Defensie zet F-16 in bij dreigende overstroming IJsselhttp://www.wgs.nl/actueel/opvraagbaar/nieuw-site/@20458/defensie-zet-16/Stel je voor: het water op de IJssel staat ongekend hoog. De uiterwaarden zijn vol gelopen en de rivierdijken zijn flink beschadigd. De situatie wordt steeds dreigender. Hoe lang houden de dijken het kolkende water nog tegen? Hoe lang zijn de inwoners van Zwolle nog veilig? De omvang van het aantal schades neemt door de stijgende waterstand zodanig toe dat het waterschap ondersteuning van Defensie heeft aangevraagd voor luchtbeelden. Die inzet komt er: met een F-16.
Als een dreigende overstroming als deze zich echt voordoet, wil je goed zijn voorbereid. Daarom oefenen Waterschap Groot Salland, het Ministerie van Defensie en Veiligheidsregio IJsselland vier weken lang in de grootschalige hoogwateroefening CONECTO.
Het scenario van de hoogwateroefening stuwt het water in de IJssel steeds hoger op. De uiterwaarden staan blank en de oefenleiding confronteert het waterschap met flink beschadigde dijken. De omvang van het aantal schades neemt door de stijgende waterstand zodanig toe dat luchtbeelden nodig zijn om een goed beeld te krijgen. Daarom vloog vandaag een F-16 over de dijken tussen Zwolle en Kampen.
"De inzet van de F-16 is vooral bedoeld om via camerabeelden bevestiging te krijgen van vanaf de grond waargenomen beschadigingen aan de dijk. De beelden kunnen live worden beoordeeld door het waterschap en de Veiligheidsregio", vertelt luitenant-kolonel Ernest Wiersma van de 43ste Gemechaniseerde Brigade (43 Mechbrig), gelegerd in Havelte.
Minister: "Iedereen goed voorbereid; burgers, hulpverleners en overheid"Melanie Schultz van Haegen is als minister van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor de bescherming van Nederland tegen hoogwater. Ze benadrukt het belang van deze hoogwateroefening. "Nederland is kwetsbaar voor overstromingen. 9 miljoen mensen wonen en werken in overstroombaar gebied, 70% van ons geld wordt daar verdiend. Het klimaat verandert bovendien: de zeespiegel stijgt, het regent vaker en harder waardoor de rivieren meer water moeten afvoeren. Ik vind het belangrijk dat we ons daarvan bewust zijn en dat iedereen goed is voorbereid: zowel burgers als hulpverleners en overheid moeten weten wat ze moeten doen en waar ze heen moeten in het geval van een overstroming."
Het scenario van de hoogwateroefening Conecto beschrijft inmiddels zoveel problemen aan de dijken dat het Waterschap Groot Salland besloot hulp in te roepen van Defensie. Dijkgraaf Herman Dijk: "De beschadigingen bestaan uit zandmeevoerende wellen waardoor het fenomeen piping ontstaat. Door de hoge waterstand op de IJssel ontstaan kleine pijpjes onder de dijk door die steeds wat zand van het dijklichaam meevoeren. Hierdoor kan een dijk instabiel worden en verzakken. Daarnaast zijn de dijken volledig verzadigd. We hebben Defensie ook gevraagd om te helpen met het bestrijden van de dijkschades."
Vandaag is besloten om de hoogwatercalamiteit op te schalen en te laten coördineren door de Veiligheidsregio IJsselland. Dit betekent dat naast het waterschap ook brandweer, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), politie en gemeenten meedraaien in Conecto. De diensten zijn verenigd in de Veiligheidsregio en werken gezamenlijk aan de bestrijding van calamiteiten.
Minister: "Nieuwe evacuatieaanpak"Het werken aan waterveiligheid houdt nooit op, zegt minister Schultz van Haegen: "Natuurlijk blijven we werken aan dijken, duinen en keringen, maar we moeten ook voorbereid zijn op situaties dat de natuur sterker is dan de mens. Ik werk daarom samen met de minister van Veiligheid en Justitie, de Deltacommissaris, de Veiligheidsregio's en de waterschappen aan een nieuwe evacuatieaanpak om schade en slachtoffers te beperken als het toch een keer misgaat."
Hoogwateroefening ConectoHet Waterschap Groot Salland, het Ministerie van Defensie en de Veiligheidsregio IJsselland organiseren van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 8 november 2013 een grootschalige hoogwateroefening. Deze oefening heet Conecto.
Tijdens de oefening worden de deelnemende organisaties geconfronteerd met hoge waterstanden op de IJssel. Het overstromingsrisico is een reëel risico in Veiligheidsregio IJsselland. Bijna jaarlijks is er sprake van een hoogwatersituatie op de IJssel. Daarom oefenen Veiligheidsregio IJsselland en de netwerkpartners juist de operationele multidisciplinaire samenwerking tussen alle crisispartners