Dienst Speciale Interventies (DSI) / Unit Interventie Mariniers (UIM)

Auteur Topic: Dienst Speciale Interventies (DSI) / Unit Interventie Mariniers (UIM)  (gelezen 63129 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Snickert

  • Veiligheidskundige
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 6
Reactie #120 Gepost op: 1 april 2016, 14:28:09
Citaat van: Lt. Col. Me link=msg=1416841 date=1459506697
Naast hetgeen je noemt, speelt ook nog eens de erbarmelijke staat van de veiligheidsdiensten mee. Je kent ongetwijfeld de kids die met open mond een militair of agent (of zo je wilt, brandweerman, etc.) nastaren, en vervolgens papa of mama aan de broek trekken met een blik van "dat wil ik ook"...

Maar als je wat ouder wordt en je eens gaat verdiepen in de materie, dan kom je er achter dat noch Defensie noch politie noch de brandweer fijne werkgevers zijn. Niet omdat ze dat niet zouden willen, maar omdat ze van de overheid de middelen niet krijgen. Een militair heeft nauwelijks perspectief; er is werk zat maar de middelen, het salaris en de groeimogelijkheden zijn beperkt, en als je weer op straat staat mag je blij zijn als iemand je nog wil aannemen. Bij de politie idem dito, je gaat niet meer bij de politie voor het geld of voor het nobele doel om boeven te vangen. De brandweer moet het ook maar doen met één wagen op de uitruk, en de vrijwilliger die 500 meter te ver woont heeft weer eens het nakijken.

Al die diensten zijn inmiddels al zodanig uitgekleed dat veel mensen "aan boord" het schip al verlaten. Verder zal ieder "weldenkend mens" zich wel twee keer bedenken om er een carrière te beginnen. Als je de keus hebt tussen zekerheid in een "normale job" ten opzichte van onzekerheid in je "droomjob", dan is zekerheid toch niet onbelangrijk. Met als gevolg dat de instroom de uitstroom nauwelijks kan bijbenen. En vervolgens moet je uit dezelfde vijver ook nog de specialistische eenheden werven...

Niet eerder dan dat de BV Nederland weer meer geld vrijmaakt voor de basis veiligheidstaken, zal dit probleem zich oplossen.

Helemaal mee eens! Dan spreek ik kijk vanuit mijn eigen ervaringen.


marsmello

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 135
  • Werkzaam in de burgerluchtvaart.
Reactie #121 Gepost op: 1 april 2016, 17:49:10
Citaat van: Lt. Col. Me link=msg=1416841 date=1459506697
Naast hetgeen je noemt, speelt ook nog eens de erbarmelijke staat van de veiligheidsdiensten mee. Je kent ongetwijfeld de kids die met open mond een militair of agent (of zo je wilt, brandweerman, etc.) nastaren, en vervolgens papa of mama aan de broek trekken met een blik van "dat wil ik ook"...


Herken mezelf hierin ook, me neef werkte toen ik nog jonger was als motoragent bij het korps Haaglanden (Nu als rechercheur in opleiding of iets dergelijks), en kwam altijd met leuke en spannende verhalen op de verjaardagen.

Ik heb toen (kwam van de HAVO) echt serieus overwogen om ook politieagent te gaan worden, maar eigenlijk op aanraden en sturing van me ouders het maar niet gedaan. (Perspectieven op een goede carrière zijn namelijk erg klein, daarnaast valt het salaris ook erg tegen in vergelijking met een ''commerciële'' baan)

Aan de ene kant vind ik het tot de dag van vandaag nog ontzettend jammer dat ik niet de opleiding tot hoofdagent ben gaan doen aan de andere kant denk ik dat het voor me verdere leven een goede keuze is geweest. Verdere niks ten nadele van mensen die bij de politie werken, heb ontzettend veel respect voor datgene wat zij betekenen in de maatschappij ondanks het niet hebben van voldoende middelen.

TLDR: De politie/defensie/etc zijn ontzettend onaantrekkelijk geworden als werkgever.


PBees

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 408
Reactie #122 Gepost op: 2 april 2016, 10:22:48
Citaat van: marsmello link=msg=1416911 date=1459525750
\

TLDR: De politie/defensie/etc zijn ontzettend onaantrekkelijk geworden als werkgever.

Er is ook een andere kant van het verhaal. Maar misschien heb ik het van een idealistische  nog net niet oud-gediende. Vroeger gingen mensen met een ideaal, of het nu mensen helpen, boeven vangen of de wereld veiliger maken in het algemeen een dienst in, of het nu leger, politie, brandweer of wat dan ook is. Die mensne keken niet zo naar de omstandigheden, naar promotiekansen, maatschappelijke status. Hij mist die drive bij veel mensen die nu komen. Die hebben voor een groot deel geen commitment om de wereld beter te maken en zichzelf daarbij deels weg te cijferen. Tja, dan is het ook niet zo makkelijk om er bij te komen en dan blijven we met tekorten zitten. "Als al die roeptoeters die zeggen dat het anders moet ook daadwerkelijk zelf wat zouden doen en zich aanmelden, dan zouden we, al zou 90% bij voorbaat af vallen, nog genoeg kunnen selecteren".

En je zou natuurlijk kijken of er behoefte is naar een grotere "tussenlaag"zoals we die nu al zien met de beter bewapende beveiligers. Niet op AT of DSI niveau getrainde ploegen maar wel zodanig getraind dat ze zaken van de basis politiezorg  over kunnen nemen waar vroeger alleen de AT eenheden voor ingezet werden.


Snickert

  • Veiligheidskundige
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 6
Reactie #123 Gepost op: 2 april 2016, 20:32:56
Citaat van: PBees link=msg=1417024 date=1459585368
Er is ook een andere kant van het verhaal. Maar misschien heb ik het van een idealistische  nog net niet oud-gediende. Vroeger gingen mensen met een ideaal, of het nu mensen helpen, boeven vangen of de wereld veiliger maken ...

Ik begrijp wat je bedoelt. Ergens heb je ook wel gelijk vind ik. Maar in dit topic kijken we m.i. echt naar de speciale eenheden. Ik ben van mening dat, als je ziet wat een een DSI lid geeft t.o.v. wat hij er voor terug krijgt, je wel zo'n extreme intrinsieke motivatie moet hebben wil je dit werk lang en goed volhouden. Je krijgt weinig waardering (niemand weet wat je doet), jij en je team zijn het pispaaltje als iemand anders het verziekt. Je levert je hele leven bijna in, wel voor de goede zaak. Maar niet iedereen is de dalai lama.Daarnaast word er van jouw verwacht dat je nog beter bent dat goed, maar krijg je daar vervolgens niet de mogelijkheid toe. Behoorlijk frustrerend lijkt mij.


PBees

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 408
Reactie #124 Gepost op: 2 april 2016, 20:57:22
Citaat van: Snickert link=msg=1417088 date=1459621976
Ik begrijp wat je bedoelt. Ergens heb je ook wel gelijk vind ik.
Maar het begint toch ergens met de wens tot deze in wezen nog altijd dienstverlende tak. Geld ook voor Defensie. Ik mocht onlangs bij de commando overdracht van de KL zijn en heb me ook wat verdiept in de woorden van de voormalige commandant Generaal de Kruif. Die heeft het erg vaak over het "dienen"als in dienen van de mensen onder en boven je maar ook de samenleving , de mensen op straat.
Het moet toch met een soort bedreidheid tot dienen beginnen. Of je nu surveillant bent of lid van DSI, of Defensie, van soldaat tot generaal, er is sprake van een zekere vorm van idealisme, de boel veiliger, beter willen maken. En dat is wat mijn bron erg vond tegenvallen tegenwoordig. In het geval van Defensie misschien nog te verklaren doordat ze bij het grote afvloeien het bedrijfsleven er van hebben willen doordringen dat een militair ook een goed manager is. Dat heeft voor veel mensen de indruk gewekt dat Defensie eigenlijk een mooie carriere move zou zijn. Nu is het wel zo dat die  beweegreden vaak tot gevolg had dat men niet werd uitgenodigd om  verder te gaan maar het heeft de selectie en aanname wel gehinderd.


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #125 Gepost op: 3 april 2016, 06:02:10
Citaat
Een groep van twintig leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) heeft een advocaat in de arm genomen. Ze zijn ontevreden over hun werkomstandigheden. Hun advocaat Maarten van Gelderen spreekt van een angstcultuur.

http://nos.nl/artikel/2096727-terreuragenten-dsi-nemen-advocaat-in-de-arm.html


Charlie

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 141
Reactie #126 Gepost op: 3 april 2016, 11:39:15
Leuke binnenkomer voor Akerboom. De spagaat maken tussen opkomen voor je personeel door hun probleem serieus te nemen, en zorgen dat er geen 'paniek' ontstaat doordat de terreurdiensten niet optimaal functioneren. Ben benieuwd hoe hij het gaat oplossen. Hopelijk gewoon de koe bij de horens vatten en zeggen waar het op staat: veiligheid kost geld.
Aspirant


enrico1972

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,591
  • Openbare Orde en Veiligheid
    • Instagram Enricoveilig
Reactie #127 Gepost op: 3 april 2016, 18:02:39
Korpschef en eenheidschef gerustgesteld door specialistische teams
Laatste update: 01-04-2016 | 16:03

Nederland - ​De specialistische teams van de politie, waaronder ook de Dienst Speciale Interventies (DSI), worden volop ingezet, hun werk wordt niet gehinderd door personeelstekort. Geluiden in de media dat de teams verder een verziekte werksfeer kennen, zwaar onderbezet zijn en een hooglopend conflict kennen met de leiding, werden vanochtend door de medewerkers met kracht ontkend.

Dit bleek tijdens gesprekken met medewerkers die korpschef Erik Akerboom vanmiddag voerde samen met de nieuwe politiechef van de Landelijke Eenheid waaronder deze teams vallen, Jannine van den Berg. "Het is goed te merken dat deze mensen trots zijn op hun werk en zich gehoord voelen door de verschillende niveaus van leidinggevenden", aldus Akerboom.

DSI
Akerboom en Van den Berg spraken met vertegenwoordigers van verschillende specialistische teams, onder wie enkele tientallen leden van de Dienst Speciale Interventies. Een van deze agenten, opgeleid voor het hoogste geweldsniveau dat de politie kan toepassen bij ernstige (terroristische) incidenten, verwoordde het als volgt: "Het heeft ons gekrenkt dat deze verhalen naar buiten zijn gebracht. Niemand van ons hier herkent zich in het geschetste negatieve beeld."

Ondernemingsraad
Ook voorzitter Richard Bronswijk van de ondernemingsraad van de Landelijke Eenheid neemt afstand van het krantenartikel: "Ik herken me er totaal niet in. Op alle fronten hebben we stappen gemaakt in de problemen die ooit misschien bij de DSI speelden. Als het er allemaal zo slecht uit zou zien, zou ik dat toch weten?"

'Sfeer binnen teams is goed'
Akerboom ("we kwamen vooral om te luisteren, kijken of we een blinde hoek hebben") zei na de bijeenkomst met de medewerkers dat de sfeer binnen de teams goed is. "En dat moet ook, daar hechten Jannine en ik aan. Want in eventuele zeer ernstige situaties, zullen deze collega’s het moeten doen. Hun collega’s op straat en de burgers moeten op ze kunnen rekenen. En dat kan dus ook onverminderd, is ons gebleken. We zijn trots op het werk van deze teams."

*Extra informatie specialistische teams

Bron: https://www.politie.nl/nieuws/2016/april/1/00-korpschef-een-eenheidschef-gerustgesteld-door-specialistische-teams.html
In dit land dient u de wet- en regelgeving te kennen en deze na te leven. Houd u zich hier niet aan, dan weet u ook wat de risico's zullen


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #128 Gepost op: 4 april 2016, 06:03:26
Citaat van: enrico1972 link=msg=1417209 date=1459699359
Korpschef en eenheidschef gerustgesteld door specialistische teams
Laatste update: 01-04-2016 | 16:03

Nederland - ​De specialistische teams van de politie, waaronder ook de Dienst Speciale Interventies (DSI), worden volop ingezet, hun werk wordt niet gehinderd door personeelstekort. Geluiden in de media dat de teams verder een verziekte werksfeer kennen, zwaar onderbezet zijn en een hooglopend conflict kennen met de leiding, werden vanochtend door de medewerkers met kracht ontkend.

Dit bleek tijdens gesprekken met medewerkers die korpschef Erik Akerboom vanmiddag voerde samen met de nieuwe politiechef van de Landelijke Eenheid waaronder deze teams vallen, Jannine van den Berg. "Het is goed te merken dat deze mensen trots zijn op hun werk en zich gehoord voelen door de verschillende niveaus van leidinggevenden", aldus Akerboom.

DSI
Akerboom en Van den Berg spraken met vertegenwoordigers van verschillende specialistische teams, onder wie enkele tientallen leden van de Dienst Speciale Interventies. Een van deze agenten, opgeleid voor het hoogste geweldsniveau dat de politie kan toepassen bij ernstige (terroristische) incidenten, verwoordde het als volgt: "Het heeft ons gekrenkt dat deze verhalen naar buiten zijn gebracht. Niemand van ons hier herkent zich in het geschetste negatieve beeld."

Ondernemingsraad
Ook voorzitter Richard Bronswijk van de ondernemingsraad van de Landelijke Eenheid neemt afstand van het krantenartikel: "Ik herken me er totaal niet in. Op alle fronten hebben we stappen gemaakt in de problemen die ooit misschien bij de DSI speelden. Als het er allemaal zo slecht uit zou zien, zou ik dat toch weten?"

'Sfeer binnen teams is goed'
Akerboom ("we kwamen vooral om te luisteren, kijken of we een blinde hoek hebben") zei na de bijeenkomst met de medewerkers dat de sfeer binnen de teams goed is. "En dat moet ook, daar hechten Jannine en ik aan. Want in eventuele zeer ernstige situaties, zullen deze collega’s het moeten doen. Hun collega’s op straat en de burgers moeten op ze kunnen rekenen. En dat kan dus ook onverminderd, is ons gebleken. We zijn trots op het werk van deze teams."


Met andere woorden 20 agenten hebben voor de lol een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat in de arm genomen en de Interne Bezwarencommissie stelde de klagers op alle punten in gelijk omdat de sfeer binnen de teams goed is, ze zich niet herkenden in de geschetste beelden en niet worden gehinderd door personeelskort.


PBees

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 408
Reactie #129 Gepost op: 4 april 2016, 09:45:19
Citaat van: oma link=msg=1417283 date=1459742606
Met andere woorden 20 agenten hebben voor de lol een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat in de arm genomen en de Interne Bezwarencommissie stelde de klagers op alle punten in gelijk omdat de sfeer binnen de teams goed is, ze zich niet herkenden in de geschetste beelden en niet worden gehinderd door personeelskort.
We weten  het niet, we weten niet in welke teams, misschien werken ze met vaste ploegen en is de ene ploeg de andere niet. laat de onderste steen maar boven komen voor wij er hier wat zinnigs over kunnen zeggen. Zoals we bij de brandweer wel eens zeggen "waar  rook is, is vuur, maar een prullebak in brand geeft ook veel rook"