De Brandweeracademie doet onderzoek en wat daar vervolgens mee gedaan wordt is aan de regio's zelf......
Aan de hand van rapporten van de BA heeft bijvoorbeeld de regio Utrecht besloten alleen nog LD-pompen op de tankautospuiten te zetten, omdat bij sommige branden het debiet van HD te laag is. Het rapport "Het kan verkeren" heeft weer als input gediend voor RemBrand, waarin opkomsttijden verder gedefinieerd zijn en er bovendien een voorstel gedaan wordt om naar bepaalde branden direct versterkt uit te rukken.
Ook dit onderzoek geeft dus geen garantie dat veiligheidsregio's wat meer aandacht aan de repressie besteden, maar er zijn wel een aantal conclusies die bij bezuinigingen niet zomaar omzeild kunnen worden:
1. De brandweer redt (veel) mensen, ook uit de brandruimte
2. Slachtoffers zijn bij een woningbrand lang niet altijd na 3 minuten kansloos. Dat was de 'hoofdpijler' waarop het preventiebeleid is gebaseerd: de brandweer kan nooit binnen 3 minuten optreden en dus moet je jezelf maar zien te redden. Nu blijkt dat er ook ruim na die drie minuten nog gered kan worden.
3. In bepaalde situaties (portiekflats, ouderenflats) moet de brandweer of vaak redden, of is er sprake van grote aantallen personen die gered moeten worden. Gezien deze resultaten zou versterkt uitrukken bij deze objecten een mogelijkheid zijn. Amsterdam kent al de 5-7-5-regel (binnen 5 minuten AS en AL ter plaatse, na 7 minuten 2e AS) voor portiekflats en ook in Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden wordt er direct met twee tankautospuiten uitgerukt naar een woningbrand.
Ik ben het er helemaal mee eens dat rookmelders bijzonder noodzakelijk zijn. De voorlichting zou echter wel uitgebreid kunnen worden naar wat mensen moeten doen als er toch brand ontstaat. Ook uit het rapport "Het kan verkeren": het sluiten van deuren kan de overlevingskansen sterk vergroten. Misschien moeten mensen zich dus vaker opsluiten en vervolgens door de brandweer gered worden, dan dat zij op eigen houtje soms levensgevaarlijke vluchtpogingen gaan doen.
Samen met het idee dat rookmelders vaak, maar niet altijd, levens redden is dat volgens mij het pad dat bewandeld moet worden: proportionele aandacht voor preventie, maar verder snijden in de repressie kan bijna niet meer. Ook uit fatale woningbranden blijkt dat er regelmatig wel een werkende rookmelder aanwezig is, maar mensen alsnog niet kunnen vluchten. Dan is de brandweer er om reddend op te treden!