Was dit vroeger ook zo in NL?
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=BO1SUG2KBrandweermanoefent te weinig
De training van de Vlaamse brandweerkorpsen kan beter, zo blijkt uit een onderzoek van onze zusterkrant De Standaard, die de inspectierapporten van de korpsen kon inkijken. Eén op de drie korpsen besteedt te weinig uren aan praktijkoefening.
Brandweermannen, beroeps én vrijwilligers, krijgen voor hun aanwerving een basisopleiding van 130 uur in de provincie Antwerpen, 90 uur elders in Vlaanderen. 'In vergelijking met het buitenland bengelen we daarmee aan het staartje', zegt Leo Verschueren van de Antwerpse brandweerschool. In Portugal duurt de opleiding 400 uur. In Zweden en Oostenrijk gaan de manschappen zes weken op internaat. Ook in Groot-Brittannië en Frankrijk wordt veel meer tijd aan opleiding besteed.
Nog erger is het met het oefenbeleid. Wettelijk moeten de Belgische brandweermensen minstens 24 uur per jaar oefenen, maar internationaal spreekt men van 70 tot 90uur. 'België zou toch minstens tot 48uur moeten gaan', zegt Guy Vande Gaer van de Brandweervereniging Vlaanderen.
Uit de inspectieverslagen van de brandweer blijkt dat één op de drie korpsen die grens niet haalt. Bovendien zijn er gigantische verschillen tussen de korpsen. De brandweermannen van Kuurne bijvoorbeeld oefenen jaarlijks 123uur. Die van Duffel 11uur. Elk korps vult ook zelf in hoe en wat geoefend wordt.
Om een goed geoefend korps te hebben, moet ook minstens 75 procent van de manschappen deelnemen aan de oefeningen. Eén op de vier korpsen haalt dit cijfer niet, zo blijkt.
'Als je niet goed of te weinig oefent, kan dat gevaarlijke situaties opleveren', zegt Christine Breyne, directeur-generaal Civiele Veiligheid. 'Bij kleine korpsen zijn het meestal dezelfden die opkomen. Als ze er op een zondagmorgen dan toch eens allemaal zijn en de onervaren mensen staan vooraan, dan heb je een probleem.'
Beroepsmensen oefenen tijdens de kantooruren. 'In kleine korpsen moeten de beroepsmensen daarnaast ook meeoefenen met de vrijwilligers, maar die beroeps zien het soms niet zitten om na hun uren weer naar de kazerne te komen', zegt Breyne.
'We zullen systematischer en realistischer moeten oefenen', zegt ook Vande Gaer. 'En de verschillen tussen de korpsen moeten verminderen.'
Het inspectierapport van de brandweer van uw gemeente op
www.nieuwsblad.be/brandweer Inge Ghijs