Vrouw Zoetermeer overgoten met zwavelzuur
Laatste update: 18 augustus 2011 11:58
ZOETERMEER - De 28-jarige vrouw die dinsdag in een woning in Zoetermeer ernstige brandwonden opliep, is overgoten met zwavelzuur.
Tijdens het incident was haar 3-jarige dochtertje in de woning. Dat liet de politie donderdag weten. De vrouw is buiten levensgevaar, maar blijft mogelijk verminkt.
Een 38-jarige man die als verdachte is aangehouden zit nog vast. Hij wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De politie onderzoekt nog wat precies de relatie is tussen de man en de vrouw. De vrouw ligt ernstig gewond in een brandwondencentrum.
In totaal moesten ook dertig medewerkers van de politie naar een ziekenhuis. Ze waren onder meer betrokken bij de huiszoeking en kregen in de uren erna last van brandende ogen, hoofdpijn en klachten aan hun luchtwegen. Een aantal van hen kreeg extra zuurstof toegediend.
http://www.nu.nl/binnenland/2592311/vrouw-zoetermeer-overgoten-met-zwavelzuur.html
Zwavelzuurslachtoffer Zoetermeer pleegt zelfmoord
Zwavelzuurslachtoffer Zoetermeer pleegt zelfmoord
omroepwest·
Gepubliceerd op 13 feb 2013
OM eist in hoger beroep 18 jaar cel en TBS voor moord door zwavelzuurhttp://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@162221/eist-hoger-beroep-18-0/30 januari 2014 - Ressortsparket
De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 18 jaar cel en TBS geëist tegen de man die op 16 augustus 2011 in Zoetermeer zijn 28-jarige ex-vriendin met zwavelzuur overgoot.
In de visie van het OM zijn de feiten als volgt. Verdachte heeft al in juni 2011 op zijn computer gezocht naar informatie over zwavelzuur. Hij bestelde dit via internet en begin augustus werd het zwavelzuur bezorgd. De verdachte vroeg het slachtoffer twee dagen verlof op te nemen omdat hij een verrassing voor haar had. Op dinsdagochtend 16 augustus overmeesterde de verdachte de vrouw in haar slaapkamer. Na een worsteling werd de vrouw door de verdachte in de handboeien geslagen. Omdat zij begon te schreeuwen, zette de man de radio hard aan, zodat de buren het niet konden horen. Hij pakte een tondeuse en schoor het lange haar van de vrouw vrijwel volledig af. Hij liet de vrouw vervolgens een flesje zien waarop een waarschuwing stond voor het vermijden van contact met de huid en ogen. De vrouw moest aan het flesje ruiken, waarna de verdachte de vloeistof over haar heen gooide. Het slachtoffer probeerde naar de douche te rennen maar de verdachte hield haar tegen. Vervolgens gooide de verdachte nogmaals zwavelzuur over haar heen. De vrouw probeerde, nog geboeid, naar de douche te komen en riep de verdachte toe haar onder de douche te plaatsen. Hij deed dit en belde het alarmnummer. Kort daarop werd verdachte aangehouden. De vrouw overleefde het drama maar pleegde in februari 2013 zelfmoord.
Dat het overgieten met zwavelzuur en de gevolgen daarvan in relatie staan met de dood van de vrouw is duidelijk. Om te beoordelen of er ook een juridisch causaal verband bestaat heeft het OM in hoger beroep nieuw onderzoek laten verrichten door politie en NFI naar het overlijden van de vrouw en het ondraaglijk lijden. Uit dit onderzoek is gebleken dat de vrouw door een overdosis aan pillen te slikken zich zelf met opzet van het leven heeft beroofd. Verder is uit dit onderzoek gebleken dat haar lijden in de periode gelegen tussen de behandeling bij de rechtbank in april 2012 tot haar dood op 12 februari 2013 ondraaglijk is geweest. De conclusie uit dit onderzoek is dat er inderdaad een causaal verband bestaat tussen haar overlijden en de gebeurtenissen op 16 augustus 2011. Het OM neemt deze conclusie over. "De dood van de vrouw is het directe gevolg van het fysieke letsel dat zij opliep als gevolg van het overgieten met zuur door verdachte. Dat zij uiteindelijk zelf een overdosis aan medicijnen heeft ingenomen en niet is overleden als gevolg van haar verwondingen, doet daar niet aan af. Zonder het intensief medisch handelen, dat nog vele jaren had moeten blijven voortduren, zou de vrouw al overleden zijn geweest. Het was slechts een kwestie van tijd voordat ze zou komen te overlijden aan haar letsel dan wel de operaties die zij keer op keer weer diende te ondergaan, met alle risico's op complicaties van dien. Het maakt in de visie van het OM niet uit of zij direct als gevolg van het letsel en de ernstige verminkingen is overleden of daartoe is gedwongen door de onmenselijke situatie en zij geen andere keuze had. Zou zij niet overgoten zijn met zuur, dan zou zij nooit gekozen hebben voor de dood. Het handelen van verdachte en de gevolgen daarvan staan, ook in juridische zin, in relatie tot de dood van de vrouw. Er is dan ook sprake van moord", aldus de advocaat-generaal op de zitting.
Het OM vindt dat alleen een zeer lange gevangenisstraf recht doet aan de ernst van het feit. "Het leven van de vrouw werd na 16 augustus 2011 een ware hel en marteling. Uit haar medisch dossier, verklaringen van artsen, haar verzorgster en haar advocaat en door haar zelf in haar afscheidsbrief wordt beschreven hoe ondraaglijk de pijn moet zijn geweest, hoe uitzichtloos de medische situatie voor haar was, hoe verdrietig zij moet zijn geweest als moeder die haar twee jonge kinderen ging verliezen en hoe zij steeds meer moet hebben beseft dat haar leven eigenlijk voorbij was. Er zijn eigenlijk nauwelijks zaken of feiten te bedenken die qua gevolgen ernstiger zijn. Moord en doodslag, waarbij iemand door middel van een geweldsincident direct of na korte tijd komt te overlijden doen qua ernst absoluut onder voor deze zaak. Het gevolg van het overgieten met zuur, een onophoudelijke, ondraaglijke maandenlange fysieke en psychische marteling. Een marteling die ook voorzienbaar fataal moest aflopen. De keuze om een einde aan haar leven te maken was geen keuze. Ze kwam amper haar huis uit, had geen sociaal leven. Zelfs haar liefde voor haar kinderen kon niet verhinderen dat zij niet anders kon dan te sterven. Het grijpt aan om te bedenken, wat er in haar is omgegaan, toen zij besloot afscheid te nemen van het leven en haar kinderen. Verdachte heeft haar het recht op leven ontnomen. Alleen een lange celstraf is passend en geboden", aldus de advocaat-generaal. In hoger beroep is de verdachte nogmaals onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat verdachte niet alleen verminderd toerekeningsvatbaar is maar ook dat zijn behandeling een lang en intensief traject zal worden. Het OM wil daarom dat naast de geëiste gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging wordt opgelegd.
Op de oorspronkelijke tenlastelegging stond poging tot moord. Daarvoor werd de verdachte ook veroordeeld. Verdachte kreeg van de rechtbank in mei 2012 16 jaar celstraf en TBS. Hij stelde hoger beroep in. Negen maanden na de uitspraak pleegde de vrouw zelfmoord. Op de zitting van 10 september 2013 is op vordering van het OM moord toegevoegd aan de tenlastelegging.