Jonge agenten dreigen met vertrek om saaie klusjesDe Nederlandse politie dreigt jonge agenten kwijt te raken, nu zij zich misbruikt voelen om de rotklusjes op te vangen. Door capaciteitgebrek binnen het nationale korps worden de jeugdige dienders naar eigen zeggen gebruikt als ’gatenvullers’.
Politiebond ACP is daarom serieus bang dat voorheen gemotiveerde jonge politiemensen de benen nemen. „Hier zijn we geen agent voor geworden”, is een veelgehoorde klacht onder de jongeren, zo stelt de jeugdafdeling van ACP.
De kersverse agenten worden veelal ingezet bij controles, moeten zelfs de bewaking in of de wacht houden in cellencomplexen. „En dat is een hele teleurstelling voor ze”, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van ACP. „Tijdens hun stage mochten ze van alles doen, maakten ze van alles mee. En nu is dat ineens allemaal anders.”
„Aspiranten en pas afgestudeerde collega’s worden en zijn niet opgeleid om ingezet te worden als arrestantenwacht, op de meldkamer of op het servicecentrum. Hun belangrijkste taak ligt op straat. Een aantal collega’s heeft voorbeelden gegeven van dat zij overal werden ingezet behalve op de plek waarvoor ze zijn opgeleid”, meldt de jeugdafdeling van de politiebond.
Volgens de jonge agenten zelf zijn ze juist hard nodig op straat. „Binnen de noodhulp zijn nieuwe collega’s belangrijk in verband met toenemende roosterdruk en met het aankomend vertrek van een grote groep oudere collega’s die met pensioen gaan. Het is van belang voor de politieorganisatie en burgers dat jongeren het vak ervaren en zo groeien als professional. Wij zijn bang dat de motivatie van deze groep afneemt. En het politiekorps kan het zich niet veroorloven dat deze agenten uit onvrede weer vertrekt bij de politie. Daarvoor is en blijft de druk op de roosters te groot.”
Volgens Van de Kamp worden de jongeren ook doodleuk op de meldkamer neergezet. Een kwalijke zaak, vindt hij. „Daar zijn ze niet voor. Bovendien is het juist noodzakelijk dat daar ervaren politiemensen achter de telefoons zitten.”
De bond vreest dat de investeringen in aanstormende politiemensen nu teniet worden gedaan. „Een opleiding duurt drie jaar. Het kan niet zo zijn dat de jonge agenten nu na die opleiding de deur uitlopen.”
Een bijkomend probleem voor afgestudeerde agenten is dat ze op het laatste moment op een ander team worden geplaatst dan eerder was besloten. „Voor sommige collega’s heeft dit verstrekkende gevolgen. Die hebben net een huis gekocht in de omgeving van het team waar ze zouden worden geplaatst. Nu moeten ze vele kilometers meer gaan reizen en hebben daardoor mogelijk zelfs een tweede auto nodig.”
Bron: METRO Nieuws -
http://tinyurl.com/mkcqqgw