Ik zit ook een beetje met de vraag welke regio dit rapport wel had moeten maken. In feite zijn practisch alle regio's in Nederland met natuurbrandspecialisten terplaatse geweest. Nu is er wel een verschil tussen Gelderland-Midden en Noord-Oost Gelderland met 6 compagnieen en het gehele CoPI en Utrecht of Twente met 1 peloton. Maar ook zij hebben dus enig belang bij het onderzoek daar zij zelf ook ingezet zijn.
De commotie gaat volgens mij over 3 zaken:
1. Voertuigen werden de rode gebieden ingestuurd. Dit was een beslissing van de eerste OvD en de 7747 om toch een poging te doen om vanuit het verbrandde gebied de brand te benaderen. Dit omdat het opwachten van de brand zeer veel gebied en tijd zou kostten. Zeker richting het zuiden zou dat lastig zijn geworden. De brand is de stoplijn op de Heiweg gepasseerd. Als de lijn aan de zuidkant gepasseerd was, had men de brand nog kilometers moeten laten razen. Daar is namelijk helemaal niets. Daarom is er gekozen om met lage snelheid en lage bandenspanningen de brand toch te benaderen via de flanken. Als elke ploeg dit goed doet en aan het begin begint zou er geen gevaar op insluiten moeten zijn. Alleen nog op vastrijden.
2. Communicatie was onduidelijk en langzaam. Dit lijkt mij inderdaad enigsinds verklaarbaar door de enorme inzet en de grote logistieke operatie. Het systeem waarbij voertuigen individueel aan een flankcommandant worden toegewezen werkt wel, maar in deze grote getallen blijkt dat erg lastig. Daar waar er 1 voertuig beschikbaar was, riep elke flkcdt om 4 voertuigen.
3. Systemen werken niet of zijn niet klaar. Dat is wel een ernstige zaak. Ik denk dat de technische jongens daar eens goed naar moeten kijken.
Ik ben verder vooral bekend in het 'veld' en volg de commandostructuur minder. Maar ik volg de redenering van de Burgemeester van Ede wel. Het lijkt mij goed om de samenwerking VNOG & VGGM op het natuurbrandgebied nog beter te maken. We werken inmiddels al met gezamelijke pelotons en voertuigen onder een commandant van de andere regio, maar er moet meer mogelijk zijn, zeker in de commandostructuur.
Het moet toch mogelijk zijn om de stafofficieren voor Natuurbrand op de Veluwe een soort bovenregionaal te maken? Maak het maar tot 1 geheel. Nu is het nog zo dat de ene regio de leiding heeft, en de andere toekijkt. Waarom hebben we nog steeds 2 teams in plaats van 1? Laten we het hele natuurbrandprogramma samen gaan doen. Hetzelfde natuurbrandsysteem en rekenmodellen. Zelfde experts en teams en een gezamelijk CoPI.
Erg onpractisch overigens dat er ooit gekozen is om de regiogrens dwars door z'n belangrijk natuurgebied te leggen. Een gebied wat bij incidenten zonder regiogrenzen al moeilijk te coördineren is. Men heeft ooit gewoon de grenzen van Justitie(?) overgenomen zonder degelijk onderzoek om te bekijken wat dit voor consequenties had blijkbaar.