwacht ook de brandweer die dan of zelf gaat of een reddingsbrigade waarschuwt. Het loopt dus tenzij het vlak (>1 km) onder de kust is altijd via de kustwacht - brandweer KNRM. De kustwacht doet alleen zaken met de reddingsbrigades als dat niet anders kan, omdat zij niet net als de KNRM een overeenkomst met de reddingsbrigades heeft.

Henk


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #21 Gepost op: 9 juni 2005, 16:35:00
Klinkt enigzins omslachtig en tijdrovend...

Hoe zit het eigenlijk boven die 1 kilometergrens?
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #22 Gepost op: 9 juni 2005, 19:06:07
Klinkt enigzins omslachtig en tijdrovend...

Hoe zit het eigenlijk boven die 1 kilometergrens?

Onder de 1 km grens gaat de brandweer zelf aktie ondernemen (of stuurt iemand), boven de 1 km wordt indien mogelijk de KNRM gewaarschuwd, is die er niet dan wordt een reddingsbrigade (of iets anders) gewaarschuwd. Het is niet omslachtig zolang je niet met je mobiel bij het 112 bellen bij je regio alarmcentrale uitkomt, maar centraal in Driebergen. Iemand zal moeten bepalen wat voor soort hulp je waar nodig hebt. Het zou fijn zijn als de kustwacht ook afspraken met reddingsbrigades zou kunnen maken. Indirekt gebeurd dat ook wel hier en daar, via de brandweer bv. Maar de reddingsbrigade is alleen volwaardige partner met een 24/7 alarmploeg. Jammer is dat de brandweer aan zichzelf voor de waterhulpverlening niet van die hoge eisen stelt, een boot mag vaak best een paar weken kapot zijn. Het niet inzetbaar zijn wordt vaak niet doorgegeven, zodat dan een reddingsbrigade vergeefs een beroep doet op assistentie daarvan. Maar dat loopt niet zo in de kijkert.

Henk


Ernst Brokmeier

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 528
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #23 Gepost op: 9 juni 2005, 20:33:20
....en kustgebied tot 1 km uit de kust doorgespeeld naar de Kustwacht die de daarvoor ingeschreven dienst waarschuwt. Is er een KNRM wordt die gewaarschuwd via de brandweer....
Henk 
Het leuke is natuurlijk dat 80 tot 90% van de inzetten van de kust reddingsbrigade juist in de eerste KM (gemeentelijke) wateren is...
[img]/img]


Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #24 Gepost op: 9 juni 2005, 20:38:59
De 1 km grens wordt ook gehanteerd als grens voor de lokale en regionale hulpdiensten aangestuurd vanaf het "land". Indien er bijvoorbeeld een wrak boven het zand uit komt en ligt binnen die 1 km grens is de Gemeente verantwoordelijk voor de verdere afwikkeling. De Gemeente bepaalt vervolgens of er gevaren zijn en of er gehandeld dient te worden.

Momenteel alarmeren de RAC de KNRM. Deze diffrentieren de alarmeringen die zij op krijgen. De meeste RAC-centralisten denken wel na en als de Kustwacht vraagt om een lokale KNRM reddingboot te alarmeren voor een drenkeling, nemen zij direct de reddingsbrigade mee voor alarmering. Om een simpele rede, nl. de reddingsbrigade rijdt voor de ambulance en doet het vervoer over het strand en vervoert dus de drenkeling over het strand naar de ambulance.

Het wordt over een tijdje een ander verhaal als de Kustwacht zelf reddingboten via P2000 kan alarmeren. Dan mis je die lokale en regionale bekendheid en zal de hulpverlening mogelijk een vertraging oplopen.
Elke hulpverlening start met communicatie.


Henk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,891
Reactie #25 Gepost op: 9 juni 2005, 23:44:05
Of in andere gevallen bespoedigd worden. Afgelopen weken keer op keer de kustwacht gebeld na alarmeringen van de brandweer betreffende waterongevallen, in één geval betrof het zelfs een omgeslagen zeilboot (van zee verkenners).  Terwijl de kustwacht volgens protocol direkt op de hoogte gebracht dient te worden van de aard van het incident opdat ook andere hulp mogelijk wordt dan de van huis vertrekkende reddingsbrigades, blijft dit telefoontje tot ongenoegen van de kustwacht concequent achterwege.
Vanaf de alarmering tot het ter plaatse gaan van de reddingsbrigade duurde ook nu weer meer dan 25 minuten, terwijl het voor de post van die reddingsbrigade plaats vond.
In sommige gevallen is dat te lang en komt hulp dan te laat. Zodra de kustwacht de alarmering in handen krijgt wordt tenminste in zulke gevallen al het mogelijke gedaan om tot een succesvolle redding te komen, met alle beschikbare middelen en wordt niet langer halstarrig op één paard gewed.
Reddingsbrigades komen zo wie zo bij de brandweer op een onverkiesbare plaats, dat bleek maar weer bij een uit ten treure geoefende scheepsbrand zie hier op de site van Blaricum (zie ook de filmpjes die ik daar over gemaakt heb), nu eens in het echt in de jachthaven van Naarden.

Werd de brandweer om 07.17:
Citaat
0703302 07:17:08 08-06-05 GROUP BR 1 JACHTHAVEN NAARDEN ONDERWAL 4 NAAR SCHEEPVAART BUITBR BRW Naarden
gealarmeerd, de reddingsbrigade piepers gingen meer dan tien minuten later pas af. Dan kom je als mostert na de maaltijd nog even voor paal liggen.

Henk   


Rescue Ranger

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,587
  • Lekker ragge op strand, zee en de snelweg
    • Zandvoortse Reddingsbrigade
Reactie #26 Gepost op: 17 juni 2005, 19:57:05
Henk,

het probleem van de Randmeren is hier al meerdere keren besproken en zoals het er nu uitziet zie ik er niet snel enige verbetering in komen. Ondanks verwoede pogingen van alle reddende instanties. Zoals al eerder is gemeld is de weg die de melding aflegt van essentieel belang. Misschien moet men weer eens met z'n allen om de tafel en duidelijke gebiedsindelingen/ inzetcriteria maken en alarmeringsprocedures. Met als uitkomst dat er een algemene procedure komt die de alarmeringen en inzetten coördineert.

Om maar een voorbeeld te noemen is de mogelijkheid dat het KustwachtCentrum ook via P2000 kan alarmeren en dus ook een reddingsbrigade kan activeren. Dan is de tussenkomst van de Brandweer in de vorm van OvD en RAC niet meet noodzakelijk en regelt het KustwachtCentrum de gehele waterhulpverlening.

Voor bijvoorbeeld inzetten ten behoeve van de regionale Ambulancezorg zal een regionale meldkamer een zeer belangrijke rol blijven spelen. Ook hier regelen zij de alarmering en inzet voor de logistieke ondersteuning.
Elke hulpverlening start met communicatie.