Het dienen van twee werkgevers( al is er sprake van gedeeltelijke vrijwilligheid ) geeft verstrengeling van werkuren , In dit geval te weten de uren gesteld in het rooster bij de brandweer op vrijwillige basis en de werkgever van betrokkene.
Inderdaad. Vaak is het voor werkgevers als moeilijk genoeg om zelf aan de ATW te voldoen, laat staan wanneer er sprake is van 2 (of meer) werkgevers, die er samen voor moeten zorgen dat aan de ATW wordt voldaan (artikel 5:15 lid 7). Werknemers dienen daarom aan al hun werkgevers informatie te verstrekken die van belang is voor naleving van de ATW (artikel 5:15 lid 6).
Verder wordt de ATW vaak ook verkeerd uitgelegd/geïnterpreteerd, bijvoorbeeld:
O.a. de tijd gelegen tussen twee diensten, afhankelijk van rooster dan wel niet-rooster dient tenminste 8 uur te zijn. Tevens zijn dan werk en rusttijden van toepassing.
Het is geen probleem om 2 (of meer diensten) voor dezelfde of verschillende werkgevers achter elkaar te werken, of met minder als 8 uur rust. Waar het om gaat, is dat een werknemer in elke periode van 24 uur, minimaal 11 uur onafgebroken rust heeft. 1 x per 7 x 24 uur mag deze rust worden verkort tot minimaal 8 uur (artikel 5:3 lid 2 ATW), waarbij een oproep bij consignatie niet wordt gezien als een onderbreking van deze dagelijkse rust (artikel 5:9 lid 8 ATW). Er is echter wel een maximum aan het aantal uur dat in die periode van 24 uur gewerkt mag worden, standaard 13 uur, voor de vrijwillige brandweer 14 uur (artikel 5:3:2 lid 2)
De basis is dus de ATW:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0007671En aanvullende regels/vrijstellingen op/van de ATW voor de brandweer staan in paragraaf 5.3 van het arbeidstijdenbesluit:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0007687/#Hoofdstuk5_53