Zuidoost-Drenthe neemt afscheid van brandkraan
Zuidoost-Drenthe is de eerste regio in Nederland waar geen brandkranen meer gebruikt gaan worden. De brandweer zal het vuur bestrijden met tankwagens, die bij speciale punten bluswater kunnen halen.
Drinkwater
Brandweerkorpsen kijken al geruime tijd kritisch naar de bluswatervoorziening in Nederland. ‘We zijn tegenwoordig allemaal op zoek naar duurzame oplossingen. Het blussen van vuur met schoon drinkwater is niet meer van deze tijd', zegt Jurjen Timmerman, adviseur risicobeheersing van de brandweer Drenthe. Voor het bestrijden van branden kan volgens hem evengoed kwalitatief minder water gebruikt worden. ‘Een nadeel aan de brandkraan is bovendien dat deze zich wel in de stedelijke gebieden bevindt, maar niet in natuurgebieden of bij snelwegen'.
Natuurlijk
Het is de bedoeling dat de brandweer in de regio, bestaande uit de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden, gebruik gaat maken van tankwagens. Bij vulpunten kunnen zij hun bluswater weghalen. ‘Vulpunten zijn op veel plekken natuurlijk aanwezig, ook in de stad. Daarbij moet je denken aan, meren, sloten en kanalen', aldus Timmerman. De wagens hebben een capaciteit van 15.000 liter. Het vullen, inclusief de rit naar het punt zelf, en het aan- en afkoppelen van de pomp, zal gemiddeld een half uur in beslag nemen.
Kosten
Het verwijderen van de brandkranen scheelt volgens Timmerman ook in de kosten. Hij durft geen exacte cijfers te noemen. ‘Maar voor Borger-Odoorn en Coevorden kost de verandering helemaal niets. Emmen bespaart zelfs geld'.
Veel natuur
Timmerman wijst erop dat Zuidoost-Drenthe wel een regio is die zich uitstekend leent voor vulpunten en tankwagens. ‘De streek kent veel natuur en weinig inwoners. Vermoedelijk gaan de brandkranen ook in andere landelijke regio's , vergelijkbaar met Zuidoost-Drenthe, steeds meer uit straatbeeld verdwijnen. Grote steden zullen ze wél nodig blijven hebben'.
Achtduizend brandkranen
Zuidoost-Drenthe kent ongeveer achtduizend brandkranen. Over drie jaar zullen zij definitief niet meer gebruikt worden.
Bron: Binnenlands Bestuur.