Wake-up call: 'Geen woorden maar daden!'
25 November 2011
Bijna de helft van de brandweervrijwilligers, die deelnamen aan een tevredenheidsonderzoek, voelt zich minder gemotiveerd en heeft slechtere werkervaring sinds de regionalisering van de brandweer. Zij ervaren een groeiende kloof tussen vrijwilligers en management aldus het ND van vanmorgen.
Het zoveelste onderzoek in 30 jaar over Brandweer Vrijwilligers toont aan dat het niet goed gaat. De komst van de veiligheidsregio’s vraagt een te hoge prijs. “Groter, beter en goedkoper’ lijkt het tegenovergestelde te bewerkstelligen: te lange lijnen, bureaucratieën vakmanschap onder druk. Velen denken na over vertrekken omdat het niet leuk meer is en de belasting blijft toenemen.
Voornemens van sluitingen van kazernes zijn aan de orde van de dag om gaten in regionale begrotingen te dichten raken. Dit raakt de Brandweer Vrijwilligers diep want juist voor die lokale burgers zijn zij bij de vrijwillige brandweer gegaan. De veiligheid van de lokale samenlevingen staat daardoor op de tocht.
De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) wil geen nieuwe rapporten en niet nog meer papier maar roept de van de minister en Tweede Kamer op om Rotterdamse daadkracht te tonen en organisatievormen te kiezen waardoor genoemde ontwikkelingen een halt worden toegeroepen.
De VBV hield deze zomer een grootschalige webenquête over de komende regionalisering van de gemeentelijke brandweer en de komst van een nieuw centraal landelijk orgaan: het Instituut Fysieke Veiligheid. De resultaten van de webenquête zijn onthutsend echter voor de VBV geen verrassing. Deze bevestigen de ingezette trends van de sterk vergrote afstand tussen management en Brandweer Vrijwilligers, de druk op het vakmanschap door steeds meer papier en regeltjes en een groeiende weerstand tegen grootschaligheid. De VBV-enquête bevestigt hiermee de uitkomsten van SP en NVBR enquêtes die eerder dit jaar gehouden werden.
De regionalisering van de brandweer voldoet volgens veel de Brandweer Vrijwilligers niet aan de verwachtingen. Groter, beter en centraler lijkt precies andersom te werken. De helft van de Vrijwillige Brandweer ervaart verslechteringen door de regionalisering. Bij bijna de helft is de motivatie verminderd. Brandweer Vrijwilligers lijken op de huidige manier niet te passen niet in veiligheidsregio’s. Lokale zeggenschap is verdwenen; men gaat er niet meer over. De VBV beveelt aan om de brandweerkorpsen terug te bedden in democratische lokale samenlevingen. Daarnaast adviseert de VBV een lokale brandweerburgerraad op te richten en de zelfstandigheid op eigen vrijwilligerskazernes terug te organiseren. De minister wordt gevraagd om een een aanvalsplan tegen bureaucratie.
Het Instituut Fysieke Veiligheid, een nieuw centraal orgaan voor bijvoorbeeld inkoop, wordt door 70% afgewezen. De ervaringen in 2006 met de aanschaf van de C2000 portofoons en alarmeringspiepers zijn een schip op het strand en een baken in de brandweerwereld. Ongeveer 60% is niet tevreden met de apparatuur! Brandweer Vrijwilligers vinden een goed spullenboel noodzakelijk voor hulp aan ‘hun’ burgers. Daar willen zij bij betrokken zijn en invloed op hebben. De VBV beveelt aan de Brandweer Vrijwilligers (en collega’s) een wettelijke positie binnen IFV te geven om zo te voorkomen dat zij spullen krijgen die niet voldoen.
Een nationale vrijwilligersraad zou er moeten komen om de Brandweer vrijwilligers op landelijk te vertegenwoordigen en hun grote kennis en vaardigheden meer te gaan gebruiken voor innovatie en vernieuwing in de Brandweersector.
Samengevat: minder regels en bureaucratie, meer eigen verantwoordelijkheid op kazernes, wettelijke binding aan gemeenten en volwassen bejegening. Geen IFV tenzij wettelijke invloed op functionaliteit en gebruikersgemak.
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-3184-wake-up-call-geen-woorden-maar-daden.html?archived=0&page=1