Ebola valt onder reguliere zorg bij ambulance

Auteur Topic: Ebola valt onder reguliere zorg bij ambulance  (gelezen 9748 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 8 september 2014, 08:07:47
Ebola update 04-09-14

Overleg 3 september 2014
Woensdag 3 september jl. heeft een overleg plaatsgevonden met vertegenwoordigers van RAV’s die een Universitair Medisch Centrum in hun verzorgingsgebied hebben. Een deskundige van het RIVM gaf een presentatie over ebola en heeft veel vragen beantwoord.
 
Vervoer ebola patiënten is reguliere ambulancezorg
RIVM stelt zich op het standpunt dat de opvang en behandeling van een van ebola (verdachte) patiënt valt onder reguliere zorg, zo ook voor de ambulancezorg. De aanwezige RAV’s deelden het standpunt van RIVM. In het LPA is een protocol opgenomen ook voor die infectieziekten waarvoor strikte isolatie geldt. Het vervoer van deze patiënten past dus in de dagdagelijkse zorg van ambulanceorganisaties. Dit betekent dat elke RAV zich moet gaan voorbereiden op deze taak.

Er zijn inmiddels al veel voorbereidingen getroffen zoals:
-    LCI richtlijnen viraal hemorragische koorts
-    WIP richtijn
-    specifieke ketenbrede afspraken (b.v. triage protocol)
-    alertheid bij (ambulance)hulpverleners
-    UMC’s zijn voorbereid

Er zijn nog enkele aanvullende maatregelen nodig om het vervoer van (verdachte) ebola patiënten op verantwoorde en veilige wijze uit te kunnen voeren door alle RAV’s. In deze update informeren wij u hierover.

Wat kunt u van AZN verwachten?
1. Toelichting en werkinstructie
RAV’s hebben reeds ontvangen: een toelichting en werkinstructie op het ketenbrede landelijke vastgestelde RIVM triageprotocol (vastgesteld in samenwerking met AZN, NVMMA en de V&VN ambulancezorg).

! Deze documenten zijn leidend voor alle ambulanceorganisaties als het gaat om hoe moet worden omgegaan met een van ebola verdachte patiënt. Wij verzoeken alle ambulanceorganisaties dringend het triageprotocol, de toelichting en de werkinstructie integraal, ongewijzigd te implementeren. Reden hiervoor is dat het van belang is dat dit protocol eenduidig in de keten wordt toegepast. Suggesties ter verbetering van het protocol kunt u mailen naar AZN, Wim ten Wolde: w.tenwolde@ambulancezorg.nl
 
2. Set protocollen en werkinstructie
In de week van 22 september a.s. ontvangen RAV’s een set protocollen en werkinstructie, als bijlage op het huidige LPA en LCI-richtlijn Virale hemorragische koorts: filovirussen (incl. bijgestelde bijlage 4; zie de website van RIVM).
In deze set worden in detail, zo mogelijk met illustraties, de persoonsbeschermende maatregelen en de wijze van schoonmaken van materialen aangegeven.
 
3. AZN site: overzicht ‘Veel gestelde vragen en antwoorden’ & updates
AZN heeft een zgn. ‘veel gestelde vragenlijst’ opgesteld. Op de website van AZN zijn tevens alles ‘ebola updates’ te vinden. AZN verspreidt de ebola updates ook via de Ambulancezorg app.
 
4. Instructiemateriaal
Een aantal RAV’s ontwikkelt momenteel communicatiemiddelen zoals videofilmpjes, foto’s en ander instructiemateriaal. Denk bijvoorbeeld aan hoe ambulanceprofessionals zich moeten aan- en uitkleden of hoe zij materialen en ambulance moeten reinigen. Zodra deze instructiematerialen gereed zijn, en indien akkoord van desbetreffende RAV, informeren wij u hierover. Ontwikkelt uw RAV ook instructiemateriaal? Laat ons dat dan s.v.p. per mail weten via: w.tenwolde@ambulancezorg.nl

5. Webinar/internetcollege
In de week van 22 september vindt een webinar plaats. Het webinar wordt georganiseerd door AZN, in samenwerking met het RIVM.
Doelgroep: directies, MMA’s & staffunctionarissen.
Doel: MMA’s en staffunctionarissen goed informeren en hen voorzien van de juiste informatie, zodat zij de vragen van ambulanceprofessionals beter kunnen beantwoorden.
Wat is een webinar? Een webinar is een bijeenkomst op internet waarbij online publiek aanwezig is. De deelnemers volgen het webinar live online, vanachter een PC, Mac, tablet of smartphone. Deelnemers zien en horen de sprekers via audio en video. Terwijl de deelnemers de video kijken, zien zij ook PowerPoint slides van de presentatie. Deze lopen synchroon met de video en audio. Via online chat kunnen de deelnemers vragen stellen aan de sprekers.
U wordt tijdig geïnformeerd over de exacte datum van het webinar en de wijze waarop directies, MMA’s en staffunctionarissen zich kunnen aanmelden.
AZN stelt de presentatie die tijdens het webinar wordt gegeven na afloop beschikbaar op de AZN website.

Vragen of meer informatie?
Indien u naar aanleiding van deze update vragen heeft of meer informatie wilt, neem dan contact op met Wim ten Wolde via w.tenwolde@ambulancezorg.nl

Deze ebola update is ook gestuurd aan VWS, RIVM, IGZ, GGD GHOR NL, NVMMA, V&VN ambulancezorg, Landelijke Protocollencommissie Ambulancezorg en de communicatieadviseurs RAV’s.




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1 Gepost op: 8 september 2014, 08:17:59
In een ander topic (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=83101) is al veel informatie over Ebola verzameld.

Zijn medewerkers van de ambulancedienst het eens met de stelling (van AZN en RIVM) dat Ebola onder de normale protocollen valt?

Worden er bij jouw dienst wel of geen extra maatregelen genomen?


Tijgernest

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,805
Reactie #2 Gepost op: 8 september 2014, 11:06:12
RIVM is ons landelijke instituut voor infectieziekteninfo. Hun website heeft een apart ebola-deel, waarop o.a. allerlei protocollen staan
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Ebola

Wij hebben vanuit de brandweer trouwens de afgelopen 2 weken per email contact gehad met GGD's en GAGS'en over de evt. taken van de brandweer bij Ebola. WIj kregen toen nadrukkelijk te horen dat de bradweer hier helemaal geen taak in had en dat aparte brandweerprotocollen daarom overtrokke zouden zijn. Vervolgens krijg ik gisteren een telefoontje van de dienstdoende ROVD dat hij is opgeroepen voor een GRIP2 op Schiphol over ebola.
Al zouden we bij ebola nauwelijks tot geen taak hebben, dat betekent nog niet dat we het moeten negeren. O.a. via GRIP's worden wij er toch bij betrokken.
Interesse in wereldwijde OGS-incidenten? Volg @tijgernest op twitter


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #3 Gepost op: 8 september 2014, 11:28:41
Heeft brandweer geen rol bij decontaminatie? Dat is Nederland toch een taak die exclusief bij de brandweer ligt?


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #4 Gepost op: 8 september 2014, 11:38:48
Citaat van: RAdeR link=msg=1294137 date=1410168521
Heeft brandweer geen rol bij decontaminatie? Dat is Nederland toch een taak die exclusief bij de brandweer ligt?

Wat heb je aan decontaminatie, dus ontsmetten nadat besmetting heeft plaatsgevonden, bij een ebolabesmetting ?
Volgens mij moet je door quarantaine van de patient voorkomen dat er verdere besmetting optreed, want decontaminatie, zoals de brandweer deze toepast, helpt niet bij een ziekte zoals ebola.


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #5 Gepost op: 8 september 2014, 11:54:35
Alles waar de patiënt geweest is voor hij in quarantaine is zal ontsmet / gedecontamineerd moeten worden.

De ruimte waar de patiënt zich bevond ten tijde van de melding, de ambulance waarmee hij vervoert wordt enz.
Dan hebben we het nog niet over de overige personen die zich mogelijk ook in die ruimte bevonden.


kens62

  • Kerninstructeur C2000
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 627
Reactie #6 Gepost op: 8 september 2014, 12:16:56
Citaat van: RAdeR link=msg=1294142 date=1410170075
Alles waar de patiënt geweest is voor hij in quarantaine is zal ontsmet / gedecontamineerd moeten worden.

De ruimte waar de patiënt zich bevond ten tijde van de melding, de ambulance waarmee hij vervoert wordt enz.
Dan hebben we het nog niet over de overige personen die zich mogelijk ook in die ruimte bevonden.

Ik ga er vanuit dat defensie in deze meer kennis en slagvaardiger te werk kan gaan dan de brandweer.
Weet iemand wat zij precies kunnen doen bij een uitbraak van Ebola in Nederland?
Al mijn berichten zijn louter op persoonlijke titel en kunnen nooit op welke wijze dan ook in verband worden gebracht met de mening van mijn werkgever


Golly

  • Medisch Milieukundig Adviseur en GAGS i.o. bij een GGD/VR
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,307
  • Hulpverlenen bij Rampen en Evenementen
    • Rode Kruis Den Haag
Reactie #7 Gepost op: 8 september 2014, 12:43:24
Bron: RIVM
Citaat
Hoe verloopt de besmetting?
 
De ziekte is alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of lichaamsvloeistoffen van de patiënt (bloed, speeksel, urine, zweet en dergelijke) of door het slachten en opeten van een ziek wild dier (bushmeat). Eenmaal besmet is er een grote kans op overlijden (40-90%). Het ebolavirus verspreidt zich niet via de lucht of via muggen. Ook kan het virus niet worden overgedragen door het aanraken van voorwerpen zoals geld of het zwemmen in een zwembad.

Er valt dus niks te "decontamineren" (brandweerstyle), niet meer dan lichaamsvloeistoffen (risico in ambulance natuurlijk wel aanwezig) Een ambulance moet schoongemaakt worden zoals dat bij MRSA+ pat. ook moet gebeuren. Je wil deze mensen z.s.m. in isolatie krijgen in een ziekenhuis, waar ze de zorg (care en comfort) krijgen die ze verdienen, en ze niemand meer kunnen besmetten. Dat die ambu daarna helemaal gepoetst moet worden is dan jammer, uiteraard moeten de personeelsleden adequate PBM krijgen voor het verzorgen van zo'n pt. en de poetsbeurt. Dit bestaat echter niet uit gaspakken. Doel is beperken van huid/mucosa-lichaamsvloeistoffen contact.
Vrijwillig: Evenementenhulpverlener, TL Noodhulpteam, Onderzoeker Nederlandse Rode Kruis


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #8 Gepost op: 8 september 2014, 21:46:28
De aanwezige RAV’s deelden het standpunt van RIVM. In het LPA is een protocol opgenomen ook voor die infectieziekten waarvoor strikte isolatie geldt. Het vervoer van deze patiënten past dus in de dagdagelijkse zorg van ambulanceorganisaties. Dit betekent dat elke RAV zich moet gaan voorbereiden op deze taak.

dagdagelijkse zorg???  is wel een tenenkromtrekkend germanisme!  het is gewoon ''dagelijkse zorg'' of 24 uurs zorg, continue zorg etc.  :'(
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #9 Gepost op: 8 september 2014, 21:50:46
Citaat van: RAdeR link=msg=1294113 date=1410157079
In een ander topic (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=83101) is al veel informatie over Ebola verzameld.

Zijn medewerkers van de ambulancedienst het eens met de stelling (van AZN en RIVM) dat Ebola onder de normale protocollen valt?

Worden er bij jouw dienst wel of geen extra maatregelen genomen?

op interne ambulance fora is het Ebola/decontaminatie een hot item en worden er soms lange discussies gevoerd over zaken die al achterhaald zijn of waar nog beleid in ontwikkeling is. Diverse RAV-en hebben nieuwe afspraken gemaakt mbt inzet ambulanceteams, protocol eigen veiligheid is hierin leidend naast de herziene decontaminatie protocollen en afspraken.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod