Snelrechtzittingen voor Oud en Nieuw-delictenhttp://www.rechtspraak.nl/Actualiteiten/Nieuws/Pages/Snelrechtzittingen-voor-Oud-en-Nieuw-delicten.aspxDen Haag , 9-12-2014
Nu de jaarwisseling nadert, plannen verschillende rechtbanken weer (super)snelrechtzittingen voor typische oudejaarsdelicten. Door verdachten snel voor te laten komen, geven rechtbanken het Openbaar Ministerie de gelegenheid lik-op-stukbeleid toe te passen. Voorwaarde is wel dat het OM eenvoudig te bewijzen zaken aanbrengt, die geen extra onderzoek vergen. De zittingen zijn alleen bedoeld voor strafbare feiten die duidelijk samenhangen met de jaarwisseling, zoals vuurwerkdelicten.
Hogere straffenSommige mensen zien Oud en Nieuw als dé nacht om brand te stichten, gevechten met de politie uit te lokken of gevaarlijk te stunten met vuurwerk. Om hen af te schrikken, eist het OM op de (super)snelrechtzittingen straffen die 75 procent hoger zijn dan normaal. Wie geweld pleegt tegen hulpverleners van politie, brandweer of de ambulancedienst kan rekenen op een 200 procent hogere eis. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling worden opgelegd.
Maatschappelijke contextDe rechter bepaalt op de zitting of er genoeg bewijs is, of de verdachte strafbaar is en welke straf het beste kan worden opgelegd. Daarbij kijken rechters ook naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de maatschappelijke context. Het feit dat het OM met hogere straffen een ongestoord feest nastreeft, maakt in dit geval deel uit van die context. In voorgaande jaren is het wel voorgekomen dat aangebrachte feiten volgens de rechter weliswaar op Oud en Nieuw waren gepleegd, maar daar verder niet mee verbonden waren. In die gevallen werd geen extra hoge straf opgelegd.
Onafhankelijke afweging“De Rechtspraak werkt al jaren mee aan het snel berechten van wangedrag tijdens de jaarwisseling”, zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. “Maar het is wel belangrijk dat politie, Openbaar Ministerie en de minister geen verwachtingen wekken die ze niet waar kunnen maken. Rechters beoordelen elke zaak afzonderlijk en maken een onafhankelijke afweging welke straf passend is als iemand schuldig is. Dat betekent niet automatisch dat er een hogere straf wordt
opgelegd”.
PlanningDe rechtbank Amsterdam heeft op 2 januari een supersnelrechtzitting ingepland, de rechtbanken Den Haag, Rotterdam en Midden-Nederland hebben op 5 januari tijd gereserveerd, Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant op 7 januari en Overijssel op 16 februari.