Vliegtuig neergestort op het binnenhof
Emile Ratelband in cel na promotiestunt
DEN HAAG - Emile Ratelband is maandag aangehouden op het Binnenhof in Den Haag. Een modelvliegtuigje dat hij had ingezet voor een promotiestunt, crashte tegen een gebouw op het plein. Een woordvoerster van de politie heeft dat gezegd.
Het is verboden om modelvliegtuigjes boven de bebouwde kom te laten vliegen. Het Binnenhof is bovendien ook een zogenoemd veiligheidsrisicogebied, aldus de zegsvrouw. Ratelband is meegenomen naar het bureau voor verhoor .
De positiviteitsgoeroe verklaarde volgens de politiewoordvoerster dat hij voor een promotieactie een radiografisch vliegtuigje een rondje boven het Binnenhof wilde laten vliegen.
Een staart die achter het toestel hing, raakte verstrikt in een van de torentjes op het Binnenhof, waarop het toestel naar beneden kwam.
Toen de politie poolshoogte kwam nemen, gaf Ratelband zichzelf aan. ''Hij verklaarde direct dat het zijn toestel was en dat het niet de bedoeling was het vliegtuigje te laten neerstorten.''
www.nu.nl
Ratelband krijgt rekening schade Binnenhof
http://www.nu.nl/binnenland/2262206/ratelband-krijgt-rekening-schade-binnenhof.html
Uitgegeven: 4 juni 2010 10:09
Laatst gewijzigd: 4 juni 2010 11:04
DEN HAAG - Emile Ratelband moet de schade die is ontstaan aan een gebouw op het Haagse Binnenhof betalen. De positiviteitsgoeroe werd maandag aangehouden nadat een modelvliegtuigje crashte dat hij had ingezet voor een promotiestunt.
De Rijksgebouwendienst stuurt de positiviteitsgoeroe een brief waarin de dienst hem aansprakelijk stelt voor de schade, zo bevestigde een woordvoerder vrijdag een bericht met die strekking in De Telegraaf.
Hoe groot het schadebedrag is is nog niet duidelijk, maar in ieder geval ''een paar duizend euro'', aldus de zegsman.
Onderzoek
Volgens hem heeft een eerste onderzoek aangetoond dat er schade is aan een windvaan en aan de kroon die daaronder zit.
''Deze moet van het gebouw worden gehaald voor verder onderzoek. Ratelband moet in ieder geval het herstel vergoeden en er moet hiervoor zeker twee keer een kraan worden ingezet.''
Torentjes
Aan de vlucht van het radiografisch bestuurd model kwam voortijdig een einde doordat een staart die achter het toestel hing, verstrikt raakte in een van de torentjes op het Binnenhof. Het toestel crashte vervolgens. Het is verboden modelvliegtuigjes te laten vliegen boven de bebouwde kom. Het Binnenhof is bovendien een zogenoemd veiligheidsrisicogebied.
Ratelband gaf zichzelf aan toen de politie kwam. Hij verklaarde direct dat het zijn toestel was en dat het niet de bedoeling was het vliegtuigje te laten neerstorten.
OM eist in hoger beroep voorwaardelijke werkstraf tegen een BN’er voor beschadiging van een gebouwhttp://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162181/eist-hoger-beroep-0/21 januari 2014 - Ressortsparket
De advocaat-generaal (OM) heeft vandaag in hoger beroep 100 uur voorwaardelijke werkstraf geëist tegen een bekende Nederlander. Hij wordt ervan verdacht op 31 mei 2010 in het kader van een publiciteitsstunt een modelvliegtuigje over het Binnenhof te hebben laten vliegen dat vervolgens het torentje van de Ridderzaal beschadigde. Ook vindt het OM dat de verdachte de schade van ruim € 18.000 aan de Staat moet vergoeden.
In de visie van het OM heeft verdachte op 31 mei 2010 rond 10 uur 's morgens vanaf de bovenste verdieping van het Novotel een modelvliegtuig opgelaten dat een aantal rondjes boven het Binnenhof maakte. Het vliegtuigje stootte tijdens de vlucht tweemaal tegen een torentje van de Ridderzaal, met de ruim 18.000 euro schade tot gevolg. Volgens verdachte was het een publiciteitsstunt en een "uit de hand gelopen grap". Het ging om een radiografisch modelluchtvaartuig ROBBE Charter 1-3183, met een spanwijdte van bijna 1,5 meter.
Het OM vindt dat verdachte door zijn handelen schuldig is aan beschadiging van een gebouw. Verdachte heeft verklaard dat het niet zijn bedoeling is geweest om het vliegtuigje te laten botsen tegen een torentje van de Ridderzaal. Van boze opzet van de zijde van verdachte is ook verder niet gebleken. Wel acht het OM voorwaardelijk opzet aanwezig. Er stond veel wind, het vliegtuigje werd gegooid vanaf het balkon van het Novotel, er moest een grote afstand (tussen het balkon en het Binnenhof) worden overbrugd, er was een camera en een lange sleep bevestigd aan het vliegtuig en er was niet voldoende zicht gedurende de gehele vlucht. Hiermee heeft verdachte, in de visie van het OM, willens en wetens het risico genomen dat het modelvliegtuig schade zou berokkenen terwijl het boven het Binnenhof en de Ridderzaal vloog.
Het OM vindt de geëiste straf passend bij de ernst van het feit. "Verdachte wilde een "goede grap uithalen" om veel publiciteit te genereren voor zijn nieuwe boek. De publiciteit is goed gelukt, maar het is een gevaarlijke en vooral ook dure grap gebleken. Verdachte heeft alleen maar gedacht aan zichzelf, om zichzelf op de kaart te zetten. Hij heeft zich totaal niet bekommerd om de veiligheid van de mensen die langs het Novotel liepen toen het vliegtuig van het balkon werd gegooid, zich niet bekommerd om de veiligheid van goederen en mensen die zich op het Binnenhof bevonden toen het vliegtuigje (met kerosine en methanol) boven het Binnenhof vloog en uiteindelijk op 5 meter afstand van een getuige ter aarde stortte. Bovendien heeft verdachte een no fly zone, die uit veiligheidsoverwegingen geldt boven het Binnenhof en omgeving, geschonden. Dit alles is verdachte kwalijk te nemen. Het was een onbezonnen actie", aldus de advocaat-generaal.
De rechtbank veroordeelde verdachte tot dezelfde straf als die vandaag is geëist. De verdachte stelde hoger beroep in.
Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.