Bureaucratie demotiveert brandweerman! De SGP-fractie van De Bilt maakt zich zorgen over de manier waarop de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) omgaat met de brandweerkorpsen in de gemeente. De brandweermensen voelen zich niet gehoord en worden niet betrokken bij de bedrijfsvoering. De fractie heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college.
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU), zwaait sinds enige tijd de scepter over de brandweer. Eerder werd de brandweer gemeentelijk georganiseerd. In 2010 werd landelijk besloten de brandweer in veiligheidsregio’s te organiseren. Het toenmalige kabinet liet echter ruimte voor gemeenten om niet met de regionalisering mee te doen.
Een motie van de VVD in de Tweede Kamer zorgde ervoor dat regionalisering verplicht werd voor elke gemeente. Een vergroting van een organisatie kent voordelen, maar zeker ook nadelen. Slootweg: “De SGP-fractie heeft in de gemeenteraad met tegenzin voor de regionalisering gestemd, het kon niet anders.” Als De Bilt niet mee zou doen in de VRU, zou dat de gemeente te veel geld gaan kosten. Aan de andere kant was de fractie, overigens samen met andere partijen, bang dat de leiding van de VRU te ver van de werkvloer af zou komen te staan. Helaas lijkt het erop dat dit het geval is.
De fractie hoort van brandweervrijwilligers dat zij zich grote zorgen maken over de toekomst van hun positie. “Zij hebben de indruk dat ze er niet of nauwelijks toe doen en worden slecht bij de bedrijfsvoering betrokken,” aldus Slootweg. “Er worden besluiten genomen zonder dat er ook maar enig draagvlak voor is bij het personeel. Dit werkt demotiverend. Een zorgelijke situatie!”
Het heeft er alle schijn van dat de vastgestelde doelstellingen, zoals de gemeenteraad die bij de vorming van de VRU in 2010 besproken heeft, niet worden behaald. Slootweg: “Er werd bijvoorbeeld in het verleden geïnvesteerd in het halen van de vastgestelde aanrijtijd. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan in hoeverre die aanrijtijden nog wel gehaald kunnen worden.”
De SGP-fractie sluit niet uit dat de conclusie zal zijn dat de aanrijtijden niet gehaald kunnen worden en dus opgerekt gaan worden. Een gevolg daarvan kan zijn dat diverse posten in onze gemeente opgeheven zullen gaan worden. Johan Slootweg: ”Goede brandweerzorg vereist betrokkenheid vanuit de kazerne en geen eenrichtingsverkeer vanuit een kantoor ergens in Utrecht!”
Bron SGP De Bilt
http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuws-3314-bureaucratie-demotiveert-brandweerman.html?archived=0&page=1Ik heb maar 1 tip voor de collega,s in De Bilt, inventariseer wat er speelt, zet dat op schrift. En nodig de districtscommandant uit voor een goed gsprek. Werkt zeer verhelderend!!!