De brandweer treed schadebeperkend op, en zorgt ervoor dat er geen ernstiger zaken kunnen plaatsvinden. En kan in dat kader nooit aansprakelijk worden gesteld. Dus eventuele verdere schade is ten alle tijden voor de gebouweigenaar zelf. Had hij er maar voor moeten zorgen dat die schoorsteenpijp beter vast had gezeten, of de claim neerleggen bij zijn instalatiebedrijf.
Het doel van de brandweer is inderdaad schadebeperkend op te treden. Maar soms lukt dat niet, meer meer schade tot gevolg. Dan heb je een interessante casus. De brandweer is geen erkende installateur en de eigenaar heeft er niet om gevraagd. In dit geval had de melder misschien ook de eigenaar, beheerder, huisbaas o.i.d. kunnen bellen i.p.v. 112, zodat de eigenaar in staat werd gesteld zijn eigen probleem om te lossen.
Er zijn genoeg zaken te vinden, waarbij een eigenaar of verzekeraar geprobeerd heeft extra ontstane schade te verhalen. Vaak lukt dat "gelukkig" niet, omdat de brandweer te goeder trouw is en over het algemeen extra schade voorkomt.