Onderstaande is een bijdrage van oud forumlid 024
Als de leiding van de ambulancedienst besluit om haar eigen beroepsmedewerkers deze veiligheid te bieden zegt men dat men niet wil dat haar medewerkers bloot komen te staan aan CO en de gevolgen daarvan.
Geen mens kan door de telefoon beoordelen of de oorzaak van een hartstilstand een hoge CO concentratie in een woning is.
Ook de meldkamer ambulancezorg niet. Het is een gegeven dat burgers een hulpverzoek richten aan de ambulancedienst en de ambulancedienst burgers met AED actief zal alarmeren
Moreel is het in mijn ogen dus verwerpelijk om je beroepspersoneel wel deze veiligheid te bieden waarbij de insteek is dat ze bij alarm de ruimte verlaten terwijl je vrijwilligers ongeveer ziet als een wegwerp product.
Ach, ach, ach, wat een dom, vooringenomen gezwets.
Reanimaties op basis van een CO-intoxicatie komen niet zo vaak voor. De kans dat een burgerhulpverlener gealarmeerd wordt voor een reanimatie in de buurt op basis van een CO-intoxicatie, lijkt mij nog kleiner dan de kans dat de burgerhulpverlener zelf slachtoffer wordt van een CO-intoxicatie omdat zijn geiser thuis niet goed werkt.
De realiteit is ten eerste dat een CO-meter slechts 1 van de vele ARBO-voorzieningen is die het werk veiliger maken. Er zijn in het hele land ondertussen vele voorbeelden van de toegevoegde waarde van de CO-meter. Zomaar wat casussen die mij te binnen schieten: vrouw cardiaal belast voelt zich niet lekker. Belt toch maar 112. Ambu onder A1, komt binnen en CO-meter gaat af. Blijkt niets cardiaals te zijn, wel CO. Stel is al paar dagen grieperig. Vrouw gaat 's nachts naar de WC en valt flauw. Man vindt dat vreemd, want er is normaal nooit iets met vrouw aan de hand en belt 112. Ambu-team komt binnen en CO-meter gaat af. Blijkt behoorlijke hoeveelheid CO in de woning te hangen.
Voor de tijd van de CO-meters zou bij casus 1 het ambu-team waarschijnlijk thuis een uitgebreid onderzoek gedaan hebben, de klachten van patiënt afgedaan hebben als niet-cardiaal en wellicht de patient doorverwijzen naar de huisarts. Bij casus 2 waren de klachten misschien afgedaan als griep met de toevoeging morgenochtend naar de huisarts te gaan.
In welke realiteit leeft 024?