patiënt overnemen van EHBO

Auteur Topic: patiënt overnemen van EHBO  (gelezen 16732 keer)

0 gebruikers (en 12 gasten bekijken dit topic.

CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #20 Gepost op: 19 juli 2005, 13:43:26
Hoezo...........wat vraagt Peter per uur? hoewel waarschijnlijk meer dan de 25 euro per uur die ik verdien. :'(
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #21 Gepost op: 19 juli 2005, 15:17:22
Maar je moet ook kijken naar de kosten voor de EXTRA Ambu, want die wagen staat daar niet als parate inzet maar als extra bovenop de regiodekking. Ambubemanning komt vaak op vrije dagen/overuren= 200% uitbetalen+kosten materiaal.

Kortom de huur van een ambu voor evenementen is een leuke bijverdienste voor de ambulancedienst in kwestie ( én het personeel!). En zeker niet goedkoop...
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #22 Gepost op: 19 juli 2005, 15:44:16
Gaarne had ik zelf de kans gehad om te besluiten of er al of niet noodzaak bestaat voor volledige CWK immobilisatie. Die taak zou ik namelijk niet graag aan allerlei (goedbedoelende) EHV-ers willen delegeren, dat is idd territorium afbakenen, maar het behoort tenslotte ook tot het beroepsdomein van de AVP  ;)

Hier snij je wel een hekel punt aan...een punt waar hier in ieder Topic op terug gekomen wordt. En strikt genomen zit er wel wat in. Wat als jij de geplankte pat. accepteerd, maar er blijkt toch iets verschoven te zijn(ja...het zag er echt netjes uit!)? Wie is dan aansprakelijk? En wil je iemand 2x planken wel aan doen met evt. pijn en risico's? De ambu gebruikt goede pijnstilling om iemand veilig te planken ( Ketanest bijvoorbeeld) is het wel wenselijk te planken zonder deze pijnstilling?

Als prof.hulpverlener (vpk IC/CCU/SEH/Ambu etc) legt de Wet BIG je aan banden. Alles moet te verantwoorden zijn, want o,o, als je iets over het hoofd ziet...de hoogste boom is dan niet hoog genoeg!

Het bevreemd mij ten zeerste dat er een gigantische lijst aan instructeurs/hulpverlers- titels te behalen zijn waarna je zonder tussenkomst van enige medische leiding kan handelen. Dan heb ik het niet alleen over het stukje fixatie maar ook over het (beruchte) stuk over O2 toediening/kappen door EHV'ers. Waarom moet ik binnen maar ook buiten werktijd ten allertijde álles tegenover mijn medisch hoofd/leider kunnen verantwoorden, terwijl een EHV'er daarmee "weg" komt. Of is er voor hen ook een "hekje" in het Paleis van Justitie? Destijds was de Wet BIG bedoeld om de wildgroei van medici en paramedici en hun handelen tegen te gaan, maar als ik naar de lijst van instructeurs titels van bv Peter Adema kijk (indrukwekkend!)dan vraag ik me af of die doelstelling is behaald?

Begrijp me goed ik ben altijd onder de indruk van de motivatie van vrijwilligers. Ik vind het prima als men zich in de vrije tijd op dit vlak wil begeven, maar koppel daar ook een stuk wettelijke/strafrechtelijke aansprakelijkheid aan!

Wat mij bovenal zorgen baart in al deze discussies hierover is dat het s.o. bv wordt geplankt/gespint etc... maar stel dat de beste man door de impact van het ongeval een ruptuur heeft van zijn lever/aorta o.i.d? Wordt dat dan ook gesignaleerd, of overlijdt het s.o. dan... máár... is wel correct geplankt? Worden er ook haemodynamische controles verricht? En eventueel daaraan gekoppelde interventies?  Wat als hij een pneu heeft en al zijn ah spieren nodig heeft om te ademen, leg je hem dan ook plat op een plank?
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


helm

  • Gast
Reactie #23 Gepost op: 19 juli 2005, 17:16:32
Destijds was de Wet BIG bedoeld om de wildgroei van medici en paramedici en hun handelen tegen te gaan

Nee hoor. Hoe gek het ook klinkt, de BIG-wet is er gekomen zodat iedereen de geneeskunst kan uitoefenen. Dus ook de alternatieve geneeswijzen en ja,... dus ook de Jomanda's en Adema's   ;D


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #24 Gepost op: 19 juli 2005, 17:46:19
Nee hoor. Hoe gek het ook klinkt, de BIG-wet is er gekomen zodat iedereen de geneeskunst kan uitoefenen. Dus ook de alternatieve geneeswijzen en ja,... dus ook de Jomanda's en Adema's   ;D

 ;D ;D ;D         tja,........................
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


jo

  • Gast
Reactie #25 Gepost op: 20 juli 2005, 08:24:14
Stichting MedicalRescue.NL, levert diensten, en je hoeft ze niet af te nemen..

Dat is wel heel kort kort de bocht.

Ik volg deze discussies nou al een tijdje. Beide "partijen" hebben een punt.

Hoe kan ik als klant (even hypothetisch) beoordelen of een stichting goed werk levert? Nou heeft Peter prima referenties... maar geldt dat voor alle stichtingen en bedrijven die dit werk doen?

Ontstaat er niet een wildgroei. Niet alleen aan dienstverleners maar ook aan protocollen, voertuigen, flisers en zwaailampen, gemodificeerde SOL's, afkortingen, certificaten, kleding, technieken, etc. etc..

Dat stuit op een hoop onbegrip. In alle lagen van de hulpverlening.

Van een ambu-team weet ik dat in ieder geval zeker want die kunnen bogen op ervaring en een goede opleiding. Er is een onafhankelijke toetsing en de wet BIG biedt de patiënt een zekere bescherming.
Dus de plegen zien de bovengenoemde stichtingen als beunhazerij.

Aan de andere kant is het natuurlijk mogelijk om een ander leerpad te volgen als HBO-V en SEH/IC. Kijk maar eens buiten onze landsgrenzen (EMT, Rettungs-sani, fistresponder) . In Nederland wordt daar (op basis van onbegrip) nogal spastisch over gedaan.

Maarrrr... deze mensen volgen dan wel een "erkende" opleiding (en geaccepteerd door de hele hv-keten) en werken binnen strak omschreven protocollen. Een goede samenwerking dus... Waarbij -jawel- de patiënt centraal staat (en niet de vraag wat wel en niet mag).

Zo lang er geen landelijke regeling is (acceptatie, overleg of in wel gat je het ook wilt gieten) zal deze discussie op basis van onbegrip verzanden in een hoop gekat.

Een ding weet ik wel zeker. De markt ontwikkelt zich toch wel de richting dat particuliere bedrijven (ipv overheid/semi overheid) gevraagd zullen gaan worden om evenementen te bewaken... Dat geldt voor politie (denk aan voetbalwegstrijden), maar ook voor sport-evenementen.


wicher

  • Gast
Reactie #26 Gepost op: 20 juli 2005, 11:40:46
De betreffende casus, was een incident waarbij MedicalRescue.NL bij betrokken was als "EHBO"-clubje, Ik was persoonlijk aanwezig..


Er is ëën ding wat ik nog graag wil weten Peter, heb jij persoonlijk de overdracht gedaan aan de AVP? ???


Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #27 Gepost op: 20 juli 2005, 11:57:48
Jo omschrijft denk ik goed wat er nu speelt.

Peter heeft nog steeds geen antwoord gegeven omtrent het punt van verantwoordelijk zijn. Onder welke wetgeving t.a.v aansprakelijkheid werk jij? Aan wie leg jij in 2005 verantwoording af over je medisch handelen? Zijn er protocollen die door een arts gefiatteerd zijn?

Die wildgroei die nu optreedt in zorgwekkend, zeker nu deze organisaties ook serieuze zaken zoals fixatie op de plank gaan oppakken. Ik denk dat het goed zou zijn als bv de overkoepelende organisatie van Ambulancezorg Nederland een duidelijke richtlijn laat uitgaan hoe je moet handelen als ambupleeg als je een pat. kant en klaar krijgt aangeboden.

Kijk even lullig gezegd, kan je iedere aap een kunstje leren, maar het is niet voor niets dat je pas na 6 jaar klinische ervaring op de ambu kan werken. Dáárom staat de ambulancezorg in Nederland op zo'n hoog nivo!
Je moet het geheel overzien, het lichaam is meer dan een wervelkolom alleen...En ook daarop heeft Peter geen antwoord gegeven...Let je ook op de haemodynamiek? En doe je dan ook interventies?

Als deze trent zich verder doorzet dan heeft de bevolking er recht op beschermd te worden tegen medische risico's. De wetgeving zal hier dus in aangepast moeten worden. Dus werken met dezelfde regels zoals ambulance en ziekenhuis dat ook doen.
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #28 Gepost op: 20 juli 2005, 12:52:00
"Ik leg me verantwoording af, ten opzichte van het bestuur van MedicalRescue.NL, en de patient en de opdrachtgevers..".

Maar zie je dan niet dat dat niet voldoende is als je je op het specialistische vlak gaat begeven? Hoe kan een ambulanceverpleegkundige nu volledig juridisch gedekt ooit onder die omstandigheden "veilig" een geplankte pat. van jouw overnemen? Ik denk dat strikt genomen iedere pat. opnieuw geplankt zou moeten worden, want wie draagt anders de aansprakelijkheid daarvoor. Wat als er op de SEH blijkt dat er iets is misgegaan  bij het planken en de pat. daar schade van ondervindt? Dan is de ambupleeg ineens verantwoordelijk voor jouw handelen.

Kijk Peter daar zit het verschil tussen "jouw" werk en "ons" werk... En dat verschil zou eerst moeten wegvallen om echt gelijk op te kunnen gaan werken. Pas dan wordt die vorm van eerste hulpverlening een serieuze zaak. Er wordt nu nog met 2 maten gemeten, en de prijs daarvoor is hoog...té hoog!

k geloof direct en heb ook al eerder kunnen zien hoe de hulpverlening op dit soort evenementen in zijn werk gaat, ik twijfel er ook niet aan dat jullie een serieuze en gemotiveerde groep mensen zijn die daar met hart en ziel hun ding doen. Ik heb alleen moeite met de voorwaarden waar het onder gebeurd.
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


jo

  • Gast
Reactie #29 Gepost op: 20 juli 2005, 13:38:51

Kom je nu kijken morgen of overmorgen Wicher ?


Peter, als ik je een tip mag geven. Je hebt er een hekel aan dat mensen de persoon spelen en niet de bal. Volgens mij vind je dat wel lekker en lok je dat wel een beetje uit.  :)

Om even terug te komen op het topic en mijn eerdere opmerking over wildgroei... je kunt toch niet van de markt gaan verlangen dat ze eerst overal gaan kijken? En de mensen die hier lezen hebben er nog wel redelijk verstand van maar hoe zit dat dan met een klant? En met een patiënt.

Hoe zou jij je voelen als je op straat ligt en je ziet iemand op je afkomen met een plank? Ik heb zeker wel vertrouwen in jouw kunsten (based on inside information) maar de gemiddelde bhv-er...  :o
Dan moet-ie me wel eerst sederen  :) anders heeft-ie een probleem.

Ben jij zelf niet bang voor wildgroei dan? Daar zal met name jij zelf last van krijgen. Dan krijg jij concurentie van iemand die de schriftelijke cursus heeft gedaan. Niet gehinderd door enige kennis van zaken.  :-\

Tja, dar moet ik tintin gelijk geven. Best vervelend allemaal die wildgroei.