Boeiende discussie dit. Een paar waarnemingen:
1. Veiligheid begint bij de bron, we weten allemaal dat het wegnemen van de oorzaak (bron) ervoor zorgt dat er helemaal geen brand uitbreekt. Hier is de oorzaak (nog?) niet helder, dus op dit punt ga ik maar niet verder in.
2. Modern natuurbeheer verschilt van het natuurbeheer dat enkele decennia is gevoerd waarbij dood hout werd verwijderd en de bos- en heideplanning dusdanig was dat er natuurlijke stoplijnen waren van loofhout/paden en wat dies meer zij.
3. Terreinvaardigheid is een combinatie van terreinaspecten (vrijwel nooit constant) voertuigspecificaties, rijvaardigheid en vooral de bandenspecificaties zijn zeer belangrijk, vooral de bandenspanning.
4. Slagkracht wordt tegenwoordig in ons land per VR bepaald en niet landelijk, vroeger was dat anders. Dus iedere regio zal qua slagkracht op de eigen sterkte gaan zitten.
5. Gelijktijdigheid en voortzettingsvermogen wordt in ons land niet op gepland, dus ook hier zal iedere VR dat zelf bepalen. Portee hiervan: er is geen landelijke dekking voorzien voor gelijktijdige natuurbranden.
6. Middelen en personeel horen daar thuis, waar zij het meeste worden ingezet. Soms is dat Defensie, meestal de openbare hulpdiensten.