http://www.denhelderactueel.nl/20/05/2009/brandweer-mogelijk-samen-met-texel/Brandweer mogelijk samen met Texel
20 mei 2009 | Ronald Boutkan | | Reageer! | E-mail dit bericht E-mail dit bericht | Afdrukken |
Den Helder - De Helderse gemeentebrandweer gaat mogelijk samen met het korps van Texel. Het is een van de voorstellen waarnaar gekeken wordt tijdens een onderzoek naar de mogelijkheden tot samenwerking tussen beide korpsen. Het college wil de gemeenteraad uiterlijk eind dit jaar een voorstel tot de samenwerking/-voeging presenteren.
Het college van zowel Texel als Den Helder heeft begin deze maand de bestuursopdracht ’samenvoeging brandweren Texel en Den Helder’ vastgesteld. Doel hiervan is de samenwerking verder te onderzoeken, om op die manier te komen tot schaalvergroting. Daardoor kan een meer efficiëntere en vooral slagvaardiger organisatie worden gerealiseerd. Volgens de colleges komt dat uiteindelijk de gehele veiligheidsketen ten goede.
Het college erkent dat, geografisch gezien, een samenwerking tussen de brandweerkorpsen van Den Helder en Texel niet echt logisch lijkt, maar dat er wel degelijk overeenkomsten zijn die samenwerking mogelijk maken. Beide gemeenten grenzen bijvoorbeeld voor een groot deel aan het water en kennen specifieke risico’s die een eigen benadering eisen. Voor Texel is dat de positie als eiland, voor Den Helder heeft dat met name betrekking op de aanwezigheid van Defensie. Gezamenlijke risico’s zijn er ook, zoals de veerdienst tussen beide gemeenten, de Noord- en Waddenzee en de natuurgebieden.
Het zal naar verwachting niet komen tot het blussen van branden in elkaars werkgebied, zo schetst het college. De samenwerking moet vooral in andere delen van de organisaties tot meer efficiëntie leiden. Door functies op hoger niveau te combineren kan bijvoorbeeld worden bespaard op overheadkosten.
Voor- en nadelen
Het voorstel dat eind dit jaar klaar moet zijn, bevat in elk geval voor beide gemeenten de voor- en nadelen van het samenvoegen van de brandweerkorpsen. Ook de verdeelsleutel met betrekking tot de kosten (wie betaalt wat?) en de bestuurlijke verantwoordelijkheid moet in het voorstel worden vastgelegd. De colleges benadrukken dat vertegenwoordigers van de korpsen nadrukkelijk bij het traject zullen worden betrokken. In een speciale klankbordgroep is plaats voor onder meer vertegenwoordigers van het personeel en de onderneminsgraden. De bestuursopdracht wordt begeleid door een stuurgroep. Hierin zitten de burgemeesters van Den Helder en Texel, de regionaal commandant en de commandant van Den Helder. Deze laatste is tevens benoemd tot projectleider.