HAP vervoer

Auteur Topic: HAP vervoer  (gelezen 41850 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Defflynn

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 71
Reactie #20 Gepost op: 21 februari 2014, 01:19:01
Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1245529 date=1392925684
Probleem is dat er levensgroot '' AMBULANCE ''op de auto staat terwijl er geen ambulancezorg wordt verleend.

Tja dat is nu wel iets wat wettelijk geregeld is als je in zo'n gele wagen met rood/blauwe striping rijdt.

En juist door zulke opmerking en de houdingen van hoger management blijft de HAP altijd het 5e wiel. Of betrek de HAP als volwaardig lid binnen de hulpverlening of schaf de boel af (normale auto's , geen clownspakken(aldus een arts) en geen spullen voor acute/spoedeisende dingen). Stuur voor alles wat maar spoedeisend is zo'n grote ambulance. Iedereen blij :D
Wel leuk om te zien hoe uit een simpele? vraag zo'n discussie kan voortkomen.


Bart v Wijk

  • Arts
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 127
Reactie #21 Gepost op: 21 februari 2014, 01:49:40
Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1245529 date=1392925684
Probleem is dat er levensgroot '' AMBULANCE ''op de auto staat terwijl er geen ambulancezorg wordt verleend.

Ik vind het jammer dat je dit argument aanvoert en kan me niet voorstellen dat dat de reden is waarom er onder ambulance personeel veel onvrede is. En ook deze opmerking kan in ieder geval geïnterpreteerd worden alsof er jaloezie speelt.

Persoonlijk ben ik van mening dat het woord "Ambulance" op gele hulpverleningsvoertuigen staat om voor het publiek duidelijk te maken dat het een voertuig betreft welke medisch geschoold personeel richting een medisch urgent probleem vervoerd.
Dat er verschil is tussen verschillende typen ambulances is natuurlijk evident maar voor het grote publiek denk ik niet relevant.
En voor de mieren******* die dat verschil wel duidelijk willen hebben is de landelijke nummering voor ambulancevoertuigen bedacht toch? Zo zien mensen het verschil tussen de XX-101 en de XX-701 ;)

Dat er een verschil is tussen de HAP en Ambulance mogen duidelijk zijn, getuige ook de werkzaamheden van beiden. Ik ben je voor als ik zelf alvast zeg dat het kwaliteitsverschil tussen verschillende Huisartsen groter zal uitvallen dan tussen ambu-plegen/chauffs, daar deze volgens veel striktere protocollen werken dan de HAP. Echter is dit verschil tussen huisartsen op de post wel kleiner aan het worden door meer en meer trainingen die door huisartsen (en met name de nieuwe generatie) worden gevolgd om adequaat spoedeisende hulp te kunnen verlenen indien noodzakelijk.

Ik hoop van harte dat ook onder ambulance personeel het besef (voor zover nog niet daar) kan komen dat de Huisartsenpost een zeer goede partner kan zijn in de keten van acute zorg.
Ik begrijp ook dat hierdoor de afwisseling in de werkzaamheden voor beide partijen af zal nemen ( de a-auto's die zich meer op het echte A1 werk toeleggen, de HAP die nog meer de HAP taken gaat uitvoeren. Dit kost alleen tijd. En het "mooie" van de zorg is in mijn ogen ook DAT er anamnestische lastige casus zijn waar een duidelijk scheiding ambulance/hap niet gemaakt kan worden.

Al met al zal het huidige systeem in de toekomst denk ik beter en beter zal gaan functioneren mits beide partijen elkaar accepteren en feedback durven geven en ontvangen en hier ook iets mee doen.

Zo zwart wit als " er staat ambulance op en jullie leveren geen ambulancezorg" zie ik het  (gelukkig) niet.


EM physician

  • AIOS
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 375
Reactie #22 Gepost op: 21 februari 2014, 02:12:02
Citaat van: Joffry Ambu-Vpk link=msg=1245529 date=1392925684
Probleem is dat er levensgroot '' AMBULANCE ''op de auto staat terwijl er geen ambulancezorg wordt verleend.

Uitvoerig besproken op dit forum. Lees de brancherichtlijnen er eerst even rustig op na. (Naast voertuigen van de RAV ook van toepassing op huisartsen)


let_there_be_yellow

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 55
  • HBO-V, Geneeskunde, HAP-chauffeur
Reactie #23 Gepost op: 25 februari 2014, 23:12:38
Citaat van: Bart v Wijk link=msg=1245598 date=1392943780
Dat er een verschil is tussen de HAP en Ambulance mogen duidelijk zijn, getuige ook de werkzaamheden van beiden.

Misschien moeten we dit over een jaar nog een keer bekijken en zal het steeds lastiger worden om buiten 'wel vervoeren/niet vervoeren', grote verschillen te vinden.

6 jaar geleden reden we in Den Haag rond in een rode Opel Astra, waar 'huisartsendienst' op stond. Nu in een 'Ambulance-bus'.
Nu zijn de spoedkoffers gematched aan die van de Ambulance-dienst en rijden we steeds meer 112-meldingen (waaronder ongevallen op straat en reanimaties).
In Den Haag wordt gewerkt aan extra scholing en selectie van huisartsen die visites willen rijden (sommigen willen ook echt liever consulten doen of op het Callcenter naast de 12 assistentes gaan zitten voor overleg/advies) en er wordt gesproken over een mobiel CRP-apparaat (vinden die Internisten handig bij de overweging wel/niet insturen) en een ECG-apparaat.
Kortom, de professionalisering zit in een stroomversnelling en ik ben persoonlijk echt van mening dat we (in ieder geval in Den Haag) een 'point of no return' hebben bereikt. Bij de aanstaande NSS-top gaat de HAP ook een grote rol spelen. Geeft al aan hoe overheid/gemeente/GGD/GHOR over ons denkt.

Dat het nog enige gewenning zal vergen, zien we niet alleen hier op het Forum (zal geen namen noemen), maar ook in de praktijk.
Toch af en toe frustratie bij de ambulance-verpleegkundigen. Er zijn er hier een paar die steeds roepen dat HAP-chauffeurs geen contact zouden mogen hebben met de MKA (aanvraag vervoer), omdat ze te dom zouden zijn om een werkdiagnose te noemen of een urgentie-inschatting te maken. Heb laatst een klacht ingediend tegen zo'n ego-tripper en met succes: Hij heeft z'n excuses moeten maken.
Dus: The hard way or the easy way... de medewerkers van de HAP dienen serieus genomen te worden !


JJ75

  • Geinteresseerde kritische burger, en weer BHV'er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,833
Reactie #24 Gepost op: 26 februari 2014, 07:42:15
Hoe gaat het met de financiering van deze uitgebreidere huisartsenzorg? Er zijn ook HAposten die zeggen dat ze door te weinig geld gaan bezuinigen op het huisartsen transport. Bijvoorbeeld door chauffeurs op taxi CAO basis inzetten. Mijn mening is dan dat dan ook de chauffeur alleen nog maar chauffeur moet zijn en geen ondersteuning meer mag bieden bij het werk binnen bij de patiënt.


RemRoof

  • docent Zorg & Welzijn
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,074
  • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Reactie #25 Gepost op: 26 februari 2014, 12:11:53
Citaat van: JJ75 link=msg=1246484 date=1393396935
...Bijvoorbeeld door chauffeurs op taxi CAO basis inzetten. ...

De meeste chauffeurs werken bij een werkgever die valt onder de taxi-CAO. Deze organisatie wordt dan weer ingehuurd door de chauffeurs. Er zijn echter steeds meer HAP's die e.e.a. zelf organiseren, zeker na het faillissement van Medi-expresse. Den Haag is hier een mooi voorbeeld van.

RemRoof
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #26 Gepost op: 26 februari 2014, 21:37:07
Citaat
Toch af en toe frustratie bij de ambulance-verpleegkundigen. Er zijn er hier een paar die steeds roepen dat HAP-chauffeurs geen contact zouden mogen hebben met de MKA (aanvraag vervoer), omdat ze te dom zouden zijn om een werkdiagnose te noemen of een urgentie-inschatting te maken. Heb laatst een klacht ingediend tegen zo'n ego-tripper en met succes: Hij heeft z'n excuses moeten maken.

Nou, ik kan mij wel vergissen maar dat heb ik hier nog nooit iemand letterlijk horen roepen. Oh, en ik hoop dat je eerst hebt getracht om je meningsverschil met mijn collega zelf te bespreken voordat je een klacht in ging dienen.. Anders ben ik bang dat er sprake is van een botsing van wederzijdse ego's.

CM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Bart v Wijk

  • Arts
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 127
Reactie #27 Gepost op: 26 februari 2014, 22:47:22
Citaat van: CM link=msg=1246667 date=1393447027
Nou, ik kan mij wel vergissen maar dat heb ik hier nog nooit iemand letterlijk horen roepen.
CM

Iig in de hoofdstad heb ik dit meerdere malen zelf meegemaakt. Dat de dokter een infuus aan het prikken is, of een ziekenhuis met spoed aan het regelen is en dat ik contact opneem met de MKA en vervolgens te horen krijg "Wij willen graag alleen de dokter spreken". Uiteindelijk nog nooit gehad dat de situatie niet opgelost kon worden maar wel achteraf vaak nog een laag geplaatste opmerking mee krijgen.

Hierop heb ik oprecht wel eens gedacht in het vervolg gewoon op te hangen en 112 te bellen. Elke leek mag dat nummer immers draaien ;)
Het is inmiddels overigens wel al een hele tijd geleden dat ik dit voor het laatst heb meegemaakt, maar dit zou ook kunnen komen doordat ik met mijn steeds groter wordende medische kennis meer kennis van zaken heb waardoor het ook voor de centralist duidelijk is dat ook met mij zaken te doen is, waardoor het probleem voor niet medische geschoolde collega;s nog altijd zou kunnen bestaan


Wat betreft let-there-be-yellow:
Een huisarts is een huisarts en geen traumatoloog. Ik denk daarom dat de HAP niets te zoeken heeft bij ongevallen. (hooguit ter stabilisatie als je er langs komt). Dat de professionaliteit bij de HAP verbetert betekent niet dat de grenzen tussen HAP en ambulance zouden moeten vervagen.
De meerwaarde van de HAP in de acute prehospitale zorg ligt volgens mij in de regionen van " de oudere patiënt met multimorbiditeit" om een afweging te maken of iemand wel of niet naar het ziekenhuis moet. Natuurlijk kan een HAP prima rijden op medisch urgente problemen in de thuissituatie die eventueel daar afgedaan kunnen worden, of zelfs voor het inschatten van een POB om een onderscheid tussen "cardiaal verdacht" of niet te maken. Maar in situaties waar vervoer onafwendbaar is ( e.g. 50 jr, medisch blanco, sinds 30 min scheve mondhoek) hoef denk ik niet eerst een HAP te komen.

Het mooie van de Huisarts is dat hij van alles een beetje (een beetje veel) weet. Maar geen specialist is binnen een speciaal vakgebied. En (voorlopig) dus ook niet van de soms zeer complexe acute geneeskunde. ( haemodynamische instabiliteit, airway management) etc. etc. Daarom moet de huisarts die taken gewoon over laten aan de specialisten op dit vlak; op dit moment de ambulancezorg (ambu's al dan niet gecombineerd met MMT).
Als er dan toch dokters zich moeten gaan specialiseren in deze taak, waarom zouden het dan huisartsen moeten zijn en niet bijvoorbeeld SEH artsen?


Willem Jan

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 8


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #29 Gepost op: 27 februari 2014, 17:03:28
Citaat
Iig in de hoofdstad heb ik dit meerdere malen zelf meegemaakt. Dat de dokter een infuus aan het prikken is, of een ziekenhuis met spoed aan het regelen is en dat ik contact opneem met de MKA en vervolgens te horen krijg "Wij willen graag alleen de dokter spreken". Uiteindelijk nog nooit gehad dat de situatie niet opgelost kon worden maar wel achteraf vaak nog een laag geplaatste opmerking mee krijgen.

Nu worden de zaken toch wat anders. Kennelijk ben je niet helemaal op de hoogte van de werkwijze van een meldkamer ambulancezorg. De meldkamer beschikt over een aantal telefoonlijnen, waaronder dus ook spoedlijnen. Deze lijnen zijn bedoeld voor de overdracht van zorgprofessionals (huisartsen, verloskundigen, RIAGG, ziekenhuizen). Als er een vervoersaanvraag wordt gedaan dient deze te worden getoetst door een meldkamer centralist. Dat betekent dat diegene die het vervoer aanvraagt aan de lijn moet komen. Een voorbeeld: een fluxus post partum wordt niet door de kraamhulp aangevraagd maar door de verloskundige zelf. Daardoor komt een optimale schatting van de toestand in beeld.

Dus neem het niet persoonlijk op, zo is het niet bedoeld. Toevallig heb je meer kennis van zaken maar de meldkamer kan dat niet via de telefoon zien, daarom zijn die afspraken gemaakt. Bovendien, ik kan me niet voorstellen dat de huisarts geen tijd heeft om vervoer zelf aan te vragen. Een reanimatie zou daarop de uitzondering kunnen zijn maar dan mag je voor mij inderdaad 112 bellen (in zoverre dat er niet al opgeschaald is).

CM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon