Stroomstootwapen (taser)

Auteur Topic: Stroomstootwapen (taser)  (gelezen 240932 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #850 Gepost op: 10 februari 2020, 12:06:27
Stroomstootwapen


Foto('s) politie.nl


Het stroomstootwapen maakt iemand korte tijd handelingsonbekwaam. Ook als iemand heel sterk is of ongevoelig voor prikkels. Politieagenten kunnen het stroomstootwapen gebruiken wanneer de wapenstok of pepperspray niet effectief zijn en het gebruik van de het pistool of de politiehond niet wenselijk zijn.

Welke agenten gaan met het stroomstootwapen werken?
Tot 2025 worden 17.000 agenten opgeleid om het stroomstootwapen te gebruiken. Dit zijn de agenten die als eerste naar spoedmeldingen worden gestuurd door de meldkamer. Eind 2019 heeft de minister van Justitie en Veiligheid besloten om hiervoor 30 miljoen euro vrij te maken. De politie zelf investeert 5 miljoen euro.

Wat doet het stroomstootwapen?
Het stroomstootwapen maakt iemand korte tijd handelingsonbekwaam.  Ook als iemand heel sterk is of ongevoelig voor pijnprikkels, bijvoorbeeld door het gebruik van verdovende middelen. Het gebruik van een stroomstootwapen moet ertoe leiden dat politiemensen minder vaak met iemand in gevecht gaan. Na het treffen van een persoon dient het wapen gedurende enkele seconden een stroomstoot toe. Dit zorgt voor een tijdelijk verlies van controle over de spieren. De getroffen persoon zakt hierdoor in elkaar en is enkele seconden niet in staat verzet te bieden. Dat biedt politiemensen de gelegenheid de verdachte onder controle te krijgen. De kans op ernstig letsel als direct gevolg van het stroomstootwapen is zeer gering.

Wanneer zet de politie het stroomstootwapen in?
Het stroomstootwapen leidt niet tot meer geweld door de politie, maar juist tot beter gedoseerd geweld: maximaal effect met minimaal letsel. Het stroomstootwapen kan bijvoorbeeld ingezet worden als mensen door overmatig drank- of drugsgebruik niet gevoelig zijn voor de wapenstok of pepperspray. Of bij personen met verward gedrag die een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving.

Welk type stroomstootwapen gebruikt de politie?
De politie heeft voor de proef enkele tientallen stroomstootwapens aangeschaft. Het gaat om het model Taser X2, een dubbelschots stroomstootwapen dat ook in gebruik is bij de Arrestatieteams in ons land. Buitenlands onderzoek toont aan dat letsel bij zowel burgers als agenten afneemt door het gebruik van zogenoemde less than lethal middelen, zoals het stroomstootwapen.

In de praktijk
In onderstaand filmpje is te zien hoe politiemensen worden getraind voor gebruik van het stroomstootwapen en hoe ze dit geweldsmiddel in de praktijk inzetten.

Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #851 Gepost op: 11 juni 2021, 17:06:44
https://twitter.com/Politie/status/1402918651431370753?s=20

Politie start volgend jaar opleiding stroomstootwapen


Foto('s) politie.nl

Begin 2022 worden in een jaar tijd 17.000 politieagenten werkzaam in de incidentafhandeling van de basisteams getraind om met het nieuwe wapen te werken. De keuze is gevallen op de Taser X2, hetzelfde type en model stroomstootwapen dat in de pilot is gebruikt.

stroomstootwapen
Eind 2019 heeft de minister van Justitie en Veiligheid op advies van de politie toestemming gegeven voor de aanschaf en invoering van het stroomstootwapen. Inmiddels is het verwervingsproces afgerond. ‘De keuze is gevallen op de Taser X2, omdat die als beste uit de bus is gekomen bij de gebruikerstesten’, vertelt Frank Paauw, portefeuillehouder Geweld. ‘Bovendien wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat dit merk en type het veiligste is. Naast het stroomstootwapen schaffen we ook het RADAR-beenholster aan. Dit wordt kruislings gedragen (cross-draw) ten opzichte van het vuurwapen, zodat je niet per ongeluk het verkeerde wapen trekt.’

Doeltreffender optreden
De politie moet naar voren stappen en mag geweld gebruiken als de situatie daar om vraagt. Uiteindelijk moet het gebruik van het geweld noodzakelijk zijn, effectief, maar ook in verhouding, dus met zo min mogelijk letsel voor alle betrokkenen. Paauw ‘Het stroomstootwapen is een waardevolle aanvulling van de politie-uitrusting. Het wapen kan vooral in bedreigende en gevaarlijke situaties ons optreden veiliger en doeltreffender maken, vooral door de dreiging die ervan uitgaat. Inzet van het stroomstootwapen is bedoeld om gebruik van zwaardere geweldsmiddelen of zwaar fysiek geweld te voorkomen. Vaak is het dreigen met het stroomstootwapen al voldoende.’

Integraal en realistisch trainen
Begin 2022 start de politie met het opleiden van ruim 17.000 agenten werkzaam in de incidentafhandeling van de basisteams. In drie aaneengesloten dagen worden zij opgeleid en gecertificeerd. Docenten van de Politieacademie en IBT worden dit najaar nog opgeleid.

‘In de pilots is ruime ervaring opgedaan met de trainingen’, stelt Frank Paauw. ‘Hier kwamen verschillende verbeterpunten uit naar voren, zoals meer aandacht en tijd voor gezondheidsrisico’s en reflectie. Deze leerpunten zijn meegenomen in de nieuwe opleiding conform de aanbevelingen uit pilotevaluatie van de Politieacademie.’
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


kaasje

  • Surveillant VP BPZ
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,996
  • And as always, have nice day!
Reactie #853 Gepost op: 27 november 2021, 13:27:45
Ik verbaas me ook weer dat de surveillant er volgens mij buiten gaat vallen. Ik ervaar meer en meer dat er een beroep wordt gedaan op ons surveillanten om de eindjes tijdens de dienst aan elkaar te knopen. Was een mooi kans geweest om in ieder geval enigszins voorbereid bij een melding aan te komen.

En inderdaad gaan surveillanten er buiten vallen. Gemiste kans waardoor de inzetbaarheid nog kleiner gaat worden. :'(
Hobby Bobby eenheid Den Haag


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,085
Reactie #854 Gepost op: 27 november 2021, 14:25:00
Voor de surveillant zou dit juist een hele goede aanvulling op het gebrek aan enig middel boven de pepperspray zijn geweest. Allemaal een centenkwestie, terwijl je zal zien dat er straks een rek op het bureau staat waar nog tasers zat in liggen, die je alleen niet mag meepakken..

Er worden wel meer idiote keuzes gemaakt. Zo krijgen de medewerkers (agent+) van diensten Infra ook geen taser, terwijl zij net zo regelmatig goed meerijden in de noodhulp.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #856 Gepost op: 12 januari 2022, 22:02:14
https://twitter.com/Politie/status/1481154891552858112?s=20

Politie neemt stroomstootwapen in gebruik


Foto('s) politie.nl

Laatst gewijzigd op: 12-01-2022 | 07:00

Nederland - Het stroomstootwapen behoort sinds begin dit jaar tot de politie-uitrusting. Het is een waardevolle aanvulling op de bestaande geweldsmiddelen van de politie, zegt Janis Tamsma, voorzitter van stuurgroep invoering stroomstootwapen. ‘Er gaat een sterk de-escalerende werking uit van het stroomstootwapen. Dreigen met het wapen is in veel gevallen voldoende voor een succesvolle aanhouding of het afwenden van direct gevaar.’

Dat is ook de ervaring van Ronald Jaspers Focks. Hij deed in Amersfoort mee aan een pilot met het stroomstootwapen. Hij en zijn collega’s ondervonden dat het trekken van het wapen, het aanzetten, het mondeling dreigen ermee en het laten knetteren er in de meeste de gevallen toe leidde dat iemand stopt met verzet. Jaspers Focks noemt een melding van een inbraak als voorbeeld. Hij had het idee dat twee inbrekers zich in een woning hadden verschanst. ‘Ik dacht dat ze zich klaar maakten om geweld te gebruiken. Toen heb ik het stroomstootwapen getrokken en er mondeling mee gedreigd. Ik liet het wapen ook knetteren. Daarop kwamen de verdachten tevoorschijn en lieten hun breekijzer vallen. Eentje zei: “ik wil geen stroom, ik geef me over”.

Inzet stroomstootwapen voorkomt erger
Tijdens de testfase is al ruim ervaring opgedaan met het wapen. In de praktijk ervaren politiemensen in gevaarlijke situaties wel eens een gat tussen de wapenstok, pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen als een hond of vuurwapen Het stroomstootwapen is een geweldsmiddel dat politiemedewerkers kunnen inzetten in direct dreigende gevaarsituaties op het moment dat pepperspray of een wapenstok niet effectief is, maar de inzet van een zwaarder geweldsmiddel als een vuurwapen niet wenselijk of geoorloofd is, zegt Tamsma. ‘Omdat een stroomstoot een persoon even fysiek uitschakelt, is het stroomstootwapen ook effectief bij personen die niet reageren op pijnprikkels. Bijvoorbeeld als een persoon onder invloed is of verward gedrag vertoont.’

Opleiding
Zo’n zeventienduizend politiemedewerkers gaan het stroomstootwapen gebruiken. Om het wapen mogen te gebruiken, krijgen ze eerst een opleiding. Daarin leren ze omgaan met het wapen in realistische scenario’s uit de praktijk. De eerste politiemedewerkers hebben de driedaagse opleiding al afgerond.

Oog voor mogelijke risico’s
Tijdens de opleiding komen ook de mogelijke risico’s van het wapen aan bod. Het stroomstootwapen is tijdens de pilotfase zo’n driehonderd keer ingezet, zonder noemenswaardig letsel. Nagenoeg alle personen bij wie een schok is toegediend, zijn na afloop onderzocht door medisch personeel. In vrijwel alle gevallen bleef het letsel beperkt tot een of twee penetratiewondjes van de haakjes van het stroomstootwapen. Een enkele keer heeft iemand lichte verwondingen opgelopen omdat die was gevallen toen hij werd getaserd. De politie houdt oog voor de mogelijke gezondheidseffecten. Als iemand getroffen is door het stroomstootwapen, wordt altijd medisch personeel gewaarschuwd. De inzet van stroomstootwapens wordt de komende drie jaar gevolgd door het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg en GGD Amsterdam.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #857 Gepost op: 12 januari 2022, 22:02:46
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Samen sterk in de hulpverlening!