Voorbehouden handeling: Voor het uitvoeren van voorbehouden handelingen is een bevoegdheidsregeling van kracht. De voorbehouden handelingen dienen op deskundige en zorgvuldige
wijze te worden verricht, omdat anders onverantwoorde risico's voor de gezondheid
van de patiënt ontstaan. Daarom is in de wet slechts een beperkt aantal
beroepsbeoefenaren genoemd die zelfstandig bevoegd zijn om voorbehouden
handelingen te verrichten. Wie niet zelfstandig bevoegd is, mag alleen in opdracht
en onder voorwaarden een voorbehouden handeling uitvoeren. Is aan deze
voorwaarden voldaan, dan is ook degene die in opdracht een voorbehouden
handeling uitvoert, bevoegd. De belangrijkste voorwaarde waaraan altijd voldaan
moet worden, is de bekwaamheid van de uitvoerder. Onbekwaam maakt volgens de
Wet BIG onbevoegd en dus strafbaar. De handelingen worden met name genoemd in de wet BIG.
De ballon beademing en bloed prikken voor glucose bepaling komen niet voor in het rijtje voorbehouden handelingen. Ze vallen echter wel onder de risico volle handelingen.
Risicovolle handelingen staan verder niet omschreven in de wet BIG. Bij ondeskundig handelen zijn de gezondheidsrisico’s niet zo groot als bij de voorbehouden handelingen. Er zijn mensen die denken dat als een handeling niet als voorbehouden omschreven staat, zij die handeling zonder meer mogen toepassen. Maar wederom geldt het bevoegdheid en bekwaamheid principe.
Risicovolle handelingen staan wel omschreven in opleidingsplannen voor de diverse opleidingen in de gezondheidszorg. Per instelling kan het verschillen wat als risicovol gezien wordt en wat niet. Als glucosemeting veelvuldig voorkomt zal ze niet als risicovol worden aangezien. Komt de handeling weinig voor, dan wordt ze als risicovol gezien.
Nog een voorbeeld: de wet BIG stelt dat defibrileren een voorbehouden handeling is, echter de ehbo'er die niet beroepsmatig bezig is op het gebied van de individuele gezondheidszorg is hier dus niet aan gehouden. De AED mag dus gewoon gebruikt worden (wat de wet Big betreft dan)
In de BIG wet staat inderdaad dat in noodsituaties de BIG wet niet geld. De EHBO-er mag dus defibrilleren. In feite wordt hier een truc toegepast: Een EHBO-er mag niet zelfstandig defibrilleren. De handeling mag alleen worden uitgevoerd na indicatiestelling van een arts. Een EHBO-er kan immers geen ECG lezen. De truc zit hem in de software. Deze is geschreven door artsen, dus als het apparaat aangeeft dat er een schok gegeven kan worden, is dat in feite een indicatiestelling van een arts.
Dus een verzorgende die bekwaam is etc mag (voor wat de wet BIG betreft) in opdracht van een arts injecties toedienen. Werkgevers zullen hier over het algemeen echter weinig gebruik van maken.
Helemaal mee eens. Hiermee worden veel zorgvragers tekort gedaan in zorginstelingen.