150 tot 200 brandweerkazernes dreigen te verdwijnen
Brandweermensen in Nederland vrezen de sluiting van 150 tot 200 kazernes, ongeveer een zesde van het totaal. Volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) is dat nog een voorzichtige schatting. De VBV behartigt de belangen van de 21.000 brandweervrijwilligers, bij elkaar 80 procent van de zogeheten repressieve dienst, kortweg: de uitruk.
De bond meldt dat Friesland 25 kazernes wil sluiten, Brabant-Zuidoost 18 en Limburg-Noord 8. VBV-bestuurder Ronald Kraan: "Als we dat totaal van 51 vertalen naar de andere 22 veiligheidsregio's komen we op ten minste 150 tot 200 uit."
Een telefonische rondgang van Trouw langs alle 25 veiligheidsregio's, samen goed voor ongeveer duizend kazernes, maakt duidelijk dat er nog weinig uitgewerkte plannen zijn om het aantal kazernes te verminderen. Alleen de post in het Drentse Diever sluit zeker per 30 december, en ook wordt bevestigd dat in Noord-Holland Noord een kazerne dichtgaat - waar wordt nog niet bekendgemaakt.
"Volstrekt uit de lucht gegrepen", noemt commandant Johan Postma van de veiligheidsregio Friesland de berichten over veel omvangrijker inkrimping. "Ze zouden me met hooivorken de provincie uit jagen als ik 25 posten zou opheffen." Volgens de commandant moet Friesland er volgens de normen juist 25 bij krijgen.
De angst van de brandweervrijwilligers is echter niet zonder grond, blijkt uit stukken die in bezit zijn van Trouw: een memo waarin de Friese regiocommandant opdracht krijgt het scenario 'van 65 naar 40' uit te werken, een nota uit Limburg-Noord om 8 posten af te bouwen en een rapport, geschreven in opdracht van het bestuur van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, waarin berekend wordt dat 18 kazernes kunnen sluiten als de opkomsttijd met twee minuten verhoogd wordt. Ook in andere regio's zijn er tekenen aan de wand. Directeur Anton Slofstra van de regio Zuid-Holland-Zuid zegt het opheffen van brandweerposten niet uit te sluiten, evenals directeur Gerrie Ruijs van Zeeland.
Veiligheidsregio's moeten bezuinigen en willen daarom af van verplichte opkomsttijden. Zo kunnen ze met minder posten toe. Op dit moment ligt wettelijk vast dat de brandweer binnen vijf tot achttien minuten ter plaatse moet zijn, afhankelijk van de aard en ligging van een object. De regio's, verenigd in het Veiligheidsberaad, zeggen dat die tijden schijnveiligheid suggereren.
Ze krijgen steun vanuit de wetenschap. De Nijmeegse hoogleraar veiligheid Ira Helsloot zei dit voorjaar in 'Een Vandaag': "De brandweer redt jou niet. Mensen zijn dood binnen een paar minuten."
De VBV is woedend dat de opkomsttijden ter discussie staan. Ze wil dat minister Opstelten van veiligheid en justitie de regio's aan de huidige aanrijtijden houdt. Volgens de bond heeft Opstelten de regio Limburg-Noord opgedragen in plaats van acht posten te sluiten er drie bij te maken, maar de bond is er niet gerust op dat dit ook gebeurt.
25 veiligheidsregio's
Op 1 januari 2014 is de overgang van alle brandweerkorpsen naar een veiligheidsregio voltooid. Nederland telt 25 veiligheidsregio's waar brandweer en geneeskundige diensten samenwerken, efficiënter en goedkoper. De 21.000 brandweervrijwilligers vrezen dat bij hen de eerste klappen vallen.
Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3566680/2013/12/23/150-tot-200-brandweerkazernes-dreigen-te-verdwijnen.dhtml