Ontstaan AK en PPMO
ppmoIn 2004 hebben de sociale partners (vakbonden) opdracht gegeven aan het Coronel instituut om onderzoek te doen naar de houdbaarheid van het de FLO-regeling (het vervroegd uittreden van repressief brandweerpersoneel). Aanleiding hiervoor was de invoering van de Wet Gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid. Deze wet verbiedt onderscheid op grond van leeftijd tenzij er een objectieve rechtvaardiging voor is. Uit onderzoek van Coronel blijkt dat er geen objectieve rechtvaardiging is om voor al het personeel te kunnen stellen dat er een leeftijd is onder de 60 jaar waarop het werk niet meer op een verantwoorde wijze kan worden uitgevoerd. Wel bleek dat met het stijgen van de leeftijd er een grotere kans bestaat op gezondheidsklachten en dat de capaciteiten die nodig zijn voor de specifieke taken van het brandweerpersoneel, afnemen. Een van de adviezen uit het onderzoek was daarom ook om een functiespecifiek testprotocol te ontwikkelen.
naar boven
CAO-afspraak
Gekoppeld aan de CAO wijzigingen in 2006 (afschaffen FLO en afspraken maken over loopbaanbeleid) werd vervolgens besloten tot het ontwikkelen van een periodieke keuring (PPMO). Omdat in het brandweerveld steeds meer de behoefte ontstond om naar eenduidigheid in de wijze van keuren en testen werd tevens een aanstellingskeuring (AK) ontwikkeld. De AK en het PPMO gaan uit van dezelfde bijzondere functie-eisen en zijn intussen vastgelegd in de CAR-UWO.
naar boven
Pilot
In 2006 werd door het Coronel instituut - in opdracht van de sociale partners - een voorstel voor een brandweerspecifieke Aanstellingskeuring (AK) en Periodiek Preventief Onderzoek (PPMO) uitgewerkt. Om deze keuringen te toetsen hebben de regio's Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven meegewerkt aan een pilot. In deze pilot is de AK en het PPMO getoetst bij in totaal 321 medewerkers, zowel beroeps als vrijwilligers, mannen als vrouwen en jongere als oudere medewerkers. Voor alle groepen bleken de keuringen een goede indicatie te geven voor de belastbaarheid en de geschiktheid voor de repressieve functie. De keuringen zijn in 2010 vastgesteld en intussen opgenomen in de CAR-UWO. Hierbij is de afspraak gemaakt met het LOGA om AK en PPMO gefaseerd in de branche in te voeren en na 3 jaar (in 2014) een evaluatie uit te voeren.
naar boven
Gevalideerde testen
Met de nu ontwikkelde AK en PPMO beschikt de brandweersector over een gevalideerde testen die aansluiten op de Wet op de Medische Keuringen. De testen zijn gebaseerd op 14 bijzondere functie-eisen waaronder klauteren en klimmen, hurken, knielen of kruipen, tillen, energetische belasting, zicht, gehoor, verhoogde waakzaamheid en emotionele piekbelasting. Per bijzondere functie-eis worden uit de testen signalen voor verminderde belastbaarheid zichtbaar.
De testen bestaan uit een signaalvragenlijst, enkele biometrische testen en twee fysieke testen: de brandbestrijdingstest en de traplooptest.
http://www.brandweernederland.nl/wat_doen_we/thema-optimale/ppmo/ontstaan-ak-ppmo/