Nederlands Instituut voor Beeld en GeluidAmbonezen gijzelen ambtswoning Indonesische ambassadeur (1970)Gepubliceerd op 19 nov. 2014
32 gewapende Ambonese jongeren zijn de ambtswoning in Wassenaar van de Indonesische ambassadeur binnengedrongen en houden 15 mensen gegijzeld, onder wie de echtgenote van de ambassadeur met haar kinderen. Bij hun overval is hoofdagent Moolenaar doodgeschoten. Wegen in de buurt van de ambassade zijn afgesloten en vier pantserwagens van de marechaussee bewaken de woning. Kinderen rolschaatsen op de afgesloten weg. Journalisten wachten op nieuws en lezen een extra editie van de "Haagse Courant". Vanuit een vliegtuig van de Rijkspolitie wordt de ambtswoning in de gaten gehouden, waarbij bewapende gijzelnemers achter muurtjes op het terras zichtbaar zijn. Minister Joseph Luns, ir. J.A. Manusama, leider van de RMS, en minister-president P.J.S. de Jong praten in een tuin met elkaar en klimmen met enkele rechercheurs naar een aan de woning grenzende tuin, van waaruit ze per megafoon met de gijzelnemers proberen te communiceren. Deze dreigen de gijzelaars dood te schieten als niet aan hun eis wordt voldaan van een gesprek tussen president Soeharto van Indonesië en Manusama. Vervolgens gaat ds. Joop Metiary, voorzitter van de vereniging van Zuid-Molukkers, naar de woning en onderhandelt met de gijzelnemers. Op verzoek van de gijzelnemers vertrekken de pantserwagens, waarna de gijzelnemers zich, luid "Merdeka" roepend, overgeven aan de politie. Nadat ze zijn gefouilleerd, worden ze met politiebusjes afgevoerd naar het huis van bewaring in Scheveningen. De gijzelaars staan op de oprijlaan, waar de politie ook de wapens van de gijzelnemers uitstalt. Metiary staat de pers te woord en De Jong verklaart dat de gijzelnemers gewoon berecht zullen worden
Treinkaping in Wijster door Zuid-Molukkers (1975)Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Treinkaping in Wijster, nabij Beilen, door Zuid-Molukse jongeren en de bezetting van het Indonesische consulaat in Amsterdam. Bij de gijzeling in de trein zijn zeker drie mensen gedood en het einde van de kaping is nog niet in zicht, ondanks bemmiddeling van ir. Manusama, president in Nederland van de Republiek der Zuid-Molukken. Bij het consulaat lukt het dominee Metiary enkele kinderen uit het pand vrij te krijgen. Shots: de gekaapte trein staat stil in een weiland, diverse politie-auto's onderweg naar trein, pantserwagens in de nacht, een man rent (ver weg) over het spoor bij de trein weg, ambulances staan klaar voor mogelijke slachtoffers, tanks sluiten de straten af. Ir. Manusama stapt in een auto gefilmd door pers, politiebusjes rond door Molukkers bezet Indonesisch consulaat in Amsterdam, een politieman loopt met zijn handen omhoog richting het pand met de gijzelnemers, dominee Metiary komt pand uit met twee kinderen. Archiefbeelden van een toespraak van Manusama.
Overgave na treinkaping Wijster (1975)Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Na 290 uur hebben de zes overgebleven Zuid-Molukse gijzelnemers in de gekaapte trein bij Wijster zich overgegeven aan justitie. Shots: militaire bewaking in Wijster, de Drenthehal waar een persconferentie gaande is, kapers verlaten de trein begeleid door de bemiddelaars Manusama en Soumokil. De ambulance rijdt naar een nabijgelegen spoorwegovergang, voormalige gijzelaars verlaten de trein. Verklaring (deels buiten beeld) van minister Dries van Agt van Justitie, die aangeeft dat de kaping voorbij is, maar dat die kaping en de gijzeling op het Indonesische consulaat in Amsterdam diepe sporen onder de bevolking hebben nagelaten.
Nasleep treinkaping Wijster (1976)Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Op Paleis Soestdijk heeft koningin Juliana de gijzelaars ontvangen die betrokken waren bij de treinkaping door Molukkers bij Beilen in december 1975. Op dezelfde dag biedt de regering haar verslag over de gijzelingen aan bij de Tweede Kamer. De gijzeling leidde tot een gesprek met een Zuid-Molukse delegatie o.l.v. RMS-president Ir. Manusama. Shots: Soestdijk, koningin Juliana spreekt in zaal met slachtoffers, een delegatie komt aan in hal van het ministerie van Algemene Zaken en schudt de hand met de Nederlandse minister-president Joop den Uyl en de ministers Dries van Agt, Max van der Stoel, Henry van Doorn en Wilhelm de Gaay Fortman. Archiefbeelden van de gekaapte trein tussen de weilanden.
Treinkaping en schoolgijzeling door Zuid-Molukkers (1977)Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Zuid-Molukse jongeren gijzelen leerlingen en onderwijzend personeel van een lagere school in het Drentse Smilde, tegelijkertijd wordt een trein bij De Punt gekaapt door andere Zuid-Molukkers. Shots: luchtshot van Smilde met de school, twee ME-busjes, een lege straat in Smilde met twee bewapende militairen, Molukse jongeren op straat, de auto van een Molukse man wordt door militairen en politie onderzocht. Shots van de school, luchtshot van de gekaapte trein, kijkers bij de spoorwegovergang en op een weg met de gekaapte trein op grote afstand, de gekaapte trein, ramen deels geblindeerd met kranten.
Dramatisch einde gijzelingen (1977)Gepubliceerd op 19 nov. 2014
Bijna drie weken na het begin van de Zuid-Molukse gijzelingsacties in een trein bij De Punt en een lagere school in Bovensmilde maakt de regering met geweld een einde aan beide gijzelingen. Bij de bevrijding van de trein komen twee gijzelaars en zes gijzelnemers om het leven. Verklaringen van een gijzelaar op persconferentie met dankwoord, minister-president Joop den Uyl, die onder meer stelt: "Wat de regering voor ogen staat nu de gijzelingen beëindigd is, is ook heel sterk de zorg dat het voor de Zuid-Molukse gemeenschap in ons land mogelijk zal zijn als gelijkwaardige burgers in dit land te leven, maar ook onderhevig en onderhorig aan de gelijke wetten en rechten, aan de gelijke spelregels die ook voor anderen gelden". Minister van Justitie en vice-premier Dries van Agt: "Ik verzoek u te geloven dat het niet anders kon. Terwille van het voorkomen van een dergelijke gewelddaden in de toekomst moesten wij hiertoe besluiten." Shots van tanks op weg naar de school met schoten op de achtergrond, straaljagers vliegen laag over de trein. Shots van de trein met slecht zicht door de ochtendschemer en mist, gijzelaars lopen weg van de trein en gewonden en slachtoffers worden per brancard weggedragen. Beschadigd voorste compartiment van de trein waarin de meeste omgekomen kapers zaten. Volkswagen-politiebusjes rijden weg van de school, gijzelaars in de bus, de trein wordt weggesleept, Zuid-Molukkers zitten in woonwijk op gras.
Schoolkinderen vrijgelaten na schoolgijzeling (1977)Gepubliceerd op 19 nov. 2014
De Zuid-Molukse gijzelnemers van een lagere school in Bovensmilde hebben alle kinderen vrijgelaten als gevolg van een besmettelijke virusinfectie. Vier leerkrachten worden nog altijd in gijzeling gehouden. Shots: de school met politie en bezorgd toekijkende ouders, kinderen in de school scanderen "Van Agt (minister van Justitie en vice-premier), wij willen leven". De school waarvan ramen zijn dichtgeplakt met kranten, een kind wordt per brancard afgevoerd, kinderen verlaten één voor één lopend de school, een gijzelaar staat met een stengun in de deuropening, gijzelnemers en onderwijzers zwaaien de kinderen na, zwaaiende kinderen in bus. Een reactie (buiten beeld) van een meisje die uitgebreid over de gijzeling vertelt.
Einde gijzeling Provinciehuis Assen (1978)Gepubliceerd op 19 nov. 2014
In Assen is met een militaire ingreep een einde gemaakt aan de bezetting van het Provinciehuis en de gijzelijng van medewerkers door een groep gewapende Zuid-Molukkers. Eerst werd de omgeving door politie en militairen afgezet en werd in het wijkgebouw een perscentrum ingericht. Shots: politie en militairen met pantservoertuigen in de omgeving van het Provinciehuis, wijkgebouw met pers en het gebouw De Kolk waar het weerzien tussen gijzelaars en familieleden plaatsvindt.
Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid