Ook deze discussie is al meerdere malen gevoerd volgens mij.
Zelf ben ik KNRM Lifeguard (voor de seizoenen die ik dan gewerkt heb en hopelijk aankomend seizoen weer), maar ik loop elke zomer wel meerdere dagen mee bij collega's van de reddingsbrigade Zandvoort, en heel soms Noordwijk.
Werkt ons systeem daar? NEE!
Wij zitten altijd met een team van 3,4 of 5 op een post. En de selectie daarvan bepalen wij niet zelf, dus het is te hopen dat het ook nog mensen zijn die overweg met elkaar kunnen. Wij bewaken wel actief. Dus continue toezicht net als in een zwembad. Gezicht voor 99% naar het water en strand gericht. Mensen continue adviseren, waarschuwen en toezicht houden. Kan dat als er 10.000 man op je strand ligt? NEE!
Tenzij je misschien werkelijk veeeeeeel meer LG's aan de waterlijn gaat zetten net als in Frankrijk en Engeland, waar het dus WEL werkt op drukke stranden. Alleen ben je dan je financiële voordeel kwijt. Als jij om de 100 meter een hoge strandstoel neer zet met een LG er op, met voor hem een vlaggen gebied en altijd een hoofdpost die klaar staat te ondersteunen met RWC's of andere voer/vaartuigen, dan gaat het ook op Zandvoort en Scheveningen lukken. Is het dan schijnveiligheid? NEE dat denk ik niet, net als in een zwembad heb je dan zoveel bewaking dat het je echt wel gaat lukken.
Maar vind ik het systeem van RB werken? NEE! Over het algemeen is het een bijeenkomst van vrienden die de dag willen doorbrengen op het strand. Velen hangen in en rond de post. Met mazzel staat er altijd 1 iemand met een verrekijker. Goede posten hebben altijd 1 of meerde boten op het water en minimaal 1 auto rijden. Kan je daar dan 10.000 man mee bedienen? NEE. Want je bent dan altijd afhankelijk van meldingen van strandtenten en omstanders. Met laag water staat de post zo veer van het strand, dat jij het nooit kan overzien. Als je in een voertuig zit kan je nooit over de mensen die staan heen kijken. En vanuit een boot kan je ook niet alles overzien. Lopende posten hebben dan nog de meeste kans iets te spotten, en het is dan te hopen dat er genoeg zijn die een lopende post willen zijn.
Maar hoe onveilig zijn de meeste stranden nou eigenlijk echt? Ken jij een situatie (in het water) waarbij een geoefende zwemmer per ongeluk in de problemen is gekomen? Of is het eigenlijk altijd wel weer stommiteit?
Leggen wij met alle hulpverleningsinstanties niet een nep deken van veiligheid over de mensen heen?
*Mensen die niet kunnen zwemmen nemen het risico om toch te ver het water in te gaan, want ze worden toch wel geholpen
* Ouders laten hun kroost zonder eigen toezicht naar het water gaan, want er let toch wel altijd iemand op.
* Kiters nemen onnodig veel risico (oude spullen, te ver weg, onkunde) want ze worden toch wel gered.
* golfsurfers gaan onnodig dicht bij een pier surfen, want ze worden toch wel gered.
* mensen gaan met boten het water op die je thuis nog niet in je vijver zou laten ronddrijven. want ze worden toch wel gered.
Ik ben nog nooit (en ik ben met alle temperaturen en situaties het water in geweest) hier in NL het water in gegaan, en in een situatie terecht gekomen waarvan ik dacht: pffff hier kom ik maar net ter nauwer nood uit!!!
In Frankrijk Wel!!!!! (onder toezicht en in opdracht van de franse LG's)
In Portugal Wel!!!!!! (In overleg met de Portugese LG's)
Verassend zie je daar geen 1 kind zonder ouder aan de waterlijn (tenzij het een buitenlander is)
Daar zie je mensen tot aan hun middel het water in gaan en al bang worden en terug gaan.
Mede door de hoge golven en de ECHTE muien (niet die laffe dingen van hier in NL) zijn ze echt bang en nemen het risico niet.
Maar ja, zo houden we wel lekker allemaal onze leuke zomerbaan in stand toch? En hoop ik hierbij dat iedereen iemand een keer mag helpen, ZONDER traumatische oorzaak of afloop. Want het geeft toch wel een heel fijn en leuk gevoel als je een medemens mag helpen!