Hoe moeilijk is het maken van afspraken daarover ?
Het is vooral een lange exercitie. Regio's moeten om te beginnen dezelfde uitgangspunten hanteren in het berekeningen van een KVT. Anders kunnen de KVT's niet goed samengevoegd worden. Vervolgens moeten de KVT's van beide regio's op hetzelfde moment opnieuw doorgerekend worden. Dat kost geld en dus moet er budget zijn. Als een regio zijn dekkingsplan net geupdated heeft, zal hij niet zo snel opnieuw alles gaan berekenen. Bij deze berekeningen dient elk kaartvakje bekeken te worden. Dit is zeer arbeidsintensief.
Als dat allemaal klaar is, moeten de gegevens in de meldkamers verwerkt worden en moeten de korpsen geïnformeerd worden. Dan kom je op het punt dat korpsen van beide regio's gaan samenwerken en dat procedures gelijk moeten zijn. Een korps dat standaard uitrukt met een TS-6 zal niet zo snel een TS-2 van een buurregio accepteren als 1e uitruk. Een korps van een buurregio zal ook de brandkranen moeten kunnen vinden en als dit buurkorps de 1e uitruk heeft, zullen ze ook bereikbaarheidskaarten moeten hebben, gebiedskennis, sleutels, sensoren voor pollers etc....
En dan tot slot kom ik op een gevoelig punt. Als we in regio's of in heel Nederland alle KVT's gaan samenvoegen, zullen er ook zeker posten in de gevarenzone van hun bestaansrecht komen. Omliggende posten uit een buurregio kunnen dan zonder moeite de brandweerzorg overnemen. Tja, en dat is dan ook een lastige discussie binnen een regio.
Kortom, er komt meer bij kijken dan alleen de KVT.