Er zit een duidelijk verschil tussen concentraties aan gevaarlijke stof, en welke soorten stoffen er eventueel vrijkomen. Concentraties vertellen je inderdaad heel erg veel of en hoelang je eventueel blootgesteld kunt worden aan de stof. Daarmee weet je nog steeds niet wat er allemaal vrijkomt.
In een bedrijf kunnen diverse verschillende stoffen opgeslagen liggen, die allemaal hun eigenschappen hebben. Zo kan een stof uitzich zelf al gevaarlijk zijn, of stoffen die geheel niet gevaarlijk zijn. Maar het kan zomaar gebeuren dat bepaalde combinaties van stoffen ervoor zorgen dat een stof die in beginsel ongevaarlijk is, als cocktail met andere stoffen in ene brandgevaarlijk, explosies en zeer giftig worden. En nog altijd is die rookpluim een cocktail van afvoerstoffen van de brand. Waar je alleen maar van aan kunt tonen dat de rook zeer giftig en gevaarlijk is en gevaar voor de bevolking oplevert.
Als je geluk heb kan het RIVM iets zeggen over de soorten stoffen die vrijkomen. Meestal blijft het een algemeen beeld.
Voor alle duidelijkheid ik heb het over de meting van de gevaarlijke stoffen in de giftige rook. Als je de concentraties van deze stoffen kunt meten ken je dus ook de stof zelf.
Metingen aan rookwolken worden in eerste instantie verricht om te kunnen analyseren wat er allemaal aan stoffen in de rook zit en niet direct om te kunnen vaststellen wat er allemaal in brand staat.
Als de stoffen A,B,C,D,E.......gezamenlijk branden meet je de waarden Z 1,2,3......... en daarin mogelijk een of meerdere stoffen uit de reeks A...........
Hoe wordt er eigenlijk over het algemeen door de brandweer gemeten, met een gaschromatograaf of op andere manieren.
Het RIVM zal zeker een of andere vorm van gaschromatografie gebruiken.