"meldkamer van de toekomst" Eén landelijke 112 meldkamerorganisatie met 10 meldkamers

Auteur Topic: "meldkamer van de toekomst" Eén landelijke 112 meldkamerorganisatie met 10 meldkamers  (gelezen 110781 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194
Het is (in NN) geen personeels gebrek. Wel het efficiënter indelen van personeel. Koppelen districten als het rustig is en ontkoppelen op drukke momenten. Ook het rouleren van centralisten tijdens de dienst zorgt er (over het algemeen) voor dat men scherper blijft.

Het is ook personeelsgebrek. Men dacht veel personeel te kunnen besparen op een nieuwe meldkamer maar heeft dit niet goed ingeschat.
Rouleren van centralisten heeft ook weer een nadeel, de collega weet b.v. niet wat er eerder die die dienst is gebeurd en kan niet anticiperen op situaties die daarom vragen.


CopVR3

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,194


En ja dat gaat wel eens mis als er ziekte is, of als er een onverwachts incident is, of als het toch (te) druk is voor 1 centralist.
Wel eens? Zo lang men het consequent een goed idee vind om op zaterdagnacht om 03:30 uur, als de horeca uit gaat, alles te koppelen,  kun je niet meer spreken van "er gaat wel eens iets mis".

Dit is gewoon niet slim, en levert nu al vervelende situaties op.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
! No longer available
TVEllef: Nieuwe Meldkamer in Maastricht
Gepubliceerd op 11 dec. 2016
We kijken rond op de werkplek van de mensen de je aan de lijn krijgt als je 112 belt.

https://www.youtube.com/watch?v=Rq8OUoqnC30
CREON - Meubilair voor meld- en controlekamers



MKL | Limburgse meldkamer operationeel



201610 20 | Afwikkelingen meldingen nu vanuit één meldkamer

De Meldkamer Limburg is vanaf dinsdag 18 oktober operationeel in Maastricht.
 
De meldkamer Venlo en Maastricht zijn vanaf die datum samengevoegd in het Meld en coördinatie Centrum (MCC) in Maastricht.
 
Alle meldingen van de hele provincie worden vanaf nu afgewikkeld via deze nieuwe meldkamer.



MKL | Een dag met kippenvel momenten

201612 01 | Opening Meldkamer Limburg op 1-12


Het was maar net boven het vriespunt toen politieman Twan Rijk vanmorgen in Venlo op de fiets stapte naar Maastricht. Hij was een van de circa 30 wielrenners van brandweer, ambulancezorg en politie die gezamenlijk de 88 kilometer lange tocht aflegden onder begeleiding van motards en een ambulance.

Eindbestemming: de nieuwe Meldkamer Limburg die vandaag, op 1-12, officieel werd geopend.
 
“Ik besloot mee te doen, omdat ik van fietsen hou en het wel een ludieke actie vond”, vertelde Twan. “Het was koud onderweg en we hadden de wind tegen.” Brrr! Gelukkig stond er bij de tussenstop in Sittard een opwarmertje klaar.
 
Marian Koeman van het servicecenter van de politie fietste ook mee. Met diep in haar jaszak de CaCo-knop was zij het belangrijkste groepslid. Daarover straks meer. Voor de mensen die niet bekend zijn met het crisis-jargon: caco staat voor calamiteiten-coördinator. Een sleutelfiguur in de crisisbeheersing en rampenbestrijding.
 
Terwijl de wielrenners Limburg doorkruisten, maakte Marlies Goldsmits, plv. korpschef Politie Limburg en directeur Meldkamer Limburg, een ronde door het meld- en coördinatiecentrum (MCC) met speciaal voor de gelegenheid gemaakte Meldkamer Limburg-bonbons. Om alle MCC-bewoners een beetje te laten meedelen in het feestje van de opening.
 
Rond 13.15 uur arriveerde de groep wielrenners bij het MCC in Maastricht. Met open armen en applaus werden ze ontvangen door leden van de stuurgroep en de projectgroep Meldkamer Limburg. Het voelde als een warme deken, vond Twan Rijk. In de kantine van het hoofdbureau van politie in Maastricht stonden de koffie en Meldkamer Limburg-petit fours al klaar. Jazzduo Windscheid & van Meel feat. Tsega Tebege zorgde voor een lekker achtergrondmuziekje. Langzaam druppelden de gasten binnen.
 
Marlies Goldsmits heette de aanwezigen welkom. Zij lichtte toe dat het met twee ambulancediensten, twee brandweerkorpsen en een politie-eenheid in Limburg niet altijd een makkelijk traject was om tot een Meldkamer Limburg te komen. “Maar er zijn drie redenen waarom we dit hebben doorgezet. Ten eerste voor de burgers in Limburg. Ten tweede voor onze hulpverleners. We moeten ervoor zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek zijn. Dat loopt via de meldkamer. Ten derde voor de mensen op de meldkamer. Zij hebben een omgeving nodig die hen ondersteunt in hun werk.”
 
Toen was het woord aan Lars Hoebers, centralist bij de politie (voorheen in Venlo). 24 januari 2014 was een dag die hij niet snel zal vergeten. “Bij de ambulancezorg kwam een melding binnen over een reanimatie van een 10-jarige jongen, Yves heette hij. Wij zaten in Venlo dicht bij elkaar en ik kreeg die melding mee.” Wat de hulpdiensten toen allemaal in gang zetten was zeer indrukwekkend, zo vertelde Christianne Vaessen, de moeder van Yves, in een filmpje. “Wij als familie hebben ervaren dat de hulpverleners werkelijk álles hebben gedaan wat ze konden om hem te redden. Yves overleefde het niet, maar het is in de verwerking van grote steun als je weet dat er alles aan is gedaan om jouw kind in leven te houden.”
 
“Dit soort meldingen gaat je niet in de koude kleren zitten”, vertelde Lars Hoebers desgevraagd aan presentatrice Vivian Lataster. “We zitten op de meldkamer met drie verschillende uniformen, maar zijn 1 team met 1 taak. Na zo’n melding zoek je elkaar op om er over te spreken.”
De Limburgse meldkamer is de eerste die volgens de nieuwe richtlijnen van de minister van Veiligheid & Justitie is ingericht. Er komen er in totaal tien. Namens de korpsleiding van de Nationale Politie had Henk van Essen lovende woorden voor Limburg. “Ik heb er respect voor dat de ‘verkoop’ is doorgegaan tijdens de verbouwing.”
 
Na diverse sprekers was het tijd voor de openingshandeling. Twee wielrenners in hun fietstenue verschenen met de eerder genoemde CaCo-knop. Die knop was niet slechts symbolisch meegereisd naar Maastricht, de rode halve bol bleek een cruciaal onderdeel van de officiële openingshandeling. Met een druk op de CaCo-knop openden burgemeester Delissen (Peel en Maas) en burgemeester Som (Kerkrade) de nieuwe meldkamer, beiden zijn namens het bestuur lid van de stuurgroep Meldkamer Limburg. Applaus! En misschien kreeg een enkeling die nauw betrokken was bij het hele traject ook wel een beetje kippenvel, want het was Limburg toch maar mooi gelukt. Ondanks de hobbels die zo’n groot en complex traject als dit nu eenmaal kent.
 
Gouverneur Bovens liet weten trots te zijn op de Meldkamer Limburg. “Ik heb eens ’s nachts meegekeken op de meldkamer in Venlo en was onder de indruk. Ook heb ik zelf een keer 112 nodig gehad.” De gouverneur heeft zijn ervaringen met de meldkamer dus uit eerste hand. Het samenwonen van beide meldkamers is natuurlijk een flinke klus geweest, maar “de hulpinstelling van een centralist is in Noord niet anders dan in Zuid.”

Hij had ook nog een tip voor de centralisten: leer elkaars dialect.
 
De feestelijke opening zou eindigen met een groepsgewijze bezichtiging van de nieuwe meldkamer. Dat feestje kon niet zoals gepland doorgaan . Met een GRIP 2 incident bij Chemelot, een GRIP 1 incident in Brunssum én een melding van een uitslaande brand, had de meldkamer geen tijd voor bezoekers. De hulpverlening gaat voor. We doen het immers voor de burger, zoals bijna elke spreker deze dag had benadrukt.
Samen sterk in de hulpverlening!


guest12562

  • Gast
Afgesplitst uit: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=100863

Citaat van: Diamondback link=msg=1467326 date=1481928133
Bij gebrek aan de classificaties die de VRU dus niet hanteert, pak ik de normale vuistregel van het tellen van de TS-en.
En dan kun je zeker spreken van zeer groot.

Dus de VRU heeft geen opschaalmodaal kleine brand, middelbrand, grote brand en zeer grote brand begrijp ik?
Hoort de VRU niet bij Brandweer Nederland?  ;)


jeroen21

  • manschap brandweer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 477
De VRU heeft wel een opschaalmodel alleen meld deze niet meer in de meldingen. Bij het inmelden wordt er wel gemeld dat er een grote brand is en welke voertuig jij bent. Dit ivm het vraag gericht melden wat de VRU doet.


guest12562

  • Gast
Ok en wat is daar de meerwaarde van?


jeroen21

  • manschap brandweer
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 477
De auto snel de weg op te hebben zonder allemaal vinkjes te moeten aanklikken. Daarom wordt er ook vaak alleen gemeld dat er alleen brand in de melding staat en bij het inmelden pas te horen krijg wat er brand.


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Citaat van: Breathe link=msg=1467392 date=1481978016
Dus de VRU heeft geen opschaalmodaal kleine brand, middelbrand, grote brand en zeer grote brand begrijp ik?
Hoort de VRU niet bij Brandweer Nederland?  ;)
De VRU schaalt net zo op als elke andere regio in Nederland, alleen krijg je enkel de zaken waar je om vraagt. Dus bij middel nog een TS erbij enz. Want heb je bij een grote brand meteen behoefte aan allerlei officieren die ook nog eens in de weg lopen? Terwijl je alleen maar grote brand geeft voor extra handjes voor bv waterwinning, dus wordt er enkel een TS bijgepiept want daar wordt omgevraagt. En heb je ondersteunende zaken zoals ademlucht nodig moet er even om gevraagd worden. En moet er beleids matig zaken worden geregeld wordt er GRIP gegeven, en dan pas komen de figuren ter plaatse die dat gaan regelen. Hier vindt men het belangrijker dat er zo snel mogelijk een adequate hulpverlening wordt opgezet.
Dat er dan legio mensen van de leg raken omdat ze het niet meer kunnen zien op een monitor, is denk ik hun eigen probleem. ;)
Voor de goede orde, dit was zeer groot.


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Dat zeg ik.

Het is voor de topic-starters op het forum wat lastig om de juiste kwalificatie mee te geven in de topictitel.
Voor de inzet gaat het gewoon conform de afspraken binnen de VRU.


pompbediende

  • Meerdere functies
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,263
Zodra er wordt overgegaan tot meldkamerfusie tussen Flevoland/GV en de brul zullen ze vast ook overstappen op de landelijke roepnummering en overgaan op de landelijke meldkamer. Ik verwacht dat de brul dan net zoals alle andere regio's zal werken  O0
Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid